Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kína szeret minket, és mi is szeretjük Kínát

Budapest – Magyarország és Kína tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről Ven Csia-pao kínai kormányfő kétnapos hivatalos budapesti látogatásának második napján, szombaton.
Orbán Viktor miniszterelnök a megállapodásokat rendkívül fontos mérföldkőként és sikerként értékelte Magyarország megújulása szempontjából. Ven Csia-pao azt mondta: Kína hajlandó "bizonyos összegű" magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. Elmondta, kitűzték azt a célt, hogy a kínai-magyar kereskedelmi forgalom mértékét 2015-ig a jelenleginek több mint kétszeresére, húszmilliárd dollárra növelik.
Orbán Viktor kijelentette: ahhoz, hogy a Magyarországon most zajló átalakulás sikeres legyen, végre lehessen hajtani a teljes gazdasági fordulatot, az országnak új típusú szövetségekre és szövetségesekre is szüksége van. "Ma úgy zártuk le a tárgyalásokat, hogy Kína és Magyarország ilyen új szövetségesei lehetnek egymásnak" - mondta a miniszterelnök.

Kína szeret minket és mi is szeretjük Kínát. Fotó: MTI (galéria)

"Történelmi segítséget kaptunk Kínától" - mondta Orbán Viktor, és kiemelte: Magyarország számára fontos, hogy Kína hajlandó magyar államkötvényeket vásárolni. Magyarország képes finanszírozni magát a pénzügyi piacokról - szögezte le, a kínai kötvényvásárlással kapcsolatban pedig megjegyezte: "ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom". Azt mondta, Magyarországnak ez a biztonság kell ahhoz, hogy bátran végig tudjon menni a gazdaság újjászervezésének útján. A magyar és a kínai kormányfő jelenlétében tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá szombaton. Egyetértési nyilatkozat született a légi, a vasúti és a folyami közlekedés fejlesztéséről, továbbá a befektetésösztönzésről. Szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális együttműködésről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről.

Kína szeret minket és mi is szeretjük Kínát. Fotó: MTI (galéria)

A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást. A többségi kínai tulajdonú BorsodChem Zrt 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával. Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak. A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting pedig európai termelési bázisról írt alá megállapodást. A légiközlekedési cégeket egyesítő és más ágazatokban is érdekelt HNA-csoport stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tőketársaság Zrt.-vel.

Kína szeret minket és mi is szeretjük Kínát. Fotó: MTI (galéria)

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kínai Kereskedelmi Kamara között együttműködési nyilatkozat jött létre a bilaterális üzleti tanács felállításáról. Schmitt Pál köztársasági elnök támogatásáról biztosította a kétoldalú egyezményeket; meggyőződése, hogy ez az együttműködés mindkét fél számára jelentős előnyökkel jár. Az államfő udvariassági látogatáson fogadta Ven Csia-pao miniszterelnököt a Sándor-palotában. Schmitt Pál a találkozó után az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a gazdasági együttműködés mellett fejleszteni kell a két ország közötti kulturális, oktatási, tudományos és sportkapcsolatokat is, ezért különösen üdvözli a kínai és magyar fővárosba szánt kulturális intézet, továbbá a több száz tanulmányi ösztöndíj tervét. Az államfő az udvariassági látogatáson rendkívül szorgalmas és vállalkozó szellemű közösségnek nevezte a Magyarországon élő kínai nemzetiségű polgárokat, akik - mint mondta - értékteremtő munkát végeznek, és kiválóan integrálódtak a magyar társadalomba.

