Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Közalkalmazottak: árfolyamgát mellé egyszeri támogatás

A közalkalmazottak az árfolyamgát mellé egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak.

A devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók a gyerekszámtól függő kamattámogatáson felül egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Akkora összeget kapnak, mintha már február elsejétől a rögzített árfolyam mellett fizettek volna.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) erről szóló, szerdai közleménye szerint a kormány az Országgyűlés 2012. évi első üléséig - várhatóan február 13-ig - benyújtja a vonatkozó törvényjavaslatot. A törvény hatályba lépését követően a közszférában dolgozó jogosultak jelzik az árfolyamgát rendszerbe való belépés szándékukat a bankoknak, amelyek soron kívül bírálják el a kérelmüket, ez akár több hónapos előnyt jelent.

Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az első árfolyamgát alapján fizetett törlesztőrészlet időpontja között. Utóbbi legkésőbb 2012. július 1-je lehet.

A minisztérium hangsúlyozza: ezzel a közszférában dolgozók valójában akkora támogatáshoz juthatnak, mintha 2012 februárjától az új típusú árfolyamgát szerint, rögzített árfolyam mellett törlesztették volna hitelüket.

Ez 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró és 2,50 forintos jen árfolyamot jelent.

A lehetőséggel az a közszférában dolgozó élhet, aki deviza alapú, jelzálog fedezetű hitelt vett fel, a bankjánál kezdeményezte a végtörlesztést 2011. december 30-ig, továbbá ezt bejelentette munkáltatójának, de mégsem tudott élni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével - áll a közleményben.

Emlékeztetnek rá: a törvény a hiteladósok számára 2011. december 31-ig tette lehetővé, hogy kezdeményezzék a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötését, amelynek eredményeként rögzített árfolyam mellett fizethetik törlesztőrészletüket. Az akkori árfolyamgát 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró és 2 forintos japán jen árfolyamot jelentett.

A kormány azonban 2011. december 15-én megegyezett a bankszövetséggel arról, hogy a korábbi árfolyamgát rendszerét a hitelesek számára meghosszabbítja és kedvezőbbé teszi. A megállapodás szerint a deviza jelzáloghitel-adósok 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést. Az árfolyamrögzítés, illetve az árfolyam-különbözetből eredő tartozások jóváírása a gyűjtőszámlán 2016 végéig lesz biztosítva 2014 vége helyett.

Az új árfolyamgát feltételei szerint a rögzített árfolyamon fizetett törlesztés és az aktuális árfolyamon fizetendő törlesztés különbözetét két külön számlán könyvelik. Az egyiken a fix árfolyam feletti tőketörlesztés, a másikon a fix árfolyam feletti kamat gyűlik. Utóbbit 50-50 százalékban az állam és a bankok vállalják magukra. Az ügyfél terhét jelentő tőke-gyűjtőszámla a bankközi kamat szerint, kedvezményesen kamatozik.

Az állam ezen túl a közszférában dolgozóknak gyermekszámtól függően kamattámogatást nyújt a tőke-gyűjtőszámlán lévő kamathoz. A gyermektelen családok számára 3 százalék a kamattámogatás mértéke, és ezen felül minden gyermek után plusz 1 százalék kamattámogatás jár.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. jq 2012. január 26. 14:33
  „Hallottam beharangozni, de szerintem sokan nem vették komolyan, vagy késő volt, vagy nem feleltek meg a feltételeknek, úgyhogy végül nem sok embert fog érinteni. NE AGGÓDJ, NEM IRIGYLEM TŐLETEK, FŐLEG AZ UTÁN, HOGY LEVEZETTED (Bocs a CapsLock-ért)”
 • 47. mattil 2012. január 26. 14:11
  „46. jq 2012.01.26. 08:55
  Nagyon sokan vannak akik ennek megfelelnek, mivel karácsonykor jött a levél, hogy mindenki adja be, mivel majd a kormány átvállalja és kedvezményes munkáltatói hitelt fog nyujtani a közszolgáknak. Aztán ebből nem lett semmi, helyette ajánlgatják ezt.”
 • 46. jq 2012. január 26. 08:55
  „Ezt az óriási kedvezményt amúgy is csak az veheti igénybe, akinek péntek délután fél három és három között piros volt a haja:)

