Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Lakásárindexet vezet be az FHB

Az FHB tranzakciós adatokon alapuló lakásárindexet vezet be, amely 1998-tól negyedéves bontásban mutatja a magyar lakóingatlanok árának változásait. Az új terméket szerdán mutatták be a szakmának és a sajtónak.
Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese elmondta: az FHB Lakásárindex mintegy háromezer település 800 ezer lakóingatlanának adásvételi adatait feldolgozva készült. A mutató hiánypótló a piacon, mert a kínálati árakon alapuló kimutatások mellett eddig nem volt az adásvételi árakat felhasználó, kellően hosszú idősorra, és megfelelő elemszámra alapozott index.

Az FHB Indexben feldolgozott 11,5 éves időszakban a magyarországi lakásállomány az 1998. évi 4,04 millió darabról 2009 elejére több mint 4,3 millióra bővült. A lakásárak megnégyszereződtek, a lakások reálértéke az inflációt is figyelembe véve megduplázódott. Az éves átlagos áremelkedés 13,2 százalék volt 1998 és 2009 között. A lakás tehát a vizsgált időszakban jó befektetés volt, hozama felülmúlta a legtöbb pénzügyi befektetését az elmúlt 11,5 évben - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az index értékét a 2000-es év átlagával normálták, vagyis azt tekintették 100-nak. Az FHB Lakásárindex csúcsértéke 200,7, amit 2008 első negyedévében ért el (ez a kezdőpontja a lakásárak lemorzsolódásának), utolsó - az idei második negyedévi - értéke pedig 183,4 százalék.

A legmagasabb árszinthez képest az országos árak 8,6 százalékkal mérséklődtek egyetlen negyedévben. A kínálati árakban ugyan nem tapasztalható ekkora csökkenés, ám Harmati László szerint az áralku valójában mérsékelte a