Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

KSH: a munkanaphatás nagyította fel a februári ipari termelést

A munkanaphatás nagyította fel az ipari termelés csökkenését februárban - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott részletes jelentéséből.
A vártnál nagyobb februári szökő- és munkanaphatás következtében a várakozásoknál jobban, 5,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított index viszont jóval mérsékeltebb, 1,1 százalékos csökkenést mutatott, kisebbet az előző havi 1,4 százalékosnál - áll a jelentésben.

Az előző hónaphoz, januárhoz viszonyítva az ipari kibocsátás 0,3 százalékos növekedést mutatott az előző havi 2,9 százalék után.

A szökőnaphatáson kívül elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesésével és a tavalyinál jóval enyhébb február miatti kisebb fűtési igénnyel magyarázta az adatot a KSH.

A feldolgozóipari kibocsátás 4,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a villamosenergia, gáz- és gőzellátás teljesítménye 18,5 százalékkal volt kisebb.

Az ipari termékek összes értékesítése a termelésnél nagyobb mértékben, 7,0 százalékkal csökkent, a belföldi eladások 12,6, az export volumene 2,1 százalékkal esett vissza.

Az év első két hónapjában az ipari termelés 3,4, százalékkal, az összes értékesítés 2,8 százalékkal esett vissza a belföldi eladások 6,4 százalékos hanyatlása miatt, miközben az export még 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele februárban 6,2 százalékkal nőtt, a januári 18,5 százalék után. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termékek exportvolumene jelentősen, 19,4 százalékkal esett vissza csaknem két éve tartó folyamatot folytatva. A élelmiszer kivitel 4,8, a vegyi termékeké 24,1 százalékkal nőtt az előző havi 14,1 százalék után.

A KSH adatai szerint a beruházási javak belföldi értékesítse 9,8 százalékkal maradt el a tavaly februáritól. A számítógép, elektronikai és optikai termékek belföldi értékesítése 23,9 százalékra mérséklődött a januári 32,7 százalékról. A januári jelentős növekedés után a villamosberendezések belföldi eladása 4,2, a járműgyártóké 3,1 százalékkal csökkent. Az élelmiszeripar belföldi értékesítése 10,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a januári 4,7 százalékos csökkenés után.

A megfigyelt kiemelt ágazatok új rendelésállománya 9,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a januári 3,2 százalék után. Az új exportrendelések harmadik hónapja csökkentek februárban 1,4 százalékkal, míg az új belföldi rendelések drámai, 43,5 százalékos csökkenést jeleztek az egy évvel korábbi csaknem 60 százalékos növekedést jelző magas bázis miatt.

Az összes rendelésállomány még egy nagy novemberi exportmegrendelés jóvoltából 30,3 százalékkal felülmúlja az egy évvel korábbit, de a belföldi rendelésállomány csak az egy évvel korábbi kétharmadán áll, míg az export rendelések állománya 37,8 százalékkal nagyobb a tavaly februárinál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb üzemanyag fogyott az első negyedévben

Négy százalékkal, 583,486 millió literre csökkent a magyar piacon az üzemanyag-fogyasztás az első… Tovább olvasom