  "A lehetőséggel az a közszférában dolgozó élhet, aki deviza alapú, jelzálog fedezetű hitelt vett fel, a bankjánál kezdeményezte a végtörlesztést 2011. december 30-ig, továbbá ezt bejelentette munkáltatójának, de mégsem tudott élni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével"

  Ezek száma erősen korlátozott, hiszen ki tudhatta volna előre tavaly év végén, hogy rá négy héttel majd értesítik arról. hogy később majd lesz valami...”
 • 45. NP1 2012. január 26. 05:59
  „mattil

  Köszi a levezetést, de itt igazából nem észérvekről van szó, hanem sajnos zsigeri indulatokról.”
 • 44. mogyorósbejgli 2012. január 26. 05:58
  „A forinthiteles közalkalmazottakkal - főleg a gyerekesekkel - mi lesz? Nekem a kamatom emelkedett. A feltörekvő gazdaságpolitika miatt. Az amúgy sem kicsi kamatom. Nekem a bank csak forintot adott annak idején. Kérdezzétek meg tőle, miért? Nekem nem kötötték az orromra. A törlesztőm jóval magasabb volt évekig, mintha chf-ben, euro-ban, jen-ben adósodtam volna el (csak mattil példája alapján az enyém 20000-rel indult többről, mint az övé, pedig nem több a hitelem). Nekem is emelkedett a törlesztőm a forint romlásával párhuzamosan (és még fog is), a hitelfelvétel óta ráadásul a gyerekkel is egyedül maradtam, a fizetésem reálértéke meg jelentős mértékben csökkent. Mivel csak 1 gyerekem van, a családi adókedvezményt elviszi az adózás rendjének átalakítása. Semmire nem kapok támogatást, mert nem vagyok nagycsaládos (sőt inkább kiscsaládos vagyok), minden költségét a gyermekemnek egyedül vagyok kénytelen állni (apja külföldön, hatóságok tehetetlenek), még az óvodáért is teljes árat fizetek (bár minden befizetéskor fel van háborodva a pénzbeszedő néni). De nincs mit tenni, az egy főre jutó nettóm meghaladja a 22500 forintot. Nem sokkal, de meghaladja.
  A múlt héten még azt is belengették, hogy a gyerekem babakötvényétől is elbúcsúzhatunk.
  Ezzel a hírrel meg megint csak azt erősítették meg bennem, hogy az én gyerekem az ország szerint nem ér annyit, mint másoké. Még jó, hogy én másképp gondolom.”
 • 43. la-za 2012. január 25. 23:10
  „....és még mindig ott tartunk, hogy "az én adómból ne!". Ismét megkérdezem: a közalkalmazott nem adózik??? Nem feltétlenül a közigazgatásban, magas beosztásban dolgozókra gondolok, hanem a tanár, ápoló, stb, kis keresetű közalkalmazotra, aki a munkáltatójától (állam) kapna támogatást. Ha bármelyik cég anyagi segítséget nyújt az alkalmazottjának (legyen mondjuk egy multi....tecsó), azt is mi (nem csak TI) fizetjük meg, mert mi ott költjük a pénzünket. Ugye nem bonyolult.

