Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Kötelező kamarai tagság: felmelegítik

Csongrád megye - 10 év után újra bevezethetik a kötelező kamarai tagságot Magyarországon: a gazdasági önkormányzatok közjogi feladatokat vehetnének át az államtól.
Egyszer már volt kötelező kamarai tagság Magyarországon, az 1994-es törvény alapján bevezetett rendszer azonban 2000-ben megszűnt. Sok vállalkozás „ellenállt": plusztehernek érezték a tagdíjat, és azt mondták, hiába fizetnek, nem tudják igénybe venni a szolgáltatásokat. 2000-ben a közigazgatási feladatok – például a vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés – azonnal elkerültek tőlük, a korábbi tagok jelentős hányada pedig rögtön ki is lépett.

Az újra bevezetendő kötelező tagságról már van törvénytervezet, de információink szerint az ősszel nem kerül a parlament elé. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban több fórumon kijelentette: akár 2011. január 1-jével életbe léphetne a törvénymódosítás.

Parragh László szerint a kötelező tagdíjat konkrét feladatokhoz kell majd beszedni, kompenzációként pedig adócsökkentésben részesülhetnének a vállalatok.

Ahol kötelező

Az Unió 27 országában a kamarák 70 százalékában önkéntes a tagság – derül ki az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének tanulmányából. Azok, amelyek magánjogi szervezetként működnek, az önkéntesség alapján szerveződnek. A kamarák Ausztriában és Németországban a legerősebbek: ezekben az országokban kötelező a kamarai tagság.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint jelenleg kihasználatlanok azok a lehetőségek, amelyek a mostani köztestületi rendszer működéséből fakadnak. Úgy véli, szükség van egy olyan komplex szolgáltatóra, amelyik az ország bármely pontján elérhető, mindenütt azonos színvonalon működik, jogi státusza garantálja a közszolgáltató jelleget, és ahol egyablakos az ügyintézés. Az állami bürokrácia csökkentésével párhuzamosan a kamarák kaphatják meg azokat a közjogi feladatokat, amelyeket hatékonyabban lehet ellátni saját keretek között, például az engedélyezések, nyilvántartások területén.

Szeri István, aki 1994–2008 között, 14 éven át volt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke, megélhette a kötelező tagság megszűnésével járó problémákat. Ma úgy látja, mindkét kamarai rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Szerinte a kötelező tagság akkor előnyös a vállalkozóknak, ha a kamarák közjogi, közigazgatási feladatokat is elláthatnak, ahogy Európa számos országában történik. Ha nem kapják meg a jogosítványokat, s marad a kvázi szolgáltatási kamara, nincs értelme a kötelező tagságnak. Elégedetlenné válnak ugyanis azok, akik nem „használják" a kamarát, mivel a befizetett tagdíjért nem kapnak semmit.

Kamaratörténet

Magyarországon az első kamarai törvény 1868-ban jelent meg, és 1934-ig volt érvényben: kötelező tagsággal kiterjedt a magyar állam minden kereskedőjére, iparosára, kereskedelmi és iparvállalatára. A II. világháború után a kereskedelmi és iparkamarákat jogutód nélkül megszüntették. 1948-ban létrehozták a félállami jellegű Magyar Kereskedelmi Kamarát, amely 1985-től Magyar Gazdasági Kamara néven működött, s érdekközvetítő, de egyben klasszikus kamarai feladatokat betöltő intézménnyé vált. A gazdasági kamarákról szóló 1994. évi XVI. törvénnyel újból köztestületekké váltak a kamarák, működésük az önkormányzati elven alapult. A cégek, vállalkozók tagsága automatikus lett. Az 1999-ben elfogadott új kamarai törvény azonban 2000 novemberétől megszüntette a kötelező kamarai tagságot.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2010. szeptember 17. 18:57
    „Nagy kamu az egész. Én például szaktanácsadást tudnák végezni a kamarában,de húsz éve még meg sem kérdeztek...heheh”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint a svájci frankhoz képest

A forint csütörtök reggeltől estig erősödött a svájci frankhoz képest, miközben gyengült az euróhoz viszonyítva a nemzetközi bankközi devizapiacon. Tovább olvasom