Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Kevés a hamis forint

Bár 2011 harmadik negyedévében kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma, a hamisítás mértéke továbbra is alatta marad a korábbi időszakban tapasztaltnak.
A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből.

Az MNB honlapján közzétett jelentés szerint az idén a harmadik negyedévben 678 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, az előző negyedévi 572 darab után. Tavaly a harmadik negyedévben még 2409 volt a fellelt hamis bankjegyek száma, azt követően egészen az idei harmadik negyedévig folyamatosan csökkent.

A forintbankjegy-hamisítás továbbra is alapvetően a három legmagasabb címletre irányul, ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok több mint 90 százalékát (10 ezer forintos címlet 53 százalék, 20 ezer forintos 21 százalék, 5 ezer forintos 16 százalék).

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 431 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a harmadik negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 296 darab volt.

A hamisítások mértékének kedvező alakulása továbbra is lehetővé teszi a jegybank számára, hogy a megelőzésre fektesse a legnagyobb hangsúlyt. Az elmúlt hónapokban több mint ezer, a kereskedelemben dolgozó pénztáros szervezett bankjegyismereti felkészítésére került sor - ismerteti a jelentés.

Az MNB anyagilag is támogatja, hogy a készpénzforgalomban elsődleges szűrőszerepet betöltő kiskereskedők megbízhatóbb bankjegyellenőrzést lehetővé tevő modern UV-A/C készüléket vásároljanak. Az MNB-támogatást elnyert pályázók jelenleg az ország 17 megyéjében 36 értékesítési ponton vásárolhatnak kedvezményesen UV-A/C készülékeket, hétféle készüléktípus közül választhatják ki a számukra leginkább megfelelőt.

A szeptember végi adatok szerint a programban szereplő legolcsóbb készüléket nettó 16 ezer, a legdrágábbat nettó 70 ezer forintért kínálták a forgalmazók, a támogatással csökkentett áruk nettó 6400, illetve 50 ezer forint volt.

A szeptember 1-jén kiírt újabb forgalmazói pályázatnak köszönhetően hamarosan az ország valamennyi megyéjét lefedve, további 17 helyszínnel bővül az értékesítési pontok száma, valamint 1 újabb UV-A/C-készüléktípussal egészül ki a támogatással megvásárolható készülékek köre - ismerteti a jelentés.

Az MNB módosította felhasználói pályázatát is, egyrészt jelentősen kibővült az érintettek köre, másrészt egyszerűsödött a pályázati dokumentáció is, továbbá hosszabb lett a pályázati határidő, így a felhasználók 2011. október 28-ig adhatják be pályázataikat az MNB-hez.

A jegybank pénzügyi támogatási kerete 50 millió forint; a program október végi határidejéig 2000-2500 UV-AC lámpa kerülhet a felhasználókhoz - közölte korábban az MNB.

A jegybank korábban bejelentette: a hitelintézeteknek és a postának az átlagosan napi ötmillió forintot meghaladó készpénzforgalmat lebonyolító pénztáraikat 2017-ig UV-A/C bankjegyvizsgáló lámpákkal kell ellátniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint szerda kora estére

A forint erősödött szerda kora estére a svájci frank, valamint az euró délutáni, illetve reggeli… Tovább olvasom