Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Különdíj a MIÉNK klaszternek a Presztízs-gálán: behálózzák az egész országot

Csongrád megye - A KÉSZ cégcsoport a Presztízs díj kiemelt mecénásaként különdíjat adott át a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klaszternek, a MIÉNK-nek, amely tavaly 24 résztvevővel Szegeden alakult. Mára 57-re nőtt a tagok száma, az építőipari vállalkozások az egész ország területéről csatlakoztak a klaszterhez.

Egyedülálló utat járt be a MIÉNK klaszter: 2010. június 28-án született meg alapító okirata a KÉSZ cégcsoport kezdeményezésére, október 15-én, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban megtartották az alakuló közgyűlést, majd hozzáfogtak a munkához. Alig több mint egy év telt el, és a MIÉNK tagvállalkozásainak száma az alapításkori 24-ről 57-re nőtt, mára az egész országot lefedik.

– Nagyon fontos, hogy az ország egész területén jelen vagyunk, de még nagyobb a jelentősége, hogy az építőipar teljes vertikumát lefedjük – mondta Baláspiri Dávid, a klaszter titkára. – Cégeink a szerződéskötéstől a tervezésen át a magas- és mélyépítésig minden munkát vállalni tudnak. Ez a „szervezetépítés" volt az eltelt egy esztendő célja, és ezt sikerült megvalósítani. Kifejtette: amit elértek, kizárólag önerőből vitték véghez. A DARFÜ egy pályázatán klasztermenedzsment működtetésére 2 évre közel 20 millió forintot nyertek: ez az összeg a tagdíjakkal együtt fedezte a működési költségeket, a taglétszám bővítését, a továbblépést – s elsősorban azt, hogy önállóvá váltak.

Baláspiri Dávidnak Tivadari József, a KÉSZ csoport vezérigazgató-helyettese adta át a  különdíjat. Fotó: Karnok Csaba
Baláspiri Dávidnak Tivadari József, a KÉSZ csoport vezérigazgató-helyettese adta át a különdíjat. Fotó: Karnok Csaba

A további feladatok: még több vállalkozás bevonása, minél több munkacsoport szintű közös projekt elnyerése. – Természetesen nem arra gondolunk, hogy egy-egy munkában mind az 57 klasztertagunknak legyen feladata, hanem arra, hogy 5–15 cég együttműködésén alapuló megbízásokat nyerjünk el – mondta a titkár. – Ha ezeket a célokat sikerül megvalósítani, akkor az alakulástól számított két év elteltével – 2012-től – benyújthatjuk az akkreditáció iránti kérelmünket. Egy akkreditált klaszternek sokkal nagyobbak a lehetőségei, hogy jelentősebb saját projekteket valósíthasson meg, pályázati forrásokkal.

Mecénások, támogatók

A Presztízs díj 2011 kiemelt mecénása a KÉSZ cégcsoport. Mecénások: Bonafarm csoport, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hungerit Zrt., Lapcom Kft., Legrand Zrt., Szegedi Tudományegyetem. A Presztízs díj 2011 fő támogatója a MAPI Zrt., támogatója a Szilánk Zrt. és a Naturtex Kft.

Sikerként élte meg a MIÉNK, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium meghívására a klaszterek közül egyedüliként vehetett részt az építőipar helyzetével és jövőjével kapcsolatos szakmai egyeztetésen. Végeredménye, egy munkaanyag már el is készült. Ebben megoldásokat is javasolnak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

Díjazottak

Az év kisvállalkozása az Innovill Kft., Az év középvállalkozása a Mérleg Adótanácsadó- és Könyvelő Iroda, Az év vállalkozása a Szegedi SZEFO Zrt., Az év új vállalkozása a Szeged 2011 Labdarúgó Sportszolgáltató Kft. Az év üzletembere Presztízs Díjat Sebők-Papp Imre, a HK-CERAM Kft. ügyvezető igazgatója kapta. A KÉSZ cégcsoport különdíját a MIÉNK klaszternek ítélték oda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilengések után stabil a forint árfolyama: 307 alatt az euró

Kisebb negatív és pozitív kilengések után a kora reggeli árfolyammal közel megegyező szinteken állt… Tovább olvasom