Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebb céget számoltak fel

Csongrád megye - Az elmúlt 2 évben mintegy 29 ezer vállalkozás jutott a felszámolás sorsára, azaz a több mint 600 ezer létező cég közel 5 százaléka – olvasható a feketelista.hu hírportálon.
A cégek, amelyek a válság kibontakozása előtt részben hitelből fedezték a növekedéshez szükséges forrásokat, mára zömmel felélték tartalékaikat, és egyre nehezebben törlesztetik hiteleiket. Sok esetben az előző évekről erre az évre húzódtak át a kifizetetlen követelések, így a hitelezők jóval előbb kérik a felszámolási eljárás megindítását. Egyes adósok végelszámolással próbálják kijátszani a hitelezőket, akik azonban ezt a trükköt már kiismerték, szigorúbb határidőket szabnak, s ha ez nem teljesül, elindítják a felszámolást. Idén eddig a végelszámolások 54 százaléka fordult felszámolásba, holott a korábbi években ez az arány átlagosan 30 százalék volt.

Ezek a tendenciák fokozott óvatosságra intik az üzleti élet szereplőit. Áttekinthető támpontot ad a feketelista.hu, amelyen 480 ezer cég több mint 830 ezer ügyéről tájékozódhatnak a portál használói. Egyetlen kattintással 11 állami intézmény nyilvános elmarasztalásairól szerezhet tudomást az érdeklődő, feltüntetve a vállalkozás nevét, címét, adószámát és a vele kapcsolatos elmarasztaló eljárások részleteit is – tájékoztat Iklódi András, a hírportál főszerkesztője.

DM/DV GRAFIKA
DM/DV GRAFIKA

2010 első felében közel 9000 cég ellen indult eljárás, és ez a szám 20 százalékkal több, mint a múlt év első felében volt. Júliusban 1712 felszámolást rendeltek el, többet, mint eddig bármikor egyetlen hónap alatt. A gazdaságilag elmaradottabb megyékben az átlagosnál is jóval több cég ellen indult felszámolás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2 év alatt a cégek 13 százalékát érte utol a felszámolás. Nógrádban ez az arány 8,3 százalék, míg Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, valamint Zala megyében meghaladta a 6 százalékot.
Pest megyében esett a legtöbb cég a felszámolás áldozatául, 2682 vállalkozás jutott erre a sorsra, ám tudni kell, hogy itt van a legtöbb cég is, összesen csaknem 85 ezer vállalkozás szerepel a cégjegyzékben (ezekhez viszonyítva viszont az elmúlt 2 évben felszámoltak aránya a megyék között a legkisebb, 3,2 százalék). Csongrád megye a felszámolások száma alapján csak a 14. helyet foglalja el 5,1 százalékos aránnyal, ami ezúttal jó eredménynek számít.

Az országos felszámolási átlag közel 5 százalékával szemben a nagyvárosokban a létező cégek 5,5 százalékát számolták fel. Budapestet és 6 nagyvárost összevetve a fővárosban a legkedvezőbb a helyzet: a felszámoltak aránya csak 4 százalék. Nyíregyházán viszont ez az arány csaknem 9 százalék, Miskolcon 5,4, míg Debrecenben 5,2. Szegeden a létező 10 ezer 264 céghez képest 517-et számoltak fel, ez 5 százalékot jelent, Győrben és Pécsen viszont ez az arány nem éri el az 5 százalékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrárkárokat enyhítenek

Csongrád megye - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja az agrárkár-enyhítési… Tovább olvasom