Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Külföldi fizetésünkre is kíváncsi az állam

Szeged - Forintban kell az szja-bevallásba beírniuk a jövedelmüket azoknak a külföldön dolgozó magyaroknak, akik 2013-ban segélyt vagy bért kaptak Magyarországon. Adózni nem kell, de a bevallás kötelező.
 Bevallásköteles a közmunka, a munkanélküli segély

Az szja-bevallások kapcsán megírtuk, azoknak is kell adóbevallást beadniuk, akik csak munkanélküli segélyt kaptak, vagy köz-, esetleg alkalmi munkát végeztek. Így, aki évközben megy külföldre dolgozni, és a felsorolt ellátásokból kapott, az szja-bevallás 44. sorában a külföldön szerzett jövedelmét is fel kell tüntetnie.

– A lányom fél évig itthon volt, elvégzett egy műkörmös iskolát, majd Londonba ment egy szállodába dolgozni. Kint adózik, mégis meglepetés érte, amikor itthon be akarta adni a 2013-as személyijövedelemadó-bevallását. Az adóhatóság ügyfélszolgálatán azt mondták neki, az szja-bevallásban nemcsak a hazai, a külföldi bérét is fel kell tüntetnie – mesélte a sándorfalvi Dobó Sándor.

A férfi hozzátette, lányától 6 hónapra visszamenőleg fizetési igazolást is kértek. – Azt is mondták neki, hogy a külföldi havibért havonta forintra átszámolva kell bevallani. De mi közük hozzá? – fakadt ki Dobó Sándor. Megjegyezte, nem elég, hogy a gyereke csak külföldön talál munkát, még a hazai hatóságok is vegzálják. – Szerintem a magyar adóhivatalnak semmi köze ahhoz, hogy a lányom külföldön mennyit keres – vélte a sándorfalvi férfi.

Egy év alatt 18 ezer 300-zal nőtt azon magyarok száma, akik családjuk jobb megélhetéséért tartósan külföldön vállaltak munkát. Tavaly szeptemberben már közel százezer ilyen honfitársunkról szerzett információt a KSH – írta nemrég a Népszabadság. A kivándorlás folyamatos, sokan munkahelyüket hátrahagyva vágnak neki az uniós országoknak. Nagykövetségi becslések szerint mintegy fé lmillió magyar dolgozik külföldön.

A 2013-as szja-bevallásokat május 20-áig kell postára adni, utánajártunk, a külföldön dolgozóknak milyen teendőjük van.

Az adóhatóságnál útba igazítják az embert. Fotó:Segesvári csaba
Az adóhatóságnál útba igazítják az embert. Fotó:Segesvári Csaba

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Főigazgatóságától megtudtuk, akik 2013-ban Magyarországon és külföldön is dolgoztak, azoknak a külföldi jövedelmet is be kell vallaniuk.

– A külföldön szerzett jövedelmet a Magyar Nemzeti Bank árfolyama szerint forintra átszámítva kell az adóbevallás 44. sorában feltüntetni – közölte az adóhivatal. Hozzátették, az ügyfélszolgálati protokoll szerint felhívják az adózók figyelmét arra, ha hiányosan töltik ki a bevallást. Tájékoztatójukból az is kiderült, ha a magánszemélynek más adóköteles jövedelme nem volt belföldön, nem kell személyijövedelemadó-bevallást beadnia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől a Nokia telefonüzletága a Microsofté

A tranzakció keretében a Nokia megválik hosszú évek óta veszteséges mobiltelefon-gyártó üzletágától. Tovább olvasom