Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kötelező agrárkamatai tagság

Csongrád megye - Kötelező az agrárkamarai tagság: a mezőgazdaságból élőknek szeptember 30-áig regisztráltatniuk kell magukat 5000 forint befizetése ellenében, a tagdíj összegét később állapítják meg.
Megint egy újabb „okoskodás", hogy a mezőgazdaságban dolgozókat megvágják – írta szerkesztőségünknek egy őstermelő a kötelező agrárkamarai tagsággal kapcsolatban. A férfi arra is figyelmeztetett, kevesen tudnak arról, hogy szeptember 30. a határidő, a regisztrációs díj pedig 5000 forint.

Tagdíj

Az éves tagdíj mértékét majd a kamara alapszabálya határozza meg. A törvény csak azt kötötte ki, hogy nem lehet több évi 1 millió forintnál. Még nem tudni, hogy az árbevétel vagy a jövedelem után határozzák-e meg a várhatóan sávos fizetni valót.
A közvéleményt magunk is teszteltük: egy ásotthalmi őstermelő, aki kérte, ne írjam le a nevét, azt mondta: eddig még csak a rádióban hallott a kötelező tagságról, és azóta se ért rá, hogy utánaérdeklődjön, mi a teendő. – Nem repesek az örömtől, hiszen egy újabb fizetnivalóról van szó. Mit kapok a pénzemért? Szerintem semmit – mondta.

Nem rejtette véka alá a véleményét Balogh Zoltánné ópusztaszeri őstermelő: újabb pénzkiadásnak tartja a regisztrációs díjat, amelyről még azt is tudta, hogy online kell bejelentenie magát. A közepesnek mondott mezőgazdasági vállalkozók táborához tartozó zákányszéki Puskás Ferenc szerint a tagsággal járhatnak előnyök, amennyiben a kamara segíteni tud nekik. Emlékeztetett arra, hogy a 90-es években volt már egyszer kötelező kamarai tagság.A kereskedelmi és iparkamarákkal ellentétben kötelező tagságot vezet be az augusztus 1-jén hatályba lépett új agrárkamarai törvény. A jövőben a kamara tagjává válik automatikusan minden őstermelő, minden olyan egyéni vállalkozó, aki agrárgazdasággal foglalkozik, illetve minden gazdasági társaság, amelynek fő tevékenysége az agrárium.
Kiss Gábor, a Csongrád Megyei Agrárkamara titkára elmondta: lassan halad a regisztráció. A termelőket a kamarai tanácsadók segítségével értesítik, és hirdetnek a falusi lapokban is. A szervezet átalakulóban van: a korábbi elnökség már nem tevékenykedik – Hódi Pál megyei elnöktől elköszöntek –, országos átmeneti elnökség állt fel, amelynek Csongrád megyei tagja a helyi ügyekért is felelős Kispál Ferenc.

Hány tagra számíthatnak? Annyit tudnak csak, hogy 13 ezer 500 gazdálkodó igényelt területalapú támogatást, viszont az élelmiszer-ipari vállalkozásokra nincs rálátásuk. Mára az önkéntes alapon működő megyei kamarának mindössze 500 tagja maradt.

Az agrárkamarai választásokat jövőre, februárban és márciusban tartják, először a megyei, majd az országos szinten. Az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara első ülését legkésőbb 2013. március 31-éig kell megtartani.

Az áruházak kimaradnak.
A kereskedők egy részét is érinti a kötelező agrárkamarai tagság Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint. A hagyományos kereskedő számára, ilyen például a sarki fűszeres, a CBA vagy akár a Tesco, nem lesz kötelező. A kereskedelemnek az a területe viszont, amely kötődik a mezőgazdasági termeléshez – növényvédelmi szerek, mezőgazdasági eszközök forgalmazása –, az új agrárkamarához tartozik majd. Az első koncepció szerint még az agráriumban érintett összes szereplő, vagyis a zöldséget és gyümölcsöt áruló hipermarketek is az agrárkamarához kerültek volna.

