Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kötelező a kamarai bejegyzés 2012-től

Csongrád megye - Már 2012. január 2-án, az első munkanapon regisztráltathatják magukat a vállalkozók a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. A kötelező eljárás díja évi 5000 forint.
Most 1800 tag a korábbi 28–29 ezer helyett

A 120 éves CSMKIK-nak 2000 előtt, a kötelező kamarai tagság 6 esztendejében 28–29 ezer tagja volt. 2000. november 1-je óta önkéntes a tagság, most mintegy 1800 a tagok száma. A megyei kamara honlapján olvasható, hogy a kamarai tagok a helyi GDP 60 százalékát állítják elő, a CSMKIK gazdasági súlya alapján az ország 23 kamarája közül 4–5. helyen áll. Jelenleg a legtöbb kamarai tagdíjat, évi 2 millió forintot egy nagyvállalat fizeti. Nemesi Pál azt mondta: a legnagyobb díjfizetők tagdíját jövőre csökkentik, a plafon 1,5 millió forint lesz.

Minden vállalkozás köteles magát regisztráltatni 2012. január 2-ától a kereskedelmi és iparkamaráknál. Azért, hogy az érdekérvényesítő szervezetnek olyan adatbázisa legyen, amelynek köszönhetően rálát a gazdaság helyzetére, a törvényalkotásban pedig naprakész adatok alapján képviselheti a vállalkozói világot.

Az új gazdasági társaságoknak a cégbejegyzést, az egyéni vállalkozóknak a nyilvántartásba vételt követő 5 munkanapon belül kell a bejegyzésüket kérni a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. Ez alól csak az agrárium szereplői mentesülnek. A 2011-ben már működő gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók regisztrációjának határideje február 29. Jelentkezni személyesen vagy elektronikus úton lehet. A változást vagy törlést is 5 munkanapon belül kell bejelenteni, de ezért nem kell fizetni.

– A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara indulásra készen áll, mindent előkészítettünk annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a regisztráció – mondta Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke, aki Budapesten éppen az MKIK e témában összehívott elnökségi ülésén vett részt, amikor telefonon kerestük. – A vállalkozások kapnak egy regisztrációs számot, amelyet majd az összes szerződésükben fel kell tüntetniük.

Méltányos összeg

A Dóm téri karácsonyi vásáron árulta kézművestermékeit a Hauser Kft.: fából készült virágokat lehetett a pavilonnál kapni. Döme Kata, aki az ügyvezető feleségeként mutatkozott be, azt mondta a regisztrációs díjjal kapcsolatban: méltányos összeg. Cserébe viszont azt szeretné, hogy legyenek a regisztrált vállalkozások számára is elérhető szolgáltatások a kamaráknál.

Amennyiben a gazdálkodó nem jelentkezik be és nem fizeti meg a regisztrációs díjat, más néven kamarai hozzájárulást, azt az első sikertelen felszólítást követően nyilvántartásba veszik, és intézkednek a pénz behajtásáról. Ezt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be.

A kamarai regisztráció 5000 forintba kerül, amit minden évben március 31-éig kell megfizetni. Ez az összeg levonható az éves tagdíj összegéből: a CSMKIK-nál az egyéni vállalkozók tagdíja jelenleg 6000 forint A nagyoknál az éves tagdíj mértéke a megelőző évi iparűzési adóalap 0,6 ezreléke. A kamarák 2012. június 1-jétől kötelesek nyilvánosságra hozni a gazdálkodó szervezetek adatait. A kötelező regisztráció nem azonos a tagsággal, a kamarai tagság továbbra is önkéntes. Az új törvény meghatároz kötelezően nyújtandó szolgáltatásokat is a megyei kereskedelmi és iparkamarák részére.

Olvasóink írták

 • 2. vadruca 2011. december 27. 07:41
  „Ez is egy mini megszorítás ! Semmiért! - Hisz azért törölték el a kötelező tagságot is mert a semmiért kellett fizetni. Újabb kotorászás a zsebekben !”
 • 1. gavallér 2011. december 27. 06:56
  „Újabb Új Évi lehúzás. Ez a kamaráskodás olyan felesleges , mint a pápának a nemi szerve vagy a szakszervezet.
  A csókosoknak bujtatott munkahely , nem rossz fizuval. Ilyen kamu "munkahelyek " írígylésre méltóak no nem azért
  mert a kreativitás itt kiteljesedhet, hanem azért mert ezeken a helyeken lehet megtapasztalni igazán , hogy hogyan
  lehet a semmit tevéssel, saját fontosságot igazolóan, komoly jövedelmet szerezni.
  Ha ilyenekre van pénz ,akkor ne beszéljenek válságról!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek lesznek a világ legnagyobb gazdaságai 2020-ban

India az idei 10. hely után 2020-ban már a világ 5. legnagyobb gazdasága lesz - jósolták londoni… Tovább olvasom