Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Közel 500 munkahelyi baleset volt a megyében

Csongrád megye - Nőtt a munkahelyi balesetek száma az elmúlt évben Csongrád megyében. Az öt súlyos közül kettő is halállal végződött. Majláth Mihály, a megyei kormányhivatal munkavédelmi igazgatóhelyettese szerint nemcsak azzal van a baj, hogy a munkáltatók nem tartják be a szabályokat, a dolgozók sem elég tudatosak.
477 munkabalesetet jelentettek a megyei munkavédelmi felügyelőségre az elmúlt évben. Szegeden 287, Hódmezővásárhelyen 42, Szentesen 41, Csongrádon 10, Makón 32 munkabaleset történt, míg a többi kisebb településekhez köthető – tájékoztatott Majláth Mihály. A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkavédelmi igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a bejelentett összes munkabaleset száma az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, azonban ez a szám emelkedett az elmúlt évben Csongrád megyében.

– A baleseti adatokat csak fenntartásokkal tekinthetjük a munkavédelmi helyzet értékmérőjének. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal ilyen irányú felmérése szerint a munkáltatók a balesetek legalább a 25 százalékát nem jelentik be. Ennek okai a rendezetlen munkaügyi körülményekre – feketemunka –, az OEP által indítható megtérítési eljárás következményeire, a jogszabályok ismeretének hiányára, illetve adminisztratív mulasztásra vezethetők vissza. A munkavédelmi felügyelőség az eltitkolt munkabalesetekről általában panaszügy, a rendőrség vagy az OEP megkeresése kapcsán szerzett tudomást – folytatta Majláth Mihály. Hozzátette, egyértelműen megállapítható, hogy országos viszonylatban a korábbi évekhez képest a halálos munkabalesetek száma csökken, de a mérséklődés nem tükrözi elegendő mértékben az NMH részéről megnyilvánuló céltudatos felvilágosító és hatósági ellenőrző tevékenységet. A megyében 2014-ben növekedett a súlyos munkabalesetek száma. Míg előtte háromról adtak számot, addig tavaly öt történt, amelyből kettő halállal végződött.

Tavaly a ősszel a tábla jelezte csongrádi Mars-üzemben: súlyos baleset történt. Fotó: Králik Emese
Tavaly a ősszel a tábla jelezte csongrádi Mars-üzemben: súlyos baleset történt. Fotó: Králik Emese

Majláth Mihály szerint Magyarországon az emberek értékrendjében a munkahelyi biztonság nem foglal el előkelő helyet. A munkavállalók nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a munkabalesetek bekövetkezésének. Nemcsak azzal van a baj, hogy a munkáltatók nem tartják be a szabályokat, a dolgozók sem elég tudatosak. A munkabalesetek 85 százalékában maga a munkavállaló is megakadályozhatta volna a baleset bekövetkezését. A munkabalesetek számának csökkentése érdekében a szigorúbb hatósági ellenőrzésen túlmenően elsődlegesen a szemléletváltásra kell a hangsúlyt fektetni.

Nem zárult még le Vári Olivér munkabalesetének vizsgálata

A 31 éves baksi férfi Mindszenten, a szennyvízcsatorna építése során vesztette életét. Egy alumíniumból készült szintezőléccel dolgozott, ami hozzáért a magasfeszültséghez. A férfi halálos áramütést szenvedett. A megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve a baleset után felfüggesztette a 22 kV-os villamos szabadvezeték körzetében a biztonsági távolság betartása nélkül végzett csatornaépítési, szintezési tevékenységet. A határozat ellen az elhunyt férfi munkáltatója fellebbezett. Indoklása szerint a munkavállaló a biztonsági távolságon kívül tartózkodott. A munkáltató vitatja a felelősségét, a baleset bekövetkezéséért az elhunyt munkavállalót teszi felelőssé. A másodfok helybenhagyta az elsőfokú hatóság döntését, így a felfüggesztő határozat tavaly december 9-én jogerőssé vált. A munkáltatót, a további bizonyítás érdekében január 8-án beidézte a hatóság. Az adott időpontban a munkáltató jogi képviselője jelent csak meg, aki nem tudott minden kérdésre érdemi választ adni. Ezért a munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerv határozatban kötelezte a munkáltatót, hogy a válasz nélkül maradt kérdésekről írásban nyújtson be tájékoztatót. Ezt követően, amennyiben a munkáltató felelőssége bizonyítható, az eljárást munkavédelmi bírság kiszabásával zárják le. Ha személyi felelősség is megállapítható, bűnvádi eljárás lefolytatását kezdeményezik. A munkáltató jogi képviselője arról tájékoztatta az illetékes hatóságot, hogy a II. fokú határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezi. Mint arról beszámoltunk, Vári Olivérnek két saját és egy nevelt gyermeke van. A Lapcom Média Alapítvány, lapunk olvasói és a Pick Szeged férfi kézilabdacsapat is összefogott az apa nélkül maradt család megsegítéséért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint

A svájci frank árfolyama 314,66 forintról 314,23 forintra, a japán jené pedig 2,3343 forintról… Tovább olvasom