Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Koreai-magyar üzleti kapcsolatokról tárgyalt Szöulban Szijjártó Péter

Dél-koreai cégek újabb magyarországi befektetéseiről, illetve a két ország közötti üzleti kapcsolatok bővítéséről egyeztetett Szijjártó Péter pénteken Szöulban.
A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a dél-koreai fővárosban folytatott tárgyalásai után telefonon az MTI-nek elmondta: várhatóan hamarosan újabb dél-koreai egészségipari és autóipari beruházások érkeznek majd Magyarországra. A cégek nevét a beruházások bejelentésekor hozzák majd nyilvánosságra.

Szijjártó Péter Han Jin-hyun kereskedelmi, energiaügyi és ipari miniszterhelyettessel, Cho Tae-yul külügyminiszter-helyettessel, valamint hat dél-koreai nagyvállalat vezetőjével tárgyalt a kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, illetve a Magyarországra érkező dél-koreai befektetésekről.
Az államtitkár kiemelte: Dél-Korea azért nagyon fontos partner Magyarország számára, mert a keleti nyitás stratégia egyik alappillére a távol-keleti térséggel való kapcsolat kiépítése és folyamatos erősítése.

Dél-Korea Magyarország harmadik legfontosabb távol-keleti partnere. A válság előtti időszakhoz képest körülbelül 30 százalékkal visszaesett a kereskedelmi forgalom, de idén az első félévben már jelentkeztek a pozitív jelek, az első hat hónapban a Dél-Koreába irányuló magyar export 14 százalékkal nőtt - emlékeztetett az államtitkár.

Kiemelte azt is: a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által kezelt, jelenleg futó magyarországi befektetési projektek közül dél-koreai a harmadik legjelentősebb, a Magyarországra befektetett dél-koreai tőkeállomány az év közepére megközelítette a kétmilliárd dollárt. Negyven jelentős koreai vállalat működik Magyarországon, összesen 22 ezer embert foglalkoztatnak.
Magyarország célja továbbra is az, hogy az országba egyre több dél-koreai befektetés érkezzen - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A koreai tőke Magyarországra vonzása mellett a másik fontos feladat a magyar és a dél-koreai kis- és közepes vállalkozások közötti együttműködés elősegítése. Az államtitkár és a dél-koreai ipari miniszterhelyettes megállapodása alapján közös program is indul, amelynek célja, hogy a közepes méretű koreai vállalatok is letelepedjenek Magyarországon, mint a nagy koreai befektetők beszállítói.

A magyar cégek közül 12 élelmiszeripari üzem kért exportengedélyt Dél-Koreában. Megállapodás született arról is, hogy a magyar élelmiszeripari export növelése érdekében Dél-Korea felgyorsítja az exportengedélyek kiadását.

Megállapodtak a két ország közötti nukleáris kutatási-képzési-oktatási együttműködés szorosabbra fűzéséről is - közölte Szijjártó Péter.

Olvasóink írták

  • 1. Igazságérzetű 2013. október 12. 14:04
    „Torgyán Józsi is így kezdte, Ő igaz cseresznyében utazott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt az üzemanyag-fogyasztás az első háromnegyed évben

Az üzemanyagok fogyasztása 0,9 százalékkal emelkedett a magyar piacon az első háromnegyed évben. Tovább olvasom