Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Korrupciós vád: feljelentették a Magyar Telekomot

Az amerikai piacfelügyelet szerint a Magyar Telekom vezetői 2005-2006-ban fiktív tanácsadói és marketing szerződések formájában 4,88 millió eurót juttattak el macedón hivatalnokoknak.

18:17 - A Magyar Telekom végleges egyezséget kötött az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatainak egyezség útján történő lezárásáról - közölte a Magyar Telekom a BÉT honlapján csütörtökön.

A Magyar Telekom által az igazságügyi minisztérium és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió amerikai dollár (21,8 milliárd forint) összegre a társaság korábban céltartalékot képzett.

A SEC csütörtökön jelentette be, hogy korrupciós vádakkal feljelentést tett a Deutsche Telekom AG, magyarországi leánya, a Magyar Telekom, illetve utóbbinak három egykori vezetője ellen a magyar társaság montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatosan. A Magyar Telekom tájékoztatása szerint az igazságügyi minisztérium egy másik amerikai bíróságon hasonló feljelentést tett csütörtökön.

Korábban írtuk:

Korrupciós vádakkal feljelentést tett a Deutsche Telekom AG, magyarországi leánya, a Magyar Telekom, illetve utóbbinak három egykori vezetője ellen az amerikai piacfelügyelet (SEC) - közölte a SEC csütörtökön, a Magyar Telekom az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a hírt.

A SEC tájékoztatása szerint a Magyar Telekom vezetői 2005-2006-ban fiktív tanácsadói és marketing szerződések formájában 4,88 millió eurót juttattak el macedón hivatalnokoknak annak érdekében, hogy kizárják a piacról versenytársaikat, illetve kedvező szabályozói elbánásban részesüljenek.

Az amerikai piacfelügyelet szerint ugyanezek a vezetők 2005-ben, 4 hamis szerződés keretében 7,35 millió eurót fizettek ki tanácsadóknak azzal a céllal, hogy a pénz egy részét eljuttassák montenegrói hivatalnokoknak. A Magyar Telekom - a vád szerint - azt várta el, hogy a kormányzati hivatalnokok segítsenek a Telekom Crne Gore AD felvásárlásában.

A SEC csütörtökön három korábbi vezető ellen is feljelentést tett: Straub Elek egykori vezérigazgató, illetve Balogh András és Morvai Tamás stratégiai igazgatók ellen.

A piacfelügyelet a vádat arra alapozza, hogy a Magyar Telekom a szabályoknak nem megfelelő módon könyvelte el az így kifizetett tételeket. A Magyar Telekom által elkövetett könyvelési szabálytalanságok azonban a Deutsche Telekom pénzügyi jelentéseiben is szerepeltek, utóbbi papírjaival pedig New Yorkban is kereskednek. Így a Deutsche Telekom vétett a külföldi korrupciós gyakorlatokat szabályozó törvény ellen.

A SEC a New York-i szövetségi bíróságon tett feljelentést.

Januárban a bonni főügyészség leállította a vizsgálatot René Obermann, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója feltételezett magyarországi és macedóniai vesztegetési ügyében, mert nem találta megalapozottnak a gyanút.

Az üzleti könyveket vizsgáló Pricewaterhouse-Coopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak; emiatt nem is hagyták jóvá a számokat. Amikor ezek történtek (2005-ben), Obermann volt a német konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegének a vezetője.

A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás.

A Deutsche Telekom főnöke már 2010-ben visszautasította a gyanúsítást, hogy szerepet játszhatott a pénzügyi visszaélésekben. Akkor az MTI berlini irodájának megkeresésére reagálva Mark Nierwetberg, a Deutsche Telekom AG kommunikációs részlegének vezetője közölte: René Obermann nyomatékosan leszögezi, hogy a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül bebizonyosodik.

Korábban német lapok arról számoltak be, hogy a Deutsche Telekom AG nyolc vezető tisztségviselője ellen folyik nyomozás a balkáni leányvállalatoknál történt vesztegetés gyanúja alapján. A német ügyészséget az amerikai hatóságok jogsegélykérelme késztette lépésre az ügyben.

Jól értesült körök szerint a SEC akkor felajánlotta, hogy pénzbírság ellenében leállítja a vizsgálatot, a DT azonban nem volt hajlandó fizetni. Ezt követően fordultak az amerikaiak jogsegélyért a bonni ügyészséghez.

Olvasóink írták

  • 1. LukSzusz 2011. december 29. 19:10
    „Van itt ebben az országban vezető aki nem lop???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz gázáremelés, drágul a villany és a távhő is

A villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal nő január elsejétől - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Tovább olvasom