Kína szeret minket és mi is szeretjük Kínát. Fotó: MTI (galéria)

Ven Csia-pao szombaton részt vett a Kína-Kelet-Közép-Európa Gazdasági és Üzleti Fórumon, a Magyar Tudományos Akadémián, ahol azt mondta: Kelet-Közép-Európa hídfőszerepet játszik Kína és Európa gazdasági-kereskedelmi együttműködésében. Hangsúlyozta, hogy Kína nagyra értékeli a kelet-közép-európai országokhoz fűződő hagyományos baráti viszonyt, és fontos partnereknek tekinti a térség országait. Kijelentette, a kínai kormány támogatja a kínai nagyvállalatok kelet-közép-európai befektetéseit, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a régió enyhíti a piaci korlátozásokat, és politikai támogatást nyújt a kínai vállalatok megjelenéséhez. A fórum levezető elnöke, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kijelentette: a kínai tőke magyarországi megjelenése eddig még nem tapasztalt lendületet adhat a magyar gazdaságnak.

Kína szeret minket és mi is szeretjük Kínát. Fotó: MTI (galéria)

A kínai-magyar kapcsolattartásért felelős kormánybiztos azt mondta, a kormány továbbra is eltökélt abban, hogy a kínai beruházások erőteljes ösztönzésével, valamint a kulturális és oktatási kapcsolatok fejlesztésével több ezer új munkahely jöhessen létre. A nemzeti fejlesztési miniszter szerint most először reális esély nyílik arra, hogy a hagyományos kereskedelmi kapcsolatokon túl Magyarország Kína gazdasági, pénzügyi és logisztikai-stratégiai partnerévé váljon Európában és Közép-Európa térségében. Ven Csia-pao az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Kína őszinte eszmecserét akar folytatni Európával az adósságválság megoldásáról, és bízik az európai gazdaság fejlődésében. Kifejezte meggyőződését, hogy Európa leküzdi az adósságproblémákat, egyúttal közölte, Kína hosszú távon is jelen kíván maradni befektetőként az európai adósságpiacon. "Következetesen támogatjuk Európát és az eurót" - jelentette ki, és elmondta, hogy országa az utóbbi években jelentős mennyiségű eurókötvényt vásárolt.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. DMagóg 2011. július 03. 13:31
  „Éljen az örök és megbonthatatlan magyar-kinai barátság!
  Éljen a Párt!”
 • 121. tarkan 2011. június 29. 20:31
  „No most akkor nosztalgiáztok,vagy megváltjátok a világot::))???Amióta rendszerváltás volt azót mindig baj van ebben a szerencsétlen országban,ép azért mert egységes gondolkozás nincs,széthúz mindenki mindenhol,és ebben a zavarosban kíváló politikusaink meg lassan átteszik a kárpát medencét Kína "szebb"vidékeire...Dolgozna a Magyar is,ha volna hol és mit,ezen nem azt értem hogy azért gályázzak,hogy a havi rezsit az igen tisztelt politikai elit által külföldi kézre juttatott energia bázisok tulajdonosainak triplatokás orcájába tömjem..Ha van értelme dolgozik a Magyar,és sajnos akkor is mert muszály,ha nincs...Erre most "reformok"sorozata sorjádzik "kérem Világmegváltó Viktortól,és Bűvkörétől,és at sugallja :-Nincs szükséged munkanélküli segélyre,mert erős vagy és "Fiatal"menj segély helyett közmunkásnak,két háromszáz kilométer sem távolság a lakóhelyedtől,és még a biztonságodra is vigyázznak majd..Azt állítják továbbá,nincs a pénzedre sem szükséged ,hisz amit évtized alatt (..muszályból..)félreraktál,azt most kegyesen elfogadják és majd....beosztják helyetted "ŐŐŐK""..A legújabb a ..nyári vakáció megrövidítése,a táppénz megbicskázása és a nyugdíjkorhatár felemelése addig a pontig amíg az "Állam"lesz a nyerő,mert közben a beérkező nyugdíjas populláció meg kihal::))Ez még akkor is elkeserítő ha legalább citromsavban nagyok leszünk,igaz...Kínailag finanszírozva,hogy még háromszáz év múlva is kérdéses legyen az hogy hol élünk,és mi a jófenét keresünk mi itt::))Üdv!!”
