Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Közel 400 milliárd forint a februári hiány

Az idén a törvényi előirányzat szerint a központi kormányzat pénzforgalmi deficitje 576,2 milliárd forint lehet.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya februárban 393,9 milliárd forint volt, az első két hónapban a deficit 286,6 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Az államháztartásról kiadott gyorsjelentés szerint a központi költségvetés 404,5 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,7 milliárd forint hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok pedig 14,3 milliárd forint többlettel zártak februárban. Tavaly februárban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 436,9 milliárd forint volt.

Az államháztartás központi alrendszerének 2012 február végi hiánya 286,6 milliárd forintot tett ki, 2011 február végén a deficit 559,7 milliárd forint volt.

A szaktárca azt is közölte, hogy az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 32,1 százalékos mérték kedvezőbb lett a tavalyi 39,4 százaléknál.

Az idén a törvényi előirányzat szerint a központi kormányzat pénzforgalmi deficitje 576,2 milliárd forint lehet.

A központi költségvetés februári bevételeit ismertetve a szaktárca megjegyzi: a második hónap bevétele közel azonos az előző év februárival, mintegy 7 milliárd forinttal kisebb annál. A főbb adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó) meghaladták a 2011 februárit, viszont egyes bevételek, így a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei (a tavalyi maradványátrendezések növelték a tavalyi februári bevételeket) és az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek elmaradtak a tavalyi összegtől.

A központi költségvetés február havi kiadásai közel 22 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai (a tavalyi maradvány-átrendezések növelték a tavalyi februári kiadásokat), valamint a helyi önkormányzatok támogatásai alakultak kisebb összegben a tavalyi év azonos hónapjánál.

A kamatkiadások 2012. februárban 286,8 milliárd forintot tettek ki, 18,0 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,0 milliárd forintos szintet értek el, 0,1 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (278,7 milliárd forint) összességében 17,9 milliárd forinttal maradtak el az előző év februáritól.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2012. március 07. 17:45
    „Gyurcsány a hibás......ja már nem ők vannak hatalmon!!!!!!
    népnemzeti ,szakértő kormányunk van,stadion van,dekázni tud a király,szóvivőnk van,SK rendszámu kocsink van-BÁYER azt mondta a Gyurcsány kormánynak nem fizet adót,de már nem ő van hatalmon,békemenet elején ő lesz a kocsival/ez nem adó csalás,hisz nem SK-ban él/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödével keresnek kevesebbet a nők

A férfiak átlagfizetése 2011 márciusában 245 ezer, míg a nőké 194 ezer 500 forint volt… Tovább olvasom