Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Kúria: felszámolható a kamat mellett a költség és a díj

A hitelszerződések általános megtámadása aligha lesz járható út.
A Kúria elvi határozata szerint nem ütközik a jó erkölcsbe, ha a hitelszerződésekben a kamat mellett költséget és díjat is felszámolnak a bankok, amennyiben a dokumentum megfelelt a hatályos jogszabályoknak - írta a Napi Gazdaság.

Emiatt a devizahitelesek érdekvédőinek egyre kevesebb esélye van a bíróságoknál és a fellebbviteli fórumokon. A kamaton felüli díjak és költségek felszámolását a törvény sem tiltja, viszont azokat egyértelműen kell meghatározni.

"A bíróság szerint hasonló okból önmagában nem sérti a jogszabályokat az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége sem, mivel a hpt. 210-es paragrafusa − kizárólag a kamat és a költségelem esetében − előzetes meghirdetés és meghatározott feltételek mellett változatlanul lehetővé teszi az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást" - közölte a Napi Gazdaság.

A Kúria ezzel megismételte a PSZÁF azon kijelentését, hogy a jogvédők kijelentései alaptalanok.

A portál összefoglalójában jelzi, a hitelszerződések általános megtámadása aligha lesz lehetséges, azokat egy-egy ponton, egyedi esetekben lehet sérelmezni.

Olvasóink írták

 • 15. igazságkereső 2012. augusztus 14. 09:07
  „Most már az értékbecslőket is hibáztatják a bankok! Csécsi László írása a Magyar Nemzet 2012. augusztus 11.-i, szombati számában. Szóval a bankok tekintetében van még lejjebb is, úgy látszik! De miért nem merik visszamenőlegesen törölni jogi úton a bankok indexálási trükkjeit, hiszen ezzel vezették meg a magyarországi bankok az ügyfeleiket! Szóval: itt lenne az ideje végre a legmagasabb szintű ( talán a T.Kúria lenne erre illetékes?!!) és precedens értékű ítéletre,mert nálunk Magyarországon a banki gátlástalanság határtalanná vált!! Van remény erre, egy demokratikus jogállamban, mint Magyarországon?!!”
 • 14. rózsakert 2012. július 25. 16:39
  „10.Mozimasiniszta 2012.07.24. 22:36

  EZ ÍGY IGAZ-AZ VEGYEN FEL HITELT-AKI A KAMATNÁL NAGYOBB HOZAMOT TUD ELÉRNI.....-KÖZGAZDASÁGI ALAPTÉZIS.

  13.ivivan 2012.07.25. 13:48

  Én már próbáltam szépen levezetve-de nem fogják fel!!!--A LÉNYEGET!!!

  már csak kismagnó hiányzik..a szokásos A BANK MEGLOPTA-ÁTVERTE....stb linkjével!”
 • 13. ivivan 2012. július 25. 13:48
  „"a magyarországi "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi valutát"

  Ezt már olvastam valahol, csak nem hiszem el! Amikor én felvettem a devizahitelemet (kb 6-7 éve), akkor a devizahitel THM-e 7% körül volt, a forint alapú hitel pedig 17-20% között mozgott (nem véletlenül vett fel mindenki deviza hitelt). Senki - de tényleg senki - nem láthatta előre, hogy a frank ennyire megerősödik a forinthoz képest, így a bank egy 10% körüli kamatot jótékonyságból engedett el annak reményében, hogy esetleg talán majd erősödni fog a frank 40-50%-al a forinthoz képest? Elég hihetetlen történet, legalábbis nekem...

