Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kkv-k: növekszik a hitelezési aktivitás

Szeged - Egyértelmű élénkülésnek indult a kis- és középvállalkozások hitelezési piaca - hangzott el a kis- és középvállalkozóknak szóló Raiffeisen Üzlettárs Klub szegedi rendezvényén.

A verseny is élénkül a kis- és középvállalati (kkv) szegmensben, igaz, csak azokért az ügyfelekért harcolnak a bankok, amelyek nyertesen kerültek ki a válságból. A bankok a korábbinál jobban megvizsgálják, hogy milyen célra nyújtanak hitelt, az árakat pedig a cégek kockázatossága alapján differenciálják: az alacsonyabb kockázatú cégek
alacsonyabb kamattal kaphatnak kölcsönt, a magasabb kockázatúak magasabbal - hangzott el Szegeden a Forrás Hotelben megtartott Raiffeisen Üzlettárs Klub rendezvényén.

A konferencián kiderült, a vállalkozások is újra elkezdték versenyeztetni a bankokat. Amíg a válság előtt az ár csak a nyolcadik döntési szempont volt a hitelfelvétel előtt álló cégeknél, mára ez a harmadik helyre került.

Pirisiné Tóth Jolán a Raiffeisen Bank régióvezetője elmondta, hogy segítsenek a kkv-knak a jövőbeni hitelfelvételek esetében a hitelköltségeket jobban átlátniuk, bankjuk árazási stratégiát váltott. Átlátható, könnyen nyomon követhető BUBOR alapú árazást
alkalmaznak és a THM-hez hasonló számítással segítenek a vállalkozásoknak megmutatni, hogy éves szinten mennyibe kerül egy hitel.

A rendezvény keretében a konferencia előadói a makrogazdasági trendek
ismertetése mellett a kisvállalkozások döntéshozatalában fontos információkkal is segítették a vállalkozásokat. Az egyik ilyen kérdés a devizahitelezés, mely a lakossági jelzáloghitelezéssel ellentétben továbbra is fontos szerepet tölt be a kkv-k finanszírozásában (a teljes kkv-hitelállomány több mint fele - 55 százaléka - deviza alapú Magyarországon).

Az előadó szakemberek szerint egy vállalkozás természetes forint/deviza kitettségének ismeretében lehet eldönteni, hogy adott vállalkozás számára mi az optimális megoldás. Devizabevétellel (exportőr) rendelkező vállalkozások esetében van létjogosultsága a devizahitelezésnek, hiszen ilyenkor a vállalkozás a befolyó árbevételből törlesztheti hitelét, részben vagy egészében eliminálva az árfolyamkockázatot. A forint árbevételű kisvállalatok többsége számára a devizahiteleknél szignifikánsan kisebb kockázatú, biztonságosabb forinthitel felvétel ajánlott, a spekulációs célú devizahitel felvétel helyett.

A devizahiteleknél az a nagy kérdés jelen pillanatban, hogy érdemes-e forintra váltani? Elhagnzott: ha a finanszírozott vállalkozás stabil, biztos pénzügyi tartalékai vannak, az árfolyam- és a kamatkockázatok gondos elemzése után érdemes lehet a hitelt devizában hagyni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizessen mobillal a Sparban kápé és kártya helyett

A MobilFizetés november 11-től 400 SPAR, Kaiserís és Interspar üzlet kasszájánál használható. Tovább olvasom