Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kisebb áramütés érte a Dél-Alföldet

Eddig csaknem 14 ezer cég ellen indult felszámolás idén – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből. A Dél-Alföldön az országos átlaghoz képest kevesebb cég került eddig bajba.
November végéig összesen közel 14 ezer cég ellen indult felszámolás, miközben több mint 12 ezer cég bezárásáról maguk a tulajdonosok döntöttek. Havonta, így novemberben is, átlagosan 1300 cég ellen indítanak fizetésképtelenségi eljárást. A válság előtti időkben havonta jellemzően 800–900 cég került bajba.

„A növekedés üteme csökken, de ez nem ad okot az örömre, hiszen a válság előtti békeidőket 30–40 százalékkal meghaladó havi adatok azt jelzik, hogy a magyar vállalkozások bajban vannak" – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Idén az első 11 hónapban mintegy 12 ezer cég végelszámolása kezdődött el, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 9000-é, a növekedés üteme 39 százalékos. „A végelszámolások mintegy 20–25 százaléka idővel felszámolásba fordul, mégsem gondoljuk, hogy kizárólag fizetésképtelen cégek jutnak erre a sorsra. Inkább arról van szó, hogy amikor a tevékenység már nem rentábilis, a tulajdonosok nem erőltetik tovább" – véli Csorbai Hajnalka.

A dél-alföldi régió cégeit az országos átlagnál kevésbé rázta meg a válság. Az első 11 hónapban a három megyében 1253 céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ez csak 17 százalékkal több, mint tavaly, holott országos szinten 30 százalékot mértek. Nem ilyen rózsás a helyzet a végelszámolásokat tekintve. A régióban összesen 1163 cég tulajdonosai döntöttek idén vállalkozásuk bezárásáról, vagyis 36,5 százalékkal többen jutottak erre az elhatározásra, mint egy évvel korábban. Országosan ennél csak kicsit magasabb, 40 százalékos a növekedés üteme.

Amiben a Dél-Alföld kitűnik a régiók sorából, az a nagyfokú óvatosság. A régió 3 megyéjében idén 8,5 százalékkal kevesebb új céget jegyeztek be a cégbíróságok, mint egy évvel korábban. Országos szinten a csökkenés 5 százalék körüli.

Az Opten igazgatója szerint a nemfizetés államilag támogatott népbetegség Magyarországon. „Ha lenne oltás erre is, azt kötelezővé kellene tenni a vállalkozók körében. Az állam is folyamatosan olyan döntéseket hoz, amelyek megkönnyítik az adósságszédelgők dolgát" – állítja. Az olcsóbb és gyorsabb cégalapítás, a tulajdonosok lakcímének titkosítása mind abba az irányba mutat, hogy egyre könnyebben lehet majd újabb és újabb cégeket fizetés nélkül hátrahagyni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint szerda este

Erősödött a forint a délutáni, és a kedd késő esti euróárfolyamához viszonyítva: minimálisan 277… Tovább olvasom