 • 120. Kisg 2011. június 28. 07:54
  „119-re: na, ez valóban felháborító. Ahogyan az is, hogy egy 86%-ban rokkant, valóban dolgozni képtelen embernek, aki 14 féle gyógyszer szed rendszeresen, havi 54 ezer Ft legyen a járuléka. Ki, hol gondolja azt, hogy ebből élni lehet, mikor ezt az összeget még az önkormányzat segítsége mellett is elviszi a pici , önkormányzati panellakás rezsije? Nem marad ételre, gyógyszerre egy fillér sem. És ha orvoshoz kell menni valami komoly bajjal, akkor vagy vár az ember három hónapot az adott szakrendelésre, vagy súlyos ezreket kifizet privát rendelésre... Azért az "átkosban" nem így volt. Szeged klinikái és kórházai az egész országban híresek voltak, azóta a szemészeti klinika épületéből egyetlen emelet maradt... Sír az ember lelke ekkora rombolás láttán.”
 • 119. Kisg 2011. június 28. 07:48
  „116-ra: Kedves Szilencium! Buta lennék, ha nem látnám, némely dologban igazad van. DE. Én abban látom a problémák fő okát, hogy a rendszerváltással a a szocializmus nyugodt, viszonylag biztonságos, egyszerű világából különösebb átmenet nélkül az országot átvágták a vezetők a kapitalizmusba. A magyar embernek ez nem való, lássuk be. A magyar túl nyugodt, "röghöz kötött" ahhoz, hogy állandó stresszben éljen, ha van munkája ha nincs. Ahhoz is, hogy az előző generációk által összekapart otthont hátrahagyva nekimenjen a világnak. Ezt miért nem lehet megérteni? Felháborított az a politikusi vélemény, miszerint "a magyar nem mobil, az a baja". Miért baj az, hogy egy ember a hazájában akar élni, dolgozni, családot alapítani, ahol ezt a szülei, nagyszülei tették? Ahol a család, barátok nyújtotta háttér van, ha már jövőképe nem lehet? Nekem, ha választanom kellene, minden hibájával együtt a szocialista rendszer lenne szimpatikusabb, mit ez, ami most van. Nézd meg... Beteg emberek, öregek, szegények maradnak magukra, mert mindenkinek teher a saját élete is, nehogy még akár a saját rászoruló hozzátartozóit is segíteni e kelljen... Tényleg ilyen világban akarsz élni?”
 • 118. feri111 2011. június 28. 07:36
  „Még egy példa a mostani munkahelyteremtésre.
  Adott önkormányzatnál eddig alkalmaztak 30 munkanélkülit közmunkára 8 órában természetesen minimálbérért. Na most jön a munkahelyteremtés! A 30 embert átrakták 4 órába, fele pénzért és vettek fel ugyanannyi embert. Máris megduplázzák a munkahelyek számát.”
 • 117. feri111 2011. június 27. 20:34
  „Nálam szilencium a befutó, Ő reálisabban látja a mai helyzetet. Mondhatom ezt azért is mert 31év folyamatos munkaviszony után lettem munkanélküli 2 éve és azóta csak néha néha kapok munkát.”
 • 116. DMagóg 2011. június 27. 18:02
  „116. szilencium 2011.06.27. 16:47 !

  Mindketten jól érveltek! Az sem volt az igazi (bár, szépnek látszott), de ez sem az igazi (ráadásul igen csúnyának látszik)!”
 • 115. szilencium 2011. június 27. 16:47
  „Kedves Kisg!