Olvasóink írták

 • 13. sajopal51 2012. szeptember 08. 11:49
  „Emberek ez nem megszorítás,hanem célzott pénz behajtás.”
 • 12. czindi 2012. szeptember 08. 08:39
  „"Mára az önkéntes alapon működő megyei kamarának mindössze 500 tagja maradt." Mert rájöttek, hogy ennyit ér. Vagyis semmit. Arra jó, hogy eltartsanak néhány léhűtőt, aki termelni - dolgozni - képtelen, vagy nem akar. Nálunk is elő van írva a kötelező kamarai tagság. ( Tehát nem attól vagy orvos, hogy elvégezted az egyetemet, esetleg szakosodtál, ledolgoztál becsülettel 40 évet, hanem attól, hogy kamarai tag vagy-é?) Ha nem, nyilván nem tudod megfogni a fecskendőt, nem áll a füledre a fonendoszkóp, stb...Ott voltam, mikor a mi kamaránk alakulni kezdett, még az un. "rendszerváltás" (?!) előtt. Nem erről volt szó! Akkor még egy VALÓDI ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETKÉNT INDULT!”
 • 11. X_Y 2012. szeptember 07. 20:40
  „Fizessétek beeeee birkák...”
 • 10. pog 2012. szeptember 07. 08:41
  „5-3 igazatok van,már lassan bele rokkan az ember a kormányban lévő"adó feltalálok"ötleteinek...szinte lehetetlenné teszik a vállalkozásokat....így lassan a nagy termelő cégek is egyszer csak eltűnnek...”
 • 9. nagypappa 2012. szeptember 07. 03:54
  „Kötelező agrárkamatai tagság...

  Véletlenül van elírva a cikk címe?”
 • 8. mivan? 2012. szeptember 06. 22:31
  „Pénzbeszedés! Ennyi. Semmiféle előnnyel nem fog járni. Mondhatnak akármit.”
 • 7. keletaru 2012. szeptember 06. 21:03
  „Nagyobb baj eme társadalmi szervezettet használja a kormány megegyezésekre, mint olvasom sajtóban . Innentől kezdve azt mondja a Kamara támogatta ! Mint látszik nem is tudják akiknek fizetni " kell " tagdíjat mire is fizetnek . Ez csak az én véleményem nem kell vele egyet érteni . Éssss valakiknek ez biztos jóóóó . Értünk miattunk nekünk ....? Üdv Kuci”
 • 6. radic 2012. szeptember 06. 20:20
  „4. Horthyszobor 2012.09.06. 17:18

  "Komolyan, miért nem mondjak azt, emberek évente 1 milliót befizetsz és békén hagyunk."

  Mert miután mindenki befizette, megemelnék 1,5, majd 2 millióra, mondván, ha az 1 millát ki tudja valaki csengetni, akkor biztos van ott még kiszippantani való. Itt az emberek megnyomorítása a cél.”
 • 5. roxper 2012. szeptember 06. 20:14
  „Éljen az őstermelők tartják el az agrárkamarában ücsörgő aktakukacokat, a töküket vakaró jogászokat! :(”
 • 4. Horthyszobor 2012. szeptember 06. 17:18
  „Komolyan, miért nem mondjak azt, emberek évente 1 milliót befizetsz és békén hagyunk. Egyszerűen hihetetlen ha meg nem lesz be büntetnek. Vicc”
 • 3. KamuNeni 2012. szeptember 06. 16:08
  „ez egy bovli egyesulet es semmi haszonnal nam jar a termeloknek. Penz zsarolas az egesz!!”
 • 2. szatyi 2012. szeptember 06. 15:56
  „Annak idején az egyéni vállalkozóknak is kötelező volt a kamarai tagság.
  Senki sem sajnálta őket.
  Most miért kellene?”
 • 1. klj-54 2012. szeptember 06. 14:22
  „Ambivalens érzéseim támadtak.
  1, Újabb sarc, lenyúlás Orbántól.
  2, A sok visszaélés miatt mindenki szenvedni és fizetni fog.
  Persze a feketén árulók járnak jól a becsületesnek meg marad a szívás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az azerbajdzsáni Állami Olajalap nem fektethetett magyar államkötvénybe

100 millió dollárnyi magyar értékpapírral rendelkeztek, de a leminősítés után Baku eladta befektetéseit. Tovább olvasom