Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Könyvelők ezreit törölhetik a nyilvántartásból

Csongrád megye - Közel 10 ezer olyan könyvelőt keresett meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium, akikről nem tudni, részt vettek-e a kötelező továbbképzésen.
A Nemzetgazdasági Minisztérium keresi azokat a könyvelőket, akikről nincs információja, elvégezték-e a számukra előírt kötelező tanfolyamot. A tárca mintegy 10 ezer levelet írt a szakembereknek, és ha erre nem válaszolnak, vagy nem küldik el a „bizonyítékukat", akkor az NGM törli őket a nyilvántartásából, az úgynevezett könyvelői jegyzékből – mondta Balog Ádám, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára a szak-ma.hu honlapnak adott interjújában.

A számviteli törvény előírja, hogy minden könyvviteli szolgáltatónak kötelezően részt kell vennie továbbképzésen. Ez az országban jelenleg 63 ezer regisztrált könyvelőt érint. A tanfolyamot tartó szervezet a részvételről értesíti az NGM-et, és igazolást ad a résztvevőnek is. A most felszólítottak múlt évi továbbképzését azonban a tárca nem tudta egyértelműen megállapítani. Az érintetteknek 30 nap áll rendelkezésre, hogy tisztázzák magukat.

– A kötelező továbbképzés önmagában nagyon kevés lenne a mindennapi minőségi szolgáltatáshoz, egy naprakész könyvelő új információra nem tanfolyamon talál – válaszolta lapunk kérdéseire Simon László, a Rókusi Könyvelő Iroda vezetője. – Ennek ellenére egyetértek a törléssel. A ma hatályos szabályok szerint minden könyvelőnek rendelkeznie kellene fényképes igazolvánnyal: az engedély érvényességét pedig az igazolja, ha a könyvelő szerepel a nyilvántartásban.

– Csongrád megyében jelenleg közel 1200 könyvelő egyéni vállalkozó és cég működik – tájékoztatott Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – Nyilvántartásunk szerint közülük 790 vállalkozás tett eleget kötelező kamarai nyilvántartásba vételének. A titkár hozzátette: évi 16 órás kötelező továbbképzést írnak elő a könyvelőknek, a kamara is szervez ilyen tanfolyamokat. A részvételt azonnal jelentették is a minisztériumnak.

Mivel a könyvelésnek is van feketepiaca, a szaktárca rendelkezése „csak" azokat érinti, akik minden előírást betartanak. Az emberek sajnos nem foglalkoznak vele, hogy könyvelőjük saját magát hogyan „könyveli": csak az érdekli, hogy ők rendben legyenek az adóhatóságnál. Így azzal sem foglalkoznak, hogy a könyvelőjük esetleg nem a saját ügyfélkapuján keresztül küldi a bevallásokat a NAV-nak. A nevüket és szolgáltatásukat vállaló könyvelők jelentős hátrányban vannak a „kontárokkal" szemben, de amíg a vállalkozó nem kéri a könyvelőjétől az igazolványát, ez a helyzet nem fog változni.

Az adótanácsadóknál más a helyzet, nekik 5 év alatt kell 100 továbbképzési kreditpontot igazolniuk. Miután a kötelezés 2008 augusztusában indult, csak 2013 augusztusáig kell összegyűjteniük a további működéshez szükséges pontokat.

Szakember nélkül nem megy
Annak kell könyvelőt alkalmaznia, aki a számviteli törvény hatálya alá tartozik, és éves árbevétele meghaladja a 10 millió forintot. Tehát egyéni vállalkozóknak nem, bt.-knek és kft.-knek 10 milliós forgalom felett igen. Ugyanakkor egy adójogszabályokhoz nem értő egyéni vállalkozó se tud önmagának könyvelni, vagyis praktikus, ha saját jól felfogott érdekében szakemberhez fordul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnnek a hagyományos villanykörték a boltokból

Csak energiatakarékos izzókat gyártanak az Európai Unióban szeptember 1-jétől. Tovább olvasom