Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Közszolgák nem kapják borítékban a bért

Szeged - Kérhetjük borítékban a fizetést, ez viszont sokkal nagyobb kiadás a munkáltatónak, mint az átutalás. A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint a háztartások még mindig készpénzfüggők.
Futótűzként terjed a legnagyobb közösségi portálon, hogy a tranzakciós adót úgy lehet a legegyszerűbben elkerülni, ha készpénzben kérjük a fizetésünket. Az információt azután kapták fel a facebookozók, miután a kormány 6 ezrelékre emelte a készpénzfelvétel adóját. Ezzel a lépéssel, banktól függően akár 1000 forintot is bukhat a munkavállaló, ha készpénzben kivette az ATM-ből fizetését.

A régi időket idéző havi borítékosztást a munka törvénykönyve megengedi. Ugyanakkor a munkaszerződések és kollektív szerződések jellemzően rögzítik, hogy a munkáltató utalja a fizetést, így lényegében arra kötelezik a munkavállalókat, hogy bankszámlát nyissanak.

A munkavállalóknak kifizetődőbb lenne készpénzben kérni a bérüket. A szerző felvétele
A munkavállalóknak kifizetődőbb lenne készpénzben kérni a bérüket.
A szerző felvétele

Havonta kétszer ingyen

Jövő év február 1-jétől havonta kétszer minden 16 évesnél idősebb magyar vehet majd fel ingyenesen készpénzt bármely bankautomatából, összesen 150 ezer forintig – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken. Az indítványróll még novemberben dönthet a parlament. Akik nem rendelkeznek bankkártyával, de van folyószámlájuk, ezt a jogot 2014 végéig a számlavezető pénzintézetnél gyakorolhatják. Mindenki csak egy bankszámla esetén élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával, e számlát pedig 2014. január 20-ig írásban meg kell nevezni és be kell jelenteni a számlavezetőnél – közölte Rogán.

A megnövekedett banki költségekre hivatkozva egyre több munkavállaló megszüntette a bankszámláját, és készpénzben kéri a fizetését. A munkáltatók pedig kötelesek – a készpénzfizetésre vonatkozó szabályok szerint – kifizetni a munkabért. A közszolgáknál más a helyzet: a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény értelmében a dolgozók bérének kifizetését átutalással a dolgozók folyószámlájára kell teljesíteni. A Csongrád Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, havonta 1456 dolgozónak mintegy 252 millió forint bért fizetnek ki, eddig még nem volt példa arra, hogy valaki készpénzben kérje a fizetését.

Hagyománya van a magyar családoknál a készpénznek, erre utal a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya. Felmérésük szerint a vásárlásoknál a háztartások 78 százaléka készpénzt használ, a kártyás fizetés aránya mindössze 10 százalékos. A készpénzmozgás óriási, 2009-ben 51 ezer milliárd forint forgott.

– Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy több száz főt foglalkoztató vállalkozásnál a bérfizetés borítékban történjen. Sokkal költségesebb a készpénz előkészítése, kiosztása, mint az átutalás. Minden egyes kifizetést bizonylatolni is kell, ami komoly adminisztrációs teher. Amennyiben a vállalkozásnak csak átutalással fizetnek megrendelők, akkor a készpénz beszerzése is költség a munkáltatónak – mondta lapunknak Simon László. A Rókusi Könyvelőiroda vezetője emlékezetett, a munkáltatók már ma is fizetnek a fizetésért: a havi juttatás elutalásért a 3 ezrelékes tranzakciós adó a kifizetőt terheli.

Olvasóink írták

 • 19. geza 2013. október 31. 07:46
  „Erről a sárga csekkről írjon már valaki!!!
  Tegnap megkérdeztem a Démászt, hogy ha online diktálom az óraállást (és akkor látom is számla összegét), akkor mennyi a csekk és a postaköltség. Azaz ha 10.000 ft a fogyasztás akkor 10 k-t kell fizessek.
  Közölték hogy annyit kell fizetnem amit kiírt a gép...
  Hol a sárga csekk??”
 • 18. NP1 2013. október 29. 13:45
  „14. WSS 2013.10.29. 07:33

