Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Könyvelők ezreit törölhetik a nyilvántartásból

Csongrád megye - Közel 10 ezer olyan könyvelőt keresett meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium, akikről nem tudni, részt vettek-e a kötelező továbbképzésen.
A Nemzetgazdasági Minisztérium keresi azokat a könyvelőket, akikről nincs információja, elvégezték-e a számukra előírt kötelező tanfolyamot. A tárca mintegy 10 ezer levelet írt a szakembereknek, és ha erre nem válaszolnak, vagy nem küldik el a „bizonyítékukat", akkor az NGM törli őket a nyilvántartásából, az úgynevezett könyvelői jegyzékből – mondta Balog Ádám, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára a szak-ma.hu honlapnak adott interjújában.

A számviteli törvény előírja, hogy minden könyvviteli szolgáltatónak kötelezően részt kell vennie továbbképzésen. Ez az országban jelenleg 63 ezer regisztrált könyvelőt érint. A tanfolyamot tartó szervezet a részvételről értesíti az NGM-et, és igazolást ad a résztvevőnek is. A most felszólítottak múlt évi továbbképzését azonban a tárca nem tudta egyértelműen megállapítani. Az érintetteknek 30 nap áll rendelkezésre, hogy tisztázzák magukat.

– A kötelező továbbképzés önmagában nagyon kevés lenne a mindennapi minőségi szolgáltatáshoz, egy naprakész könyvelő új információra nem tanfolyamon talál – válaszolta lapunk kérdéseire Simon László, a Rókusi Könyvelő Iroda vezetője. – Ennek ellenére egyetértek a törléssel. A ma hatályos szabályok szerint minden könyvelőnek rendelkeznie kellene fényképes igazolvánnyal: az engedély érvényességét pedig az igazolja, ha a könyvelő szerepel a nyilvántartásban.

– Csongrád megyében jelenleg közel 1200 könyvelő egyéni vállalkozó és cég működik – tájékoztatott Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – Nyilvántartásunk szerint közülük 790 vállalkozás tett eleget kötelező kamarai nyilvántartásba vételének. A titkár hozzátette: évi 16 órás kötelező továbbképzést írnak elő a könyvelőknek, a kamara is szervez ilyen tanfolyamokat. A részvételt azonnal jelentették is a minisztériumnak.

Mivel a könyvelésnek is van feketepiaca, a szaktárca rendelkezése „csak" azokat érinti, akik minden előírást betartanak. Az emberek sajnos nem foglalkoznak vele, hogy könyvelőjük saját magát hogyan „könyveli": csak az érdekli, hogy ők rendben legyenek az adóhatóságnál. Így azzal sem foglalkoznak, hogy a könyvelőjük esetleg nem a saját ügyfélkapuján keresztül küldi a bevallásokat a NAV-nak. A nevüket és szolgáltatásukat vállaló könyvelők jelentős hátrányban vannak a „kontárokkal" szemben, de amíg a vállalkozó nem kéri a könyvelőjétől az igazolványát, ez a helyzet nem fog változni.

Az adótanácsadóknál más a helyzet, nekik 5 év alatt kell 100 továbbképzési kreditpontot igazolniuk. Miután a kötelezés 2008 augusztusában indult, csak 2013 augusztusáig kell összegyűjteniük a további működéshez szükséges pontokat.

Szakember nélkül nem megy
Annak kell könyvelőt alkalmaznia, aki a számviteli törvény hatálya alá tartozik, és éves árbevétele meghaladja a 10 millió forintot. Tehát egyéni vállalkozóknak nem, bt.-knek és kft.-knek 10 milliós forgalom felett igen. Ugyanakkor egy adójogszabályokhoz nem értő egyéni vállalkozó se tud önmagának könyvelni, vagyis praktikus, ha saját jól felfogott érdekében szakemberhez fordul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnnek a hagyományos villanykörték a boltokból

Csak energiatakarékos izzókat gyártanak az Európai Unióban szeptember 1-jétől. Tovább olvasom