Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

KSH: a GDP 2,7 százalékkal nőtt 2013. negyedik negyedévében

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés - jelentette első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A harmadik negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. A tavalyi év első negyedében 1,1, a másodikban 0,3, a harmadikban pedig 0,8 százalék volt a negyedéves növekedés. Az előző évben, 2012-ben minden negyedévben csökkent a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, azaz recesszióban volt a magyar gazdaság.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy utoljára 2006-ban volt a tavaly negyedik negyedévinél nagyobb éves GDP-növekedés. A bővülést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítményének növekedése okozta a múlt év utolsó negyedében - tette hozzá.

Londoni pénzügyi elemzők a tavalyi negyedik negyedévre jóval 2 százalék feletti éves összevetésű GDP-növekedést vártak.

A GDP tavaly a harmadik negyedévben 1,8 százalékkal, a második negyedévben 0,5 százalékkal emelkedett éves szinten, míg az első negyedévben még 0,8 százalékos csökkenést mért a KSH.

A GDP 2012-ben 1,7 százalékkal elmaradt az előző évitől, 2011-ben pedig 1,6 százalékos volt a gazdasági növekedés 2010-hez viszonyítva.

A GDP mind a nyers adatok, mind a naptárhatás kiszűrésével 2,7 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok 2,8 százalékos növekedést mutatnak.

A 2013-as év egészében a gazdaság a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal nőtt 2012-höz képest, a naptárhatás kiszűrésével, valamint a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított mutató szerint pedig egyaránt 1,2 százalékkal emelkedett.

A KSH közleménye megjegyzi, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok eltérhetnek a gyorsbecslésben közöltektől. A bruttó hazai termék 2013 negyedik negyedévének részletes adatait március 5-én teszi közzé a KSH a Statisztikai Tükör című kiadványában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: tovább lassult az infláció januárban

Januárban az egy évvel korábbival megegyező szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, az előző hónaphoz képest pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Tovább olvasom