Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Közeleg az élelmiszerár-robbanás

A kenyér és pékáruknál a jelenlegi alapanyagárak mellett 25-30 százalékos áremelésre van szükség.
Tavasszal élelmiszerár-robbanásra lehet számítani, de egyes termékeknél már idén jelentős drágulás várható - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

A lap által készített élelmiszerkörkép szerint a kenyér és pékáruknál a jelenlegi alapanyagárak mellett 25-30 százalékos áremelésre van szükség. Septe József, a Pékszövetség elnöke a lapnak elmondta: egyes magánvállalkozások szeptember 1-jével már emeltek a termékek árán, mások október elején kívánják az önköltségek emelkedését érvényesíteni az árakban.

Az állati eredetű termékeknél különböző mértékű áremelésre kell felkészülni, a tejnél és a sajtnál például 10-15 százalékosra.

A baromfi-átvételi árak nemrég 8 százalékkal nőttek, s a Baromfi Termék Tanács szerint a termelők akkor tudják fedezni önköltségüket, ha további 16 százalékos átvételiár-emelkedésre kerül sor.

A magyar húsipar - feldolgozók és termelők - akkor tudja túlélni a válságos helyzetet, ha legalább 30 százalékkal nőnek a felvásárlási árak - közölte Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi és Terméktanács elnöke. Ezt azonban a fogyasztókkal nem lehet megfizettetni, mert a lépés a kereslet drasztikus visszaesésével járna. Ezért a szakmai szervezet úgy látja, hogy vagy a kormánynak kell az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni vagy a kereskedőknek kell engedniük az árrésükből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós önkiszolgáló a Tescóban, búcsú a gazdaságostól

Csökkent a brit cég profitja, ezért újít. Magyarországon új beruházás 2014 előtt nem várható. Tovább olvasom