Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

KSH: októberben 0,9 százalékos volt az infláció

Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció, a mutató értéke akkor 0,6 százalék volt.
Októberben 0,9 százalékos volt az éves infláció, a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció, a mutató értéke akkor 0,6 százalék volt.

A londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint valószínűleg stagnált, esetleg kissé lassult az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban. Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak 1,2-1,4 százalékos előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt októberi tizenkét havi inflációra, s nem tartották kizártnak, hogy az index decemberben az újabb közműdíjcsökkentések miatt 1 százalék alá csökken.

Mináry Borbála, a KSH szakértője elmondta: az üzemanyagok ára egy hónap alatt 4,7 százalékkal csökkent, ez önmagában 0,4 százalékponttal mérsékelte a fogyasztói árindexet.

Rámutatott arra, hogy a legnagyobb csökkenést az infláció éves ütemében az üzemanyagok és az élelmiszerek árában mutatták ki, de a szolgáltatásokat kivéve minden főcsoportban mérséklődött a növekedés üteme a 2012 októberihez képest. A dohány árának szeptemberi jelentős növekedését nem követte újabb növekedés októberben - tette hozzá. A november elsejétől hatályba lépett közműdíjcsökkentés nagyobb részben decembertől lesz hatással a fogyasztói árindexre. Jelentősnek nevezte, hogy a pénzügyi szolgáltatások ára egy év alatt 54,2 százalékkal emelkedett.

A KSH kedden kiadott jelentése szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztóiár-index évi 1,1 százalék volt októberben, ami 0,5 százalékkal alacsonyabb a szeptemberinél. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,4 százalékra csökkent a szeptemberi 3,5 százalékról, míg havi összevetésben 0,1 százalékot tett ki a szeptemberi 0,8 százalék után. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 0,7 százalék volt a szeptemberi 1,2 százalékot követően.

Októberben az élelmiszerek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal nőtt. Emelkedett a tojás (2,4 százalék), a sajt (1,7 százalék), a tej (1,6 százalék) és a száraztészta (1,3 százalék) ára. Csökkent azonban a liszté (2,5 százalék), a cukoré (1,8 százalék), valamint a párizsié és a kolbászé (1,1 százalék). A szezonváltás következtében a legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (1,9 százalék). A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára kis mértékben nőtt egy hónap alatt (0,1-0,1 százalék), mialatt a szolgáltatások ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb árcsökkenés volt megfigyelhető (0,1 százalék). Az egyéb cikkek ára - lakás, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), átlagosan 2,1 százalékkal csökkent. Ezen belül a járműüzemanyagokért 4,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Egy év alatt, 2012. októberhez viszonyítva, az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a sajt (8,9 százalék), a tej (5,0 százalék) és a sertéshús (4,4 százalék) ára. Olcsóbb lett többek között a liszt (13,1 százalék), a tojás (12,9 százalék), a cukor (10,3 százalék), valamint a csokoládé és a kakaó (5,3 százalék). Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,8 százalék), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. A ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4, az egyéb cikkekért 1,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 5,5 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés volt megfigyelhető, összesen 8,9 százalék. Ezen belül a vezetékes gázért, a távfűtésért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. októberhez viszonyítva.

Az EU 28 tagországában szeptemberben a fogyasztói árak a harmonizált előzetes adatok szerint átlagosan 1,3 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012. szeptemberben. A legkisebb árváltozást Bulgáriában (-1,3 százalék) és Görögországban (-1,0 százalék), a legnagyobbat az Egyesült Királyságban (2,7 százalék) és Észtországban (2,6 százalék) mérték.

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. november 13. 07:39
    „A rezsi 20%-kal csökkent! Sokszorosára nöttek a kivetett elvonások!
    Mihez képest? Ugyanis a kedvezmények megvonása és az ÁFA emelésével legtöbb kiskeresetűnek még mindig magasabb a gáz ára, mint volt 2010-ben. Csak emlékeztetőül akinek nincs meg a 2010 januri számlája 118,38 Ft volt egy köbméter átlaggáz ára! Decemberben meglátjuk mennyi lesz az annyi!
    Ha az én fogyasztói kosaramat és a hozzám hasonló helyzetben élőkét vizsgálom akkor olyan 30-40 %-os emelkedés tapasztalható! Ugye nem minden nap veszünk toronydarut, viszont minden nap kell ennivaló! Az élelmiszerárak meg elrepültek az egekbe! Már a csirkeláb sem tartozik az olcsó kaják közé a farhátról nem is beszélve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az árfolyamgátat üdvözli, az ingyenes készpénzfelvételt kifogásolja a Bankszövetség

Kovács Levente azt mondta, az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós… Tovább olvasom