Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kiírták az adósokat a szégyenlistára

Szeged - A NAV negyedévente adja ki szégyenlistáját a legnagyobb adósokról: a magánszemélyek 10 millió, a cégek 100 millió forint fölötti tartozással iratkozhatnak fel rá. A pontos összeget nem tudhatjuk meg. Csongrád a tisztességesebb megyékhez tartozik.
Az adóhivatal azokat a magánszemélyeket és cégeket veszi föl a szégyenlistájára, akik, amelyek 180 napon keresztül folyamatosan tartoznak a NAV-nak. Az egyszerű emberek és egyéni vállalkozók 10 millió, a cégek 100 millió forintos adótartozással léphetnek be az adótartozók klubjába. A listán 3900 magánszemély vagy vállalkozó és 1800-nál is több céges adós szerepel. Teljes adótartozásuk 221 milliárd forintra jön ki. Az összeg jórészt behajthatatlan, mivel legtöbbjük felszámolás alatt áll: a NAV bottal ütheti a nyomukat. A táblázatunkban szereplő, szegedi székhelyű cégek közül egyedül az Euro Mesic Kft. ellen nincs eljárás.

Szűz területek

Van-e összefüggés a gazdaság fejlettsége és az adócsalók száma, az összeg nagysága között? Valószínűleg igen. A Csongrád megyei térképet kinagyítva ugyanis az látszik, hogy a legkisebb, egyben a legfejletlenebb településeken, ha vannak is adóhatóságot kijátszó vállalkozások, a tartozásukkal nem verekedték magukat a számottevők közé. Ilyen szűz, szinte citromsárga képet mutatnak a legkeletibb községek: Kövegy, Királyhegyes, Pitvaros, Ambrózfalva, Óföldeák és a város, Csanádpalota. Csongrád megye északon fekvő települései közül törvénytisztelők az emberek Eperjesen, Nagytőkén, Árpádhalmon, Nagymágocson, és szigetnek számít az óceánban Balástya, valamint Újszentiván is.

Az index.hu az adatokat felpakolta egy Magyarország-térképre, amelyen a legnagyobb adósokat utca és házszám szerint szerepelteti. Ha ezt kinagyítjuk, saját településünkön név szerint megnézhetjük, ki tartozik nagy összeggel, és hol lakik. Csongrád megyében 180 nagy adótartozó van, közülük 66 Szegeden, 18 Hódmezővásárhelyen. A 66 szegedi közül 14 cég, a többi magánszemély vagy egyéni vállalkozó. A másik megyei jogú városban, Vásárhelyen is hasonló az arány: a 18-ból 3 felszámolás alatt álló cég található.

De más összefüggéseket is leolvashatunk a térképről, amely a halvány sárgától a piros színig „durvul", attól függően, mennyi a 10 ezer lakosra jutó adótartozók száma. Budapest áll az első helyen a 10 ezer lakosra vetített 9,7-es átlagával, utána Fejér megye jön 8-as értékével. Az országos átlag egyébként 5,1 fő.

Átlag alatti mutatót 10 megye produkál, köztük Csongrád, valamint: Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Békés, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megye. Szerettünk volna megyék alapján is listát készíteni, de nem tudtunk: ebben a csoportban egy erősebb sárgával jelölve a 10 ezer lakosra jutó adótartozók száma 4 és 5 között van. Elképzelhető, hogy ezeken a területeken arányaiban többen halmoztak fel kisebb adóhátralékokat, de a számokat nem hozta nyilvánosságra az adóhatóság. A városok versenyét darabszámra, 1676 adóhátralékossal Budapest nyerte: a fővárosban él az adósok közel egyharmada. 50-nél több „pontot" kapott Debrecen, Székesfehérvár, Miskolc, Győr, Nyíregyháza, Pécs, Kecskemét és Szeged is.
Ami jó hír, hogy csak 1067 településen van legalább egy adótartozó a közel 3200-ból, vagyis a települések közel kétharmadán nincs szégyenlistás név.

A NAV-nak 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartozó cégek

Szegeden (14 cég):
Euro-Agrotrans 2006 Kft., Korintex Holding Kft., Kopernikusz Iskolaszövetkezet, Over Trans Szállítmányozási és Szolgáltató Kft., West-Agro-Group Kft., Boni-Ép Kereskedelmi Kft., TerraÉp-Ker 2003 Kft., Euro Mesic Kft., Délépítő Építő és Szerelő Zrt., Amisoft Hungary Számítástechnikai Kft., Controll-Szeged Elektronikai és Számítástechnikai Kft., Case Hungary Kereskedelmi Kft., Bakay Projekt Ingatlanforgalmazó és Építőipari Kft., HACOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Hódmezővásárhelyen (3 cég): Tex-M Trade Textilipari Kft., Klár Gyártó és Kereskedelmi Kft., I.M.T. 98 Vendéglátó Kft.

(A sorrend nem mutatja az adótartozás mértékét.)