  "Na nem hinném, hogy nagyobb kiadás! Én borítékban adom a dolgozóimnak és higgyék el csak a boríték kerül pénzbe!"
  - és utána a dolgozók a postán befizetik sárga csekken a számláikat 190 Ft/db áron.”
 • 17. macs 2013. október 29. 11:38
  „Most olvastam. Nagyon elgondolkoztató, mert egy ketyegő bomba, az amiről a cikk szól. Csak kérdezem, akiket feketén vagy szürkén alkalmaznak, azoknak lesz nyugdíja, és ha lesz, mennyi lesz? Végig gondolta valaki, hogy amit most megnyer a réven, azt el fogja veszíteni a vámon?
  http://hvg.hu/gazdasag/20131029_Guzsba_koti_Magyarorszag_a_fekete_fizetes”
 • 16. Naca 2013. október 29. 09:46
  „Mindig is az utalás híve voltam, mindent úgy is intéztem. De most egy ingatlan váltás miatt átmenetileg albérletben vagyok kénytelen lakni és ott ugye készpénzben kell mindent fizetni. És szívom a fogam, mikor több tízezer forintot kell kivenni a számláról és leróni utána az illetéket. Ettől függetlenül a másik véglet sem jó, a hétvégén egy hölgy a boltban 300 forintos vásárlást is kártyával fizetett. A terminál nem mindig úgy működik, ahogy kell, meg aztán ezekben a kisebb boltokban a pénztárosok sem mindig állnak a helyzet magaslatán. Valahogy egészséges arány kellene találni a készpénz, bankkártya használat között. Ja és amit sokan nem tudnak, a sárga csekk sincs ingyen, mert a kiszámlázott díjban már jócskán benne van a csekkdíj, meg az utalás költsége. Csak a szolgáltatók ezt nem tüntetik fel külön, ezért van az a téves képzet, hogy a csekkes fizetés olcsóbb, mint az utalás. Hát álljanak akkor sorba a postán.”
 • 15. joy 2013. október 29. 08:45
  „Ígérgetés, választási mézesmadzag.
  Adnak keveseknek sokat, és mindenkitől besajtolják apránként a dupláját.
  Sajna, akiknek vannak fizetendő számláik, amelyeket állandóra-csoportosra tehetnek -az még! ingyenes- kénytelen a bankba utáltatni a pénzét, különben soxorosan ráqr.
  Én annyit veszek ki kp 1* havonta, amennyi piacoláshoz kell.
  DE! Amint megdrágítják a kártyás vásárlási tranzakciót is, azonnal átállok kp-ra: Annyit hagyok, amennyi a számlafizetésekhez kell, a többit kikapom 1*re.
  Bankban tárolni a pénzt teljesen fölösleges.

  Back the foretime.”
 • 14. WSS 2013. október 29. 07:33
  „Na nem hinném, hogy nagyobb kiadás! Én borítékban adom a dolgozóimnak és higgyék el csak a boríték kerül pénzbe!”
 • 13. spiler 2013. október 29. 07:03
  „DISZKRIMINÁCIÓ”
 • 12. NP1 2013. október 29. 02:31
  „1. Qllancs 2013.10.28. 16:22

  "Nálunk, már 2 hónapja kézbe kapjuk a bért. Nincs banki költség." - csak fizeted a sárga csekkenkénti 190 Ft-ot, én meg az átutalások után 30-50 Ft-ot......”
 • 11. Zotya100 2013. október 28. 20:56
  „10. - Margit, én a helyedben még ennyit sem reagálnék vissza, mint itt a hozzászólásodban tetted. Az ilyeneket nem is kell észrevenni, az a legjobb. Ha látják, hogy minden megjegyzésre "ugrasz", sose hagyják abba. Hidd el, tapasztalatból mondom.”
 • 10. queenmargareth1 2013. október 28. 19:08
  „98-2000 körül a MÁV-nál kötelezővé tették. Mint ahogy megkövetelték a magánnyugdíjpénztárakba lépést is. Azért ez is milyen érdekes volt...hogy pont akkor és pont 2002-ben ki"privatizálták" az áruforgalmat...és orbánnak ezért is volt nagy pofára esés, hogy az ötlete, terve megvalósult, de más aratott nagyobbat. Mindegy behozta a M5-ön.Meg azóta is.