  Ezt is leírtam már többször: nem csak luxuslakásokra vettek fel devizahitelt, ráadásul nagyon sok embernek csak deviza alapú hitelt ajánlottak a bankok....”
 • 42. mattil 2012. január 25. 21:53
  „Most, hogy újraolvastam, rájöttem, hogy elszúrtam a számolást! Bocsánat ezért. Annál a résznél kezdődik a baj, hogy " A 14ezret megszorozzuk 12-vel, ami 151200ft" Helyesen: 14*12 az 168 ezer. Na gyorsan számoljuk ujra:
  168000x0,07 az 11760 ami osztva 12-vel 980 forint. Ez tehát az alap, és ennek megfelelően kamattámogatással 168000x0,04 az 6720 osztva 12-vel 560 forint havonta. A kettő különbsége 420 forint. Tehát nem 378, hanem 420 forint havonta a közalkalmazottak támogatása, ha a családban nincs gyerek, és ez négy gyerek esetén maximum 980 forint.
  Valami miatt kivontam az 1400-az a 14 ezerből. Bocsánat érte még egyszer!”
 • 41. mattil 2012. január 25. 21:38
  „Az előző hozzászólás folytatása:
  A fenti cikk nem azzal kezdődik amit eddig írtam, hanem egészen mással, egy bizonyos egyszeri vissza nem térítendő támogatással. Nézzük mi is ez!
  "Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az első árfolyamgát alapján fizetett törlesztőrészlet időpontja között. Utóbbi legkésőbb 2012. július 1-je lehet.
  A minisztérium hangsúlyozza: ezzel a közszférában dolgozók valójában akkora támogatáshoz juthatnak, mintha 2012 februárjától az új típusú árfolyamgát szerint, rögzített árfolyam mellett törlesztették volna hitelüket."
  Nos tehát arról van szó, hogy az új árfolyamgát még nem lépett életbe. Áprilisig dolgozzák ki ennek rendszerét, és aki az elsők között igényli, az májusban törleszthet először így. Ha viszont valaki a kollegák közül úgy dönt, hogy rendben nekem most kell azonnal, akkor -gondolom bizonyos határidőig- ezt jelzi előre majd ahogy a cikk is írja a legelsők között lesz aki már ez alapján törleszthet. Viszont ha mondjuk áprilisban kezdi a törlesztést így akkor már befizette a februári és a márciusi törlesztőrészletet, hiába jelezte azonnal. Így két hónap túlfizetése keletkezik, aminek a különbözete az eddigi példánál maradva 50550ft-38ezer ft szorozva kettővel azaz 25100 forint. Ezt kapja meg úgymond "támogatásként" tehát egyetlen büdös fillért sem, csak a saját általa korábban befizetett pénzének a különbözetét. Még jó hogy vissza nem kell téríteni! :-o Kinek is, hova is?
  Ennyi tehát az egész! Emiatt megy itt a harc és az értetlenkedés szerte a neten miközben épp az előbb számoltuk ki hogy még az 1000 forintot sem éri el a példánkban.
  Ráadásul eléggé zűrzavaros ez az egész sok tekintetben. Mit jelent például az, hogy a "gyermektelen családok"? Mi számít, ki számít családnak? Csak az aki megházasodott és papírja van róla, vagy az élettársak is? És az egyedülállók, özvegyek elváltak stb? Ők már nem is kaphatnak kamattámogatást?
  És mi lesz öt év múlva? Akkora ugyanis már nem kevés pénz gyűlik össze a forinthitel-számlán és akkor el kell kezdeni azt is törleszteni. eddig csak azt hallottuk hogy az akkori törlesztő nem lehet magasabb 30%-nál. Ez gyakorlatilag a mai összeg visszatértét jelenti, csakhogy akkor a 200 frankos törlesztő hova is lesz? Ja hogy kitolják öt évvel a futamidőt. De ugyanezt ma is megtehetjük bármelyik banknál és még lehet jobban is járunk mint ezzel a bonyolult rendszerrel!”
 • 40. racionalitás? 2012. január 25. 21:20
  „34. exluzer 2012.01.25. 19:45

