Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Körvonalazódik a megoldás a görög adósság leszorítására az euróövezeti tárgyalásokon

A közszféra korábban tervezettnél nagyobb szerepvállalásával körvonalazódott a megoldás a görög államadósság leszorítására az euróövezeti tagországok pénzügyminiszteri találkozóján, kedd hajnalban.
Több mint tíz órával a brüsszeli megbeszélés kezdete után a miniszterek - helyszíni források szerint - már csak azon dolgoztak, hogy garantáltan elérhetővé tegyék az újabb (második) mentőcsomag jóváhagyásához korábban feltételként megjelölt célt, az adósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva 120 százalékra csökkentését az évtized végére.

Egyes előrejelzések szerint a korábban elhatározott 50 százalékos adósságkönnyítés és a 130 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag nem garantálja ennek a szintnek az elérését, márpedig a brüsszeli tárgyalások több szereplője - köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - ragaszkodik a 120 százalékos küszöbhöz, mert csak így véli fenntarthatónak az adósságot.

Lukasz Papademosz görög miniszterelnök Brüsszelben hétfő éjjel maga próbált tárgyalni hazájának magánhitelezőivel, hogy vállaljanak nagyobb mértékű adósságkönnyítést.

Emellett kompromisszum körvonalazódott a tárgyalásokon arról, hogy az euróövezeti központi bankok - a velük szemben fennálló adósság leírásával - az eddig tervezettnél szintén nagyobb szerepet vállalnak a görög adósság csökkentésében, az állami hitelezők pedig tovább mérséklik bizonyos, a tavalyelőtt indított első mentőcsomaghoz kötődő állami hitelek kamatait is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesül a Libri Csoport és PORT.hu

A kultúrára fogékony fogyasztók már a közeli jövőben tapasztalhatják az egyesülés előnyeit. Tovább olvasom