Olvasóink írták

 • 12. Légiós 2013. július 20. 11:36
  „KORMOSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! AKI HONATYÁNAK NEVEZTETI MAGÁT LEGYEN FIDESZES VAGY MSZP NINCS JOGA SE NOKIÁS DOBOZHOZ SE GYUFÁS DOBOZHOZ!!!!!!!!!!! SZERINTED DEÁK FERENCET ÉRDEKELNÉ A NOKIÁS DOBOZ MINT A SOK MOCSOK KOMCSIT???? HÁT NEM MERT Ö IGAZ MAGYAR HONATYA VOLT ÉS NEM HAZAÁRULÓ. ÉN MINDENKIT AKI VOLT KOMUNISTA KISZES TSZ ELNÖK PÁRTTAG MINDET FELHUZNÁM A LÁMPA VASRA......... HAZAÁRULÁSÉRT. MERT A HAZA NEM ELADÓ KORMOSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. kormoska 2013. július 19. 20:37
  „8.zero
  10.Légios

  Gyurcsány és az Mszp sem egy ártatlan bárány,de MINISTRÁNSFIÚK és KISCSERKÉSZEK a mostani kormány gátlástalansága és hataloméhsége mellett!
  A szociknál Nokiás doboz volt a méret,a Fideszeseknél pedig a költöztetős doboz....”
 • 10. Légiós 2013. július 19. 18:50
  „3. kormoska 2013.07.19. 11:20
  A komplett 2010 óta regnáló magyar kormány teljes névsorát kéne kiírni valamilyen szégyenlistára,de úgy hogy sohase lehessen levenni róla!!

  igen kormoska az egész mszp bandát igazad van :PPP”
 • 9. Légiós 2013. július 19. 18:45
  „hmmm és a gyilkosokat miért nem írják ki vagy a pedofilok névsorát, vagy a visszaeső bűnözöknek miért nincs szégyen listájuk????? mennyivel <moderálva>abb ember az akit megölt a járulék fizetés vagy az örült adó rendszer el lehetetlenítette és tönkre ment. Mennyivel rosszabb emberek mint egy gyilkos aki anonimitást kap ???? Hányinger ami az országba megy. Bezzeg a nagy apeh elnézi a sok feketén dolgozó embert napszámba 10 órákat kapálnak a leszázalékolt nyugdíjasok, és sorolhatnám még mennyi mocsok van és nem tesznek semmit, bezzeg a kis pénzüket behúzák ellenőrzésre megalázzák, de egy veszteséges fodrászt aki audival jár azt a mesét elhiszik, őrület. Bádogos mester számla nélkül dolgozik több pénze van mint egy bankárnak és számla tömbje sincs .. gondolkozzanak már el apehos urak.. Hozzák akkor nyilvánosságra a bűnözök nevét is akik megölik a honfitársainkat gyerekeinket családtagjainkat barátainkat. Komolyan fogok irni Brüsszelbe mert már hánynom kell ettöl ami itt van”
 • 8. zero 2013. július 19. 15:30
  „kormoska gyurcsányét meg feltetováltatni a homlokodra”
 • 7. Zka 2013. július 19. 14:00
  „5: el kell hogy keserítselek, ismerem az egyik szegedi adóst ezen a listán, egyszerűen csődben van. Nem csodálnám, ha a lista nagyrésze ugyanígy keletkezett volna. Soha nem fogják behajtani azt, amit nincs miből.”
 • 6. allampolgar 2013. július 19. 12:06
  „Lista javaslat :

  1., Kormány A-tól Z-ig
  2., NAV
  3., Nyugdíjbiztosító
  3., Mindenki, akinek évi 25 milla felett van a fizetése”
 • 5. Qllancs 2013. július 19. 11:27
  „T. 1--2 . jól írjátok !
  A NAV miért nem eredményesebb a tízmilliós adósokkal szemben ?? a kis embert aki 2-3000.- ft lóg ..sokszor alaptalanúl.. azokat csesztetik, végrehajtóval fenyegetik . de ezek a nagy halak..meg jót röhögnek ezeken !
  Nem kéne megszorítás..még több adó ..ha ezt a kintlévőséget : 221 milliárdot behajtanák !!
  ott van pl. győzikefélék ! akik 2 X 20 millával lógnak..és megasan le@rják a NAVot.Hazudoznak a bíróságon, élnek luxusban, min. 3 db 50 millás házuk van, most az államtól??? kapott még 45 milliót ..???? filmkészítésre !!
  Ha ezek normálisak ? ..én nem tudom milyen világban éldöglődünk ?!!”
 • 4. lukrecia 2013. július 19. 11:24
  „Az udulesi jogokkal visszaelo tarsasagok, es mogotte megbuvo maganszemelyek szegyenlistaja hol talalhato ?????
  Boven lehetne oda is felirni emberek nevet.”
 • 3. kormoska 2013. július 19. 11:20
  „A komplett 2010 óta regnáló magyar kormány teljes névsorát kéne kiírni valamilyen szégyenlistára,de úgy hogy sohase lehessen levenni róla!!”
 • 2. szandokán 2013. július 19. 08:08
  „A legnagyobb adós a kormány,ezzel kéne kezdeni.Még a Magyarok ellopott pénzével sem tud lényegesen törleszteni.”
 • 1. margot 2013. július 19. 08:05
  „Nav-nak nem kiírni kell az adósok listáját hanem kőkeményén be kell hajtani azt. Az már látszik, hogy a híres NAV nem áll a feladata magaslatán és nem látja el jól a feladatát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adó: egyetlen utalással fizethetnek a cégek

A cégek, az egyéni vállalkozók ezentúl egyetlen pénzmozgással róhatják le közterheiket. Tovább olvasom