  Bizony dolgozom,már jóval több,mint 20 éve,előtte meg jócskán iskoláztam magam!Szerencsére mindig minimálbér felett volt a fizetésem,éppen ezért tudok viszonyítani!Azt látom,hogy az utóbbi években folyamatosan értéktelenedik el a fizetésem,hát akkor a minimálbéresnek mit kell átélnie?Bizony én is annak a híve vagyok,hogy minél többen dolgozzanak,de nem úgy mint az általad említett "átkosban".Ha akkor dolgoztál,akkor láthattad,hogy a teljes foglalkoztatottság nem egyenlő azzal,hogy mindenki dolgozik!Sajnos sokszor tapasztaltam,hogy egy brigádon belül,csak egy-két lelkes ember vitte a munkát a többi meg sörözött,kártyázott,nyalt az elvtársaknak vagy besúgott!Gyakorlatilag akkor is ugyan úgy voltak eltartottak mint most!
  Ami most óriási probléma,hogy a rendszerváltástól számítva egyik kormányunk sem olyan stratégiát dolgozott ki,amelyben a termelés bővülését ösztönzi,és ezt újabb gépekkel és mellé újabb munkaerővel valósítaná meg!Éppen az ellenkezője történik!Ha bővül a termelés,akkor emelik a személyi normát ugyan annyi fizetésért,ha meg elérik a plafont akkor odébb állnak!Vállalkozásoknál is ugyan ez a szindróma,hisz amikor látja,hogy több munka adódik,akkor a meglévő létszámmal kalkulál,és nem nyúl még egy emberért a munkanélküliek közül!Azért,nem kiabálsz,hogy a munkáltatód mekkora összegeket tud a könyvelésen keresztül eltüntetni,ami miatt neked minimálbér jut?
  Sajnos most látszik,hogy a Munka Törvénykönyve tervezett változtatások,miért az ázsiai modell felé hajlanak!
  Sz@r helyzetben vagyunk,mert az intelligens "nyugat" kizsákmányolt,és gyengeségünket a "vadkelet" leigázza!
  Említetted,hogy volt jövőkép!Csak egy a bökkenő! Közben kiderült az is,hogy az nem volt igaz,és milyen fájdalmas volt az a pillanat amikor átéltük a jövőkép összeomlását valamint egyben a valóság megjelenését!Most azért vagyunk idegesek,depressziósak,tanácstalanok,mert tisztán látjuk,milyen jövőkép van előttünk!
  Ennyi!”
 • 114. Kisg 2011. június 27. 15:59
  „113-ra: miért, ha sírsz, hogy nincs munka, és lóbálod a lábad, attól jobb??? Attól több lesz valakinek, hogy a diplomások meg a kisebbség beintenek a minimálbérnek és segélyen élnek? Ezért halnak lassan éhen a nyugdíjasok meg a betegek. Mert a sok okos és lusta embert kell az országnak eltartani. És igen, éltem az "átkosban", ahol mindenki dolgozott és volt jövőkép. Az ország kilenctizede idegbeteg a létbizonytalanságtól, egytized meg nem tudja, kínjában mit csináljon jódolgában. Szerinted ez helyes? Ha én nem dolgozom, akkor te meg jusztsedolgozom eltartott vagy. Olyan ember, akinek kell a megélhetéshez minden egyes fillér, az nem beszél így, hanem örül, amíg van alatta kissámli, azaz dolgozhat.”
 • 113. hahaha62 2011. június 27. 12:20
  „http://www.refpasaret.hu/pasaret/pred.php?id=991

  Kicsit több tolerancia kéretik egymás iránt !Fent az ihlet forrása !”
 • 112. szilencium 2011. június 27. 10:54
  „Mennyi hülye ember?!?!?!

  Aki azt állítja,hogy a mai Magyarországon,vígan,dalolva megy,minőségi munkát végezni,pláne diplomával és ezzel teljesen aláveti magát a munkáltatója kénye-kedvének az biztosan nem dolgozott alkalmazottként az elmúlt évtizedben!Az ilyen beírók,vagy az "átkos" maradvány nyugdíjasai,vagy valami agybajjal rendelkező egyének akiknek valami ok folytán nem kell dolgozni!