  A Kúria döntése pedig várható és logikus volt. Minden országban ez a gyakorlat, nem lett volna ok elkaszálni. Az egyetlen szerintem megnyerhető per a vételi/eladási árfolyam alkalmazása ellen irányuló lehet...”
 • 12. Kraivan 2012. július 25. 11:34
  „Bocs a duplázásért:
  http://www.azenpenzem.hu/cikkek/devizahitelesek-meg-igenis-van-remeny/784/

  illetve ez-a-nem-mindegy:
  "Az egyik (kényszernyugalmazott) bírótól származó információink szerint a zavaros ítélkezési gyakorlat oka, hogy olyan jogászokat állítottak ezekre az ügyekre, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek abban, mikor lehet egy szerződést semmisnek nyilvánítani, az ágazati szabályozással azonban egyáltalán nincsenek tisztában."”
 • 11. Kraivan 2012. július 25. 11:10
  „Válasz a cikkre:
  http://kaslerarpad.hu/?p=1409”
 • 10. Mozimasiniszta 2012. július 24. 22:36
  „Nna...kérem : minden nyűves adósnak kuss legyen ! itt kérem tudomásul vétetik, hogyha a fene-fenét eszik akkor is a bankoknak van igaza ! Továbbá :nyílvánvaló, ha a vezérigazgató úr ribijének megdrágul a kedvenc körömlakkja , természetesen az is a működési költségekhez tartozik mint a klímakészülék áramszámlája...
  a többi meg le van írva az apróbetűsök közt...míííít ? hogy állampolgári érdekvédelem ? áááá ! nem olyan nációból származnak ezek...”
 • 9. igazságkereső 2012. július 24. 16:57
  „Több neves és elismert magyar közgazdász megállapította, nyilatkozta sajtónak, televíziónak, hogy a magyarországi "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi valutát!A magyarországi bankok indexálási trükköt alkalmaztak, azaz a hiteleik mögött nemvolt deviza, azok forinthitelek voltak. Na már most, ha legalább öt neves magyarországi közgazdász ezt állítja, elmondja televíziós csatornákon, írásos interjút ad különböző lapoknak - Dr. Róna Péter, Dr. Boros Imre, Makkos Albert, Csécsi László és mindezt megerősíti egy jogász is,nevezetesen Dr.Pásztor Pál is!- sőt Bogár László a Magyar Hírlap 2012.június 28.-ai számában ´Bankcsapda" címmel részletesen ír a valóban nem is létező devizahitelről.Bizony jó lenne , ha minden érdekelt fél elolvasná a hivatkozott szerzők írásait, mert egyértelmű választ kap a bankok tisztességtelenségeiről, a kamatcsalásokról és mindarról, amelyek ma megkeserítik nagyon sok magyar állampolgár életét a demokratikus Magyarországon!
  A Helyi Téma 2011. szeptember 7.-i számában idézett Christian Wulff német szövetségi elnök a Lindauban rendezett, közgazdasági Nobel-díjasok konferenciájának nyitóbeszédében elmondta, hogy nyerészkedés volt a devizahitelezés,és egyes uniós államok pénzügyi machináció áldozativá váltak! Ilyen neves szakértők megállapításai után érdekes, sőt fájdalmas- az igazságszolgáltatás csorbítására, az abba vetett hit tökéletes aláásására alkalmas! - egyes bírók e témakörben nem kellő alapossággal meghozott ítéletei azok esetében,kiknek hitelei valóban még hírből sem látták az alpesi devizát! Végül is: mégis csak jó lenne megtudni a banki kamatcsalások hátterének okait, de miért kell Magyarországon tönkretenni kb. háromszázezer családot?! Minek alapján dönt, döntött a T.Kúria egyes "devizahiteles" ügyben ellentétesen a kitűnő közgazdászaink megállapításaival, és kinek az érdeke ez?!!”
 • 8. keletaru 2012. július 24. 16:13
  „Pimpa42 : Köszönöm a tájékoztatást . tudom hogy benne van de ezek után gondoltam majd haszon+fuvar+logisztika+termék díj külön számlázható a fogyasztóra . Mert kb. a bankoknál ez van ha nem vgyk annyira "egy"" ügyű" . Üdv Kuci”
 • 7. lj510126 2012. július 24. 14:59
  „Az IMF tárgyalások idején várható volt a Kúriának ez a döntése.
  Cionista széllel szemben nem lehet.....”
 • 6. Kraivan 2012. július 24. 13:53
  „Igazság született!