  Pontosan-de thgk-nincs cégautóadó...viktátor tehet egy szívességet....ja és bármelyik szgk -val versenyképes.---lóerőben-kényelemben.....10 cm-es hóban pláne.Egy vadrács pedig a legkonokabb audis -mercis és bmw-s nagy vasakat is féken tartja-tudom-mert tapasztalom nap,mint nap.Tudják , hogy hol a helyük.”
 • 39. mattil 2012. január 25. 21:13
  „Az előző hozzászólás folytatása:
  "Az állam ezen túl a közszférában dolgozóknak gyermekszámtól függően kamattámogatást nyújt a tőke-gyűjtőszámlán lévő kamathoz. A gyermektelen családok számára 3 százalék a kamattámogatás mértéke, és ezen felül minden gyermek után plusz 1 százalék kamattámogatás jár."
  Mit is jelent ez? Nos az előbb már kitöltöttük az összes kört, de a középső kör a közszolgánkál másképp is alakulhat. Ugyanis a "gyermektelen családok számára 3 %-os kamattámogatást ad". Azt már megállapítottuk, hogy az alapkamat 7%, és azt is kiszámítottuk, hogy ez havi szinten 882 forint plusz. Ha a hétből leveszünk hármat, akkor négy marad és ekkor újraszámolva a példánkat 151200x0,04 az6048 ft éves kamat, ami 12-vel osztva 504 forint pluszt jelent havonta ami ugyan kevesebb mint a mindenki által elérhető 882 forint, viszont csak 378 forinttal!! ez tehát az az "iszonyatos támogatás" havonta amit az állam a közszolgáknak ad. Mivel minden gyerek után 1%-al nő a támogatás, akkor logikus, hogy egy gyerek után három, két gyerek után kettő, három gyerek után egy százalékos az éves kamat, míg négy vagy annál több gyerek után már nulla. Hogy pontosan mennyi az havonta mindenki könnyen kiszámolhatja. De még négy gyerek után is maximum 882ft a példa alpján a támogatás mértéke havonta azokhoz képest akik nem közszolgák!!
  Most komolyan érdemes erre a max 882ft-ra irígykedni??
  (Még mindíg folytatódik ám a következő hozzászólásban)”
 • 38. mattil 2012. január 25. 20:57
  „Az előző hozzászólásom folytatása:
  A jobb oldalon maradt az új hitelszámlánk ami már első ránézésre is érdekes lehet. Itt már ugyanis szó sincs frankról! Hiszen a frankot száműztük a baloldalra. Ez kérem egy teljes egészében forinthiteles hiteles számla. De mi is kerül ide. Elsősorban a 180ft-os árfolyam és az aktuális árfolyam különbözete. Ugye az előbb úgy számoltunk, hogy 250 ft az árfolyam ami 200 franknál 50ezer forint. 180 forintnál viszont ugyanez már csak 36 ezer forint. A kettő különbsége 14ezer forint. Ez kerül ide a jobb oldalra de hogy ne legyen ilyen egyszerű ez persze kétfelé oszlik és itt is rárakódik mindenféle egyéb dolog. Először is ennek a 14ezer forintnak a kamata jelenleg a mat a forinthiteleknél 10% körül van és az egyszerűség kedvéért számoljunk mi is így. Eddig könnyű, hiszen ez 1400 forint és ez az összeg kerül a két eddig üres körből a jobb oldaliba.
  " Utóbbit 50-50 százalékban az állam és a bankok vállalják magukra." Gondolom ez világos. ezt az 1400 forintot a bank és az állam felosztja egymás között az állam ad 700ft-ot, a bank ad szintén 700-at és ennyi. További gondunk ezzel nincs. Ez az 1400 forint tehát nem minket terhel. Csakhogy még mindíg üres a középső kör és ebben van a lényeg viszont ez talán a legbonyolultabb is.
  "Az ügyfél terhét jelentő tőke-gyűjtőszámla a bankközi kamat szerint, kedvezményesen kamatozik." Ennek mértékét viszont pontosan ismerjük! Jelenleg 7% Van itt tehát 14ezer forintunk havonta amire rárakódik a 7%-os éves kamat. Számoljuk ki ez mennyi. A 14ezret megszorozzuk 12-vel, ami 151200ft. Ezt az összeget megszorozzuk 0,07-el, ami 10584 forint Ez az éves kamat, amit ugye el kell osztani 12-vel, hogy megkapjuk a havi terhét ez 882 forint. Jegyezzük meg ezt a számot, mert ez az egész kalamajkának a kiindulási alapja! Ha bárki tehát nem csak a közszolgák, hanem bárki aki az árfolyamgátat választja, annak tehát a havi itt gyülemlő része 14ezer+887 forint. Mindez öt évig gyűlik itt, majd öt év műlva fizethetjük ezt is.
  Most akkor nézzük meg mi az amit a közszolgák vehetnek igénybe és sok indulatot váltott ki hirtelen!
  (folytatás a következő hozzászólásban)”
 • 37. mattil 2012. január 25. 20:35
  „Na tessék! Hazaérek, és mit látok? Egy zűrzavaros írást az árfolyamgátról, néhány embert a hozzászólók között aki nem érti hogy is van ez és jónéhány trollt, valamint olyanokat akik ez utóbbiakat etetik. A DM amikor bevezette a moderálást akkor trollmentes környezetet ígért, ám ez úgy néz ki nem sikerült, sőt igencsak elszaporodtak mindenfelé nemcsak itt, ami azért is szörnyű, mert amíg nem volt ilyen "szigorú" moderálás, akkor a hozzászólók gyorsan kivégezték őket, most meg akik eddig kordában tartották őket úgy néz ki inkább hozzá sem szólnak.