  Az eddigi kommentek alapján nem csoda,hogy itt tart az ország!Mindenki sír meg pfújol,ahelyett értelmes megoldáson gondolkozna és azokat erőltetné!

  Nálam az a komment verte ki a biztit amely felsorol egy csomó dolgot ami volt 25 éve és most nincs!Mekkora marhaságok vannak leírva!Csak egy példa a retro undoromra :
  25 éve mennyi katonánk volt,meg hadiipar stb...
  Kérdem én,ha a ´90-s években nem vagyunk a NATO tagja ,csak magunkra a magunk haderejére számíthatunk,akkor vajon a kedves kommentelő lehet,hogy nem is tudná leírni a "bölcs"eszmefuttatását,mert elesett volna a szerbekkel,vagy románokkal vívott harcokban,vagy kisebbségként éhbérért építhetné újra a szó szerint lerombolt országunkat!?
  Ember mielőtt kiadod a gondlataidat fuss át az elmúlt 25 év nemzetközi ,politikai és gazdasági törénésein is!”
 • 111. DMagóg 2011. június 27. 10:17
  „"1848-ban nem tűrtük el, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, 1956-ban és 1990-ben nem tűrtük el, hogy Moszkvából diktáljanak, és most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljon nekünk - mondta Orbán Viktor."

  Elég gyorsan feladta! Most akkor mi diktálunk Pekingnek, vagy mégse?”
 • 110. Kisg 2011. június 27. 10:01
  „Kedves reagálók! Nos, ahol én mozogtam - eü., média, oktatás -, ott azt láttam-hallottam, hogy "majd ha normálisan fizetnek, többet (jobban, szorgalmasabban, tovább stb.) dolgozom, és a vége az lett, hogy pl. négy osztályos nővérből egy megbolondult a munkában, három meg nyugodtan tartotta óránként a kávé- vagy cigiszünetet. Oktatás, média dettó. Ez nem mentalitás. Elhiszem, hogy egy mérnöknek kicsit derogál 80000 nettóért dolgozni. De ha kell neki a pénz, akkor ennyiért is megy. Tudod, lenézik ma is azokat, akik szakmát tanulnak, de nézd meg, mennyit keres egy maszek villanyszerelő, asztalos, szobafestő. Egyetlen panel nagyszobát 20 ezerért festenek le úgy, hogy a delikvens veszi a festéket... Talán nem kellene mindenkinek diploma, jól járna az, aki szakmát tanul, jól járna az is, akinek szolgáltatóra van szüksége (a boltokhoz hasonlóan kicsit leszorítanák egymás árait a versenyben), és jól járna az állam is, mert nem lenne ennyi diplomás fiatal állástalan, akinek büdös a kapa-kasza-ásó. Le kellene már venni ebből a "csak az az ember, akinek diplomája van" beképzeltségből és lejönni a földre.”
 • 109. feri111 2011. június 27. 08:05
  „Lehet , hogy nem érzed a hsz. ban a lényeget, a képzettség egyébként nam "kisebb" hanem alacsonyabb .

  Egy példa, ez mai valódi álláshírdetés az áfsz.hu-rol:
  Foglalkozás megnevezése:
  építészmérnök
  elvárt gyakorlati idő:
  nem szükséges
  Iskolai végzettség:
  egyetem
  Elvárt szakképzettség:
  Építészmérnök
  Várható bruttó kereset (Ft / hó):
  120 000
  Ez netto ( hazafihető ) kb80000 HUF!
  Akkor szted mennyit keres egy nem diplomás ember kemény munkával???? Nem az dominál, hogy kis pénz kis munka, hanem hogy meg tudjon élni az ember. Legalábbis gondolom a többség így van vele!”
 • 108. Egyolvasó 2011. június 27. 08:02
  „108. Kisg