  Kár h nem bank vagyok.
  Csak egy út maradt. Az öngyilkosság. Mert ha eladósodsz a hitelben, akkor kivágnak utcára, a bank 30%on elárverezi a lakásod a saját behajtóik által, ami 6 lépcsőfok után is az ő nevükön van, majd közlik, h bár több éve nyögöd a hitelüket, mehetsz utcára, és még te jösz nekik pénzzel.

  Mert a közjegyző azt mondta nekem anno, h ha nem tudnám fizetni a banké a lakás.
  A bank meg közölte h ők nem szórakoznak vele, elárverezik amennyiért viszi valaki és még a maradékot kifizettetik veled.

  Szép jövúő vár az emberekre hacsak nem tudják a heti lottószámokat előre.

  És mint többször írtam, nem a hitellel van bajom, hanem h a fizetés nem arányos. Az más kérdés h vitatom én is h kezelési költség miért az árfolyamhoz igazított, mert nem kell +embert foglalkoztatni azért mert 170 helyett 250-el kell szorozni. De megmondták a jogalkotóink, h ez így van rendjén.

  Jólét van magyarországon, csak nem hisszük el.”
 • 5. acidrain 2012. július 24. 13:53
  „Tehát akkor akkor a kamat a banké és minden kockázat az ügyfélé, még akkor is, ha a bank egyoldalúan módosít és mindenféle kamatokat és díjakat számíthat fel, MERT jogilag megfelelő formájú, amit kiküldenek!

  Bekezdés-tárgyalás-befejezés pl. már jó?

  Akkor ezek szerint, ha holnaptól egyoldalúan 150x emelik a gázt, akkor az jogos?”
 • 4. Pimpa42 2012. július 24. 13:51
  „"a kenyér árán felül a pékek a fuvar díjat"

  El kell keserítselek: a kenyér árán felül ezeket (is) kifizeted, csak adott esetben nem a pék számolja hozzá (hanem a kereskedő). És nem kapsz részletezett számlát arról, hogy miért fizetsz pontosan a boltban amikor kenyeret veszel.
  Képzeld, még az eladó meg a biztonsági őr fizetése is benne van.”
 • 3. Ebgondolat 2012. július 24. 13:26
  „A (bedőlt) hitelek sorsában 50-50%-ban osztoznak a bankok és a hitelfelvevő! Az már más kérdés, hogy a bedőlt hitel következményét 100%-ban a hitelfelvevő viseli. Ez nemcsak nem etikus, de valószínűleg jó erkölcsbe is ütközik.
  Igaz, Abszurdisztán az eltelt két éve alatt olyan mélységig süllyedt, ahol nemcsak jó erkölcs, de erkölcs sem létezik!
  Ugyanis ha lenne, akkor orbán már mint csak bukott diktátor lenne jelen a történelemkönyvek lábjegyzeteiben.”
 • 2. keletaru 2012. július 24. 13:19
  „Ha jól értem akkor holnaptól a kenyér árán felül a pékek a fuvar díjat a logisztikát is külön számolhatják ! Hajrá Magyarország .......Üdv Kuci”
 • 1. Egyolvasó 2012. július 24. 13:12
  „Köszönjük, és még mondja azt valaki, hogy "Magyarországon" nincs igazságszolgáltatás! Ugyan akkor az Isten óvjon bennünket, a szolgáltatók és bankok egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségétől, mert, hogy ezek után úgy módosítgatják a szerződéseket ahogy a szájuk íze diktálja, az már biztos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy helyben topog az euróövezeti magánszektor

Fél éve 50 pont alatt van összetett beszerzési menedzser index az euróövezetben. Tovább olvasom