Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Koppintott számlákból koppanó forintok

Csongrád megye - A NAV ellenőrei ritkán látott trükkökre bukkannak. Ez a cég próbálkozott már sok mindennel, még szövegszerkesztővel készített álbizonylatokat is hiteles, számlázó programmal készült számlaként akartak beállítani.
A NAV dél-alföldi adóellenőrei figyelik az olyan eseteket, amikor egy vállalkozás vezetője pénzt vesz ki a társaságból. Előfordul ugyanis, hogy fiktív számlákkal, pénztárból, illetve bankszámláról történő, nem vállalkozás célú pénzfelvétellel, vagy akár a bevételeknek nem a bejelentett bankszámlára való utaltatásával is trükköznek. Az egyik ellenőrzés során a revizorok a számlák kiállításával kapcsolatos visszaélések extrém módjával találkoztak.

A társaság iratanyagának áttekintésekor az ellenőröknek feltűnt, hogy a szolgáltatás gépi számlázó programmal kiszámlázott ellenértéke jórészt nem jelent meg jóváírásként a társaság bankszámla forgalmában, készpénzfizetést alátámasztó bizonylatok nincsenek, az összegek a pénztárkartonokon nem jelentek meg.

A dokumentumok alapján kiderült, hogy a vevők által megküldött és az adózó könyvelésében található számlák több ponton is eltértek, számos esetben a partnerek a cég ügyvezetőjének saját bankszámlájára utalták az ellenértéket, sőt volt olyan eset is, amikor a társaság sztornó számlát állított ki a vevő tudomása nélkül.

A társaság informatikai eszközeinek tartalmát lementették, elemezték, és kiderült, hogy az adózó a vizsgált időszak számláit korábban törölte a gépeiből. A törölt adatállományokat sikerült helyreállítani, és a NAV szakemberei megállapították, hogy az adózó szövegszerkesztőben szerkesztett bizonylatokat próbált számlázó programmal kiállítottnak álcázni.

A visszaélések 2,4 millió forint adóhiányt okoztak. Ennek megfizetésén túl 1,6 millió forint bírság is terheli az adózót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A CBA, a Coop és a Reál támogatja a vasárnapi zárva tartást

A társaságok szerint a vásárlók számára hat nap hosszított nyitva tartása elegendő lehetőséget ad a… Tovább olvasom