  Nézz szét Csongrád megyében, Makótól Szegedig csak akkor kapsz állást ha van ismeretséged, erre még dúl a cocializmus csökevény, "ha nem vagy párt tag munkád sem lesz."”
 • 107. Kisg 2011. június 27. 07:50
  „Szerintem nem jól látod. Ezek elvileg pontosan olyan munkahelyek lesznek, ahová a kisebb képzettségű emberek is elmehetnek. Gyári szalagmunka. A pénz pedig pénz. Erről beszéltem. Úgy 20 éve kezdett begyűrűzni hozzánk ez a "kicsi pénz, sz.r munka" mentalitás. Meg hogy állástalanok kijelentik, hogy minimálbérért nem dolgoznak. Amíg emberek ezt a luxust megengedhetik maguknak, addig valami nincs rendben. Aki ezt csinálja, attól megvonnék minden juttatást, támogatást, mert nincs rászorulva. Akinek nincs hátszele szülőktől, vagy nem dolgozik feketén, örül a minimálbérnek is, mint majom a farkának. Örülne... Majd amikor minden munkahely be lesz töltve és a diplomások nem lézengene munka nélkül, akkor lesz rend. Még egy magyar sajátosság, hogy minimálbérből nem lehet megélni... Nehezen, de meg lehet. Csak nem a mai fiatal (40-től lefelé) generáció elképzelésével, hogy első a szórakozás, a cigi, aztán ami marad, az mehet a rezsire. Így nem lehet.”
 • 106. feri111 2011. június 27. 07:25
  „Lesz itt munkahely kérem! Mármint annak ( a mercedes és egyéb külfőldi cégből kiindulva ) aki min diplomás,az angol, német folyékony nyelvtudás mellett a mandarint is anyanyelvi szinten nyomja! Mindezért kap 120000 bruttót!!!!!”
 • 105. Kisg 2011. június 27. 07:02
  „"Az államfő az udvariassági látogatáson rendkívül szorgalmas és vállalkozó szellemű közösségnek nevezte a Magyarországon élő kínai nemzetiségű polgárokat, akik - mint mondta - értékteremtő munkát végeznek, és kiválóan integrálódtak a magyar társadalomba." Na ez az, amit meg kellene tanulnia minden Magyarországon élőnek. Amúgy Amerika is multikulturális ország, jól megfér minden nemzetiség egymás mellett a sokszínűségével. A kínai munkaerőtől pedig, akit behoznak, az elúriasodott magyar nép majd tanul egy kis alázatot, szorgalmat, munkamorált. A hozzászólások elején volt egy, amivel nagyon egyetértek: a kínai emberek (amúgy a japánok is) megbecsülik, magas szinten végzik munkájukat, legyen az bármi, mert megbecsülik... Amíg itt az a fő irányvonal a fiatalok, munkanélküliek között, hogy "minimálbérért a franc fog dolgozni", a dolgozók meg "amennyi fizetés, olyan munka" alapon mennek be a munkahelyre, na, addig nem is érdemelnek sem munkahelyet, sem pénzt.”
 • 104. qrumpli 2011. június 27. 05:20
  „Mostanakkó mönnyünk Kinyába?
  Hájszen ott igyis sokan vannak!”
 • 103. tarkan 2011. június 26. 21:02
  „Rozsdás:)Minden szavad igaz sajna a felvázolt helyzet ellenére nem összefogás van ebben a nyomorult országban hanem széthúzás....Meg kell köszönnünk a mai politikai "zseniknek"ezt a kialakult helyzetet,mert ha jól érzékelem akkor itt hamarosan kínai,cigány sokadalom lesz és ami abból kinéz nekünk,na az a nem semmi::))Itt volna már az ideje annak hogy az asztalra csapjunk,mert tíz év és már asztal sem lesz,nem hogy Magyar!!!!”
122 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: új, nagy jelentőségű szövetség született Kína és Magyarország között

Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-pao kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján szombaton a Parlamentben. Tovább olvasom