  Elsődleges szabály a neten: Trollokat nem etetünk! Így aztán nem is kívánnék reagálni itt azok hozzászólásaira.
  Viszont mivel tényleg sokan nem értik mi is ez és mennyi is az a bizonyos támogatás, ezért gyorsan felskicceltem egy papírra az egészet. Kérem aki érdemben szeretne hozzászólni ezután tegye ugyanezt a továbbiakban kiderül hogyan. Előre szólok, hogy a számolás nem pontos, csak egy teljes mértékben elnagyolt vázlat ami csak az egész megértésére szolgál! Ha valamiben rosszul gondolkodtam, kérem szóljatok és javítjuk az ábrát.
  Szóval fogjunk egy papírlapot rajzoljunk fel rá egy kört, majd efölé a kör fölé három másikat. Az alsó és a felső sor közé máris húzhatunk egy vizszintes vonalat. Jelenleg a devizahiteles kollegák többsége olyan 2-300 frank közötti összeget törleszt havonta. Vegyük példának a 200 frankot, egyrészt azért, mert könnyebb vele számolni, másrészt az én törlesztőm is ekörül van, így legalább engem lehet majd támadni nyugodtan, ha valamit elrontottam :) Tehát 200 frank a jelenlegi 250ft-os árfolyamon 200*250= 50000 ft. Erre jön mindenféle egyéb úgymint a kamat ami ma általában 6-8%, kezelési költség ami általában 3% , kávéfőzés, postázás, egyebek 3-4% legyen mondjuk 15% ami 5550 ft. Osszuk ketté az alsó kört és az egyik oldalra írjuk be az 50ezer ft-ot, a másik felébe az 5550-et. Ha ezt összeadjuk, akkor 55550ft jön ki ami nagyjából a havi törlesztőrészlet ismétlem rendkívül elnagyoltan, hiszen ennek valódi nagysága bankonként, szerződésenként, sőt emberenként eltérő lehet. Amikor hat éve felvettem ezt a kölcsönt, akkor a frank 160 ft körül járt, amiből kiszámolható, hogy az akkori törlesztőm 32-33 körül volt, a havi nettó fizum meg 100-110 körül. (Nem segédmunkásként, vagy takarítóként dolgoztam, dolgozom) Egyharmada volt kb. a fizetésemnek a hitel törlesztőrészlete, ezért is adta meg a bank a kölcsönt, és ezért értelmetlen azzal példálózni, hogy milyen felelőtlenül vettünk fel kölcsönt. A nettóm nagyjából most is ekkora, és még mindíg jól jártam, mert legalább nem csökkent mint sok kollegámnak. (Ez majd most jön az adójóváírás eltörlésével, de ez már más téma!)
  Visszatérve az ábránkhoz és a fenti írás értelmezéséhez: a cikk azt írja hogy "Az új árfolyamgát feltételei szerint a rögzített árfolyamon fizetett törlesztés és az aktuális árfolyamon fizetendő törlesztés különbözetét két külön számlán könyvelik." Most jön a vizszintes vonal feletti három kör! Az első lesz a 180 forintos árfolyam által kiszámolt havi törlesztő, a második a 180 ft feletti különbözet tőkerésze, a harmadik pedig ez utóbbinak a kamata. Kezdjük a bal oldali kör kitöltésével. Osszuk ezt is kétfelé. A kör egyik felébe kerül a 200 frank 180 ft-os árfolyamának forint értéke. Ez 180x200=36000ft. Ehhez a kör másik felében ugyanúgy hozzáadódnak a költségek, mint jelenleg, (legyen ez itt 2000ft) tehát összeadva úgy kb 38 ezer ft förüli összeg jön ki. Ez ugyanis nem más csak az, hogy mindenben marad az eredeti hitel, de úgy mintha csak 180 ft lenne az árfolyam. Ha az árfolyamgátat választjuk (bárki nem csak a közszolgák!), akkor ezután öt évig ez lesz a havi törlesztőrészletünk. Ez kb 30%-al kisebb mint amit most fizetünk, ez tehát a sűrűn emlegetett "akár 30%-os csökkenés". Itt akár abba hagyhatnánk a számolást, de sokkal érdekesebb a jobb oldali két kör, és hogy mi történik ott öt évig.
  A bal oldali kör mellé akár egy függőleges vonalat is húzhatúnk. Így legalább látszik, hogy az eddigi egy hitelszámlánk helyett (a vízszintes vonal alatti kör azaz eddigi törlesztő) most már két hitelszámlánk is van. Az egyiket épp most számoltuk ki, a másik meg dolgozik öt évig. Nézzük hogyan!
  (Folytatás a következő hozzászólásban!)”
 • 36. X_Y 2012. január 25. 20:10
  „..aki ez elhiszi
  szamrabb a lónál..”
 • 35. Queenmargareth 2012. január 25. 19:49
  „33:)hali, nekem azt mondták, a nagybetű fórumokon a kiabálás jele.....”
 • 34. exluzer 2012. január 25. 19:45
  „Ilyen népmese nincs, ez egy közmondás. Pick up ugye teherautónak van vizsgáztatva? Már csak az adózás miatt kérdem? ;-)”
 • 33. racionalitás? 2012. január 25. 19:20
  „30. csakegyalampolgar 2012.01.25. 17:34
  26. racionalitás? : mi az a takarós mese?, csupa nagybetűvel(a csupa nagybetűvel való írás olyan emberről árulkodik, akinek takargatnivalója van! nem tudtad?)

