Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Követendő példának tartja a magyarországi rezsicsökkentést egy szlovák honatya

Követendő példának tartja a rezsicsökkentés irányába tett magyarországi lépéseket egy szlovák ellenzéki honatya, aki kampányt kíván indítani Szlovákiában, hogy 20 százalékkal csökkenjen a lakossági villanyáram ára.
Alojz Hlina, aki a tavalyi választásokon az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom listáján jutott be a szlovák parlamentbe, hétfőn Pozsonyban újságírók előtt ismertette célkitűzéseit.

"Ihletet kellene meríteni a magyar példából. Az az érzésem, hogy ott kevésbé félnek a nagy vállalatoktól és jobban szem előtt tartják polgáraik érdekét" - mondta az MTI-nek nyilatkozva Hlina, aki szerint jelenleg minden "tisztességes országban" csökkennek az energiaárak, tekintettel a csökkenő keresletre, és ahol ez nem így van, az csak a politikusok tétlenségének vagy érdekösszefonódásoknak tudható be.

A szlovák ellenzéki képviselő a téma kapcsán hangoztatta: Szlovákia az Európai Unióban a legrosszabb helyet foglalja el az "energiaszegénységi listán", azaz átlagban egy háztartás itt költi pénzének legnagyobb hányadát az energiaszámlák kifizetésére. Hlina szerint ez többek közt annak tudható be, hogy Szlovákiában az energetikai cégek árbevételének maximalizálása folyik a parlament hallgatása mellett.

Hozzátette: ha meglenne rá a politikai akarat, akár már holnaptól 20 százalékkal olcsóbb lehetne például a villanyáram, csupán egy intézkedés kellene hozzá. Ezzel összefüggésben rámutatott: Szlovákiában a fogyasztók nem csupán a villanyáram valós árát térítik meg, amikor kifizetik a villanyszámlát, hanem különböző pótlékok formájában rájuk terhelik például az alternatív energia előállításának többletköltségeit vagy akár az atomerőművek fűtőanyagának elszállításából adódó költségeket is.

"Ezek a többletköltségek évi 300 millió euróba kerülnek a háztartásoknak" - hangsúlyozta a képviselő a Hálózati Ágazatokat Felügyelő Hivatal (ÚRSO) adataira hivatkozva. Hozzátette: elképzelése szerint a fennálló "nem normális" állapotot a vonatkozó törvényi szabályozások átírásával kellene megváltoztatni. Az ötlet megvalósítása érdekében Hlina a közeljövőben aláírásgyűjtést is magában foglaló kampány indítását tervezi.

Olvasóink írták

  • 1. studyfy 2013. március 26. 14:48
    „" Szlovákia az Európai Unióban a legrosszabb helyet foglalja el az "energiaszegénységi listán", azaz átlagban egy háztartás itt költi pénzének legnagyobb hányadát az energiaszámlák kifizetésére. " Mekkora a tülekedés az utolsó helyért!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamarai díjrendezés: a késők duplán fizethetnek

Érdemes még ezen a héten rendezni az 5000 forint összegű kamarai díjakat, egyébként NAV szediheti be az összeg dupláját. Tovább olvasom