  van itt megint hozzám intézett kérdés, természetesen rólam érdeklődve nem a cikk érdekelte.Mint megírtam, nem fogok válaszolni egy "ilyennek".Ha van egy kis esze, rájön, hogy rossz önmagában beszélni és kérdéseket intézni a semmibe. Jó ot ajánlottam, ha megfogadja tanácsomat 3-an együtt kiteljesedhetnek.”
 • 9. DOOMER 2013. október 28. 18:16
  „2. Linka11 2013.10.28. 16:33

  "csak a banknak kifizetni évi 70-80 ezer Ft-ot az nagy luxus"
  "a kormány 6 ezrelékre emelte a készpénzfelvétel adóját"

  ezek szerint te havonta kb. 1 milliót veszel fel készpénzben? hja kérem...”
 • 8. Felhasználóbarát 2013. október 28. 17:44
  „Ezzel lényegében a modern technikával ellentétes irányba haladunk. Ahelyett, hogy inkább elősegítenék a jövő fizető eszközét, inkább vissza szorították. Am. meg a háztartások téll. sokra mennek havi 1000 ft. +-al. Még is mit lehet abból venni? 3 kg kenyeret?

  Ez megint a magyar mentalitás ne továbbja. Pont olyan, hogy nap mint nap látok nagyobb teherautókat régi kátyúval teli útszakaszokon ahol személyautóval alig lehet elférni a hihetetlen nagy szélesség miatt és verem a ...-em a földhöz, hogy még az ilyen spórolós majmokat is kerülgetnem kell mert nem képes megfizetni az e-útdíjat és még is mit spórol vele az a fuvarozó? Több idő meg benzin megy el amit persze utána mi vásárlók fizetünk meg. Nem csak a kormánnyal, de a néppel is baj van, minimális pénzekért képes szenvedni. Na gondolkozzunk csak el ezen!”
 • 7. vélemény 2013. október 28. 17:33
  „4. queenmargareth1
  .. nagyon sok helyen nem engedik meg,
  - Tapasztalat vagy fantázia? :)”
 • 6. X_Y 2013. október 28. 16:56
  „A kp másik előnye, hogy teljesen láthatatlan az adóhatóság előtt. Szemben a kártyás forgalommal, ahol látszik hogy ki és kinek fizetett.

  Ha az ismerős vásárló a kisboltban kp-val fizet, akkor azt már felesleges beütni az on-line pénztárgépbe. Amikor meg a boltos megy áruért, ő is kp-ben fizet a nagykernél, ahol így már azt sem kell pénztárgépbe vinni.

  Éljen és virágozzék a feketegazdaság! Magyarország jobban teljesít!”
 • 5. geza 2013. október 28. 16:44
  „Megint fordítva ülnek lovon...
  Anno a banki utalást a feket meló visszaszorítása miatt (is) vezették be.
  Most ahelyett, hogy a bankkártyás vásárlásokat segítenék, visszatérünk a kp-hez.
  Mindenki kp ben akarja a fizut, otthon fogják tartani, a bűnözők nagyobb találati-zsákmány aránnyal törnek majd be..
  Kp mutyi, majd jön a zsebbe fizetünk most már teljesen...

  Értelmetlen”
 • 4. queenmargareth1 2013. október 28. 16:44
  „hát, ha megengedik, nagyon sok helyen nem engedik meg, sőt, nincs választási lehetőség, ha nem tetszik:el lehet menni.”
 • 3. sobrij1 2013. október 28. 16:37
  „Kérje a hivatal is készpénzben.”
 • 2. Linka11 2013. október 28. 16:33
  „Egy olyan országban, ahol lét minimum körül él az emberek 70 %-a, ott minden elvont fillér számít.Egy adókkal és folyamatos megszorításokkal teli országban, csak a banknak kifizetni évi 70-80 ezer Ft-ot az nagy luxus.- Persze
  megszoktuk már,hogy itt a banki és az üzleti érdek előrébb való mint, néhány millió ember problémája. -Hiszen ugye-
  minden a mi érdekünkben történik !!”
 • 1. Qllancs 2013. október 28. 16:22
  „Nálunk, már 2 hónapja kézbe kapjuk a bért. Nincs banki költség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: a költségvetési hiány alacsonyabb, a növekedés magasabb

A költségvetési törvényjavaslat 2014-re 2 százalékos reálnövekedést vetít előre, ami lényegében… Tovább olvasom