  NEM TUDTAM-DE EZ EGY BAROMSÁG....ÚJ A SZEMÜVEGEM-ENNYI.....ÉS ÍGY JOBBAN IS LÁTSZIK.

  a MESE pedig valós-addig nyújtozzál-míg a takaród ér.....van egy ilyen népmese.........
  SEGÍTEK_EMBERI BOLDOGSÁG::::AZ IGÉNYEK-LEJETŐSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK HARMÓNIÁJA.............szóval ha fussssssa egy trabira-nem kell mercit venni..........VELEM MEGESETT.....A 90-ES ÉVEK VÉGÉN KINEVETTEK-MERT 26 ÉVES 2 ÜTEMŰ WARTBURGGAL VÁLLalkoztam-ami több gyertyát evett-mint benzint......amikor megvettem az első pick upom.....írigyek tömkelege jött elő------------NA ERRŐL BESZÉLEK CSUPA NAGYBETŰVEL---amire fussa-azt kell akarni -megvenni -áhítani........nem pedig utólag sírni-ríni----mert unalmas hallgatni.”
 • 32. NP1 2012. január 25. 18:08
  „csakegyalampolgar

  Ha ezt a "mi adóforintjainkból vannak finanszírozva" kitételt kifejtenéd azt megköszönném.
  Pontosan olyan értékteremtő tevékenységet folytatnak mint bárki más.
  Az állami és a magániskola pedagógusa között szerinted mi a különbség?”
 • 31. takarítónő 2012. január 25. 17:57
  „Mielőtt megint egymás torkának esnénk.Ez csak mese és a ha figyelmesen végigolvassátok " kaphatnak " ez a bűvös szó.Ép úgy mint a végtörlesztés ,azt sem a kicsik tudták igénybe venni.Az irigyelt fizetésről meg csak annyit most emelték fel a minimálbérre mert a besorolás szerinti nem érte el azt.És a "felelőtlenül " felvett hitelt sem mindenki palotára költötte hanem a saját és gyerekei lakhatására /egy helyen/.Amúgy meg bocsánatot kérek hogy szültem három gyereket és ennyi pénzért még dolgozni is hajlandó vagyok inkább segélyért kellene sorban állnom ?”
 • 30. csakegyalampolgar 2012. január 25. 17:34
  „24. asdiob 2012.01.25. 14:18 :kaptafánál vagyok, azért írtam le! Szánalom, hogy milyen buta emberek vannak itt, de nem is csodálkozom....ez Szeged, és ezt itt nem szabad elfelejteni...

  26. racionalitás? : mi az a takarós mese?, csupa nagybetűvel(a csupa nagybetűvel való írás olyan emberről árulkodik, akinek takargatnivalója van! nem tudtad?)

  28. NP1 és 27. kisistvan.hu:a közszolgák járuléka valóban befizetésre kerül, de másé is! És tegyük még hozzá a mi adóforintjainkból vannak finanszírozva, mint "hatalmas tehetségek" a munka frontján.!! A te járulékaid rendezve vannak?”
 • 29. lukrecia 2012. január 25. 17:12
  „Tudatos atveres volt ez kerem. Csak azt kellene mindenkinek vegig gondolni, melyik kormany akart ezzel a modszerrel emberek tomegein kitolni;;;;??? gyurcsanykormany? Bajnai kormany??? Fidesz kormany? Mind egyik??
  A valaszt onoknek kell kitalalni.”
48 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a lakossági deviza-eladósodás okait vizsgáló jelentés

Elfogadta a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okait vizsgáló összefoglaló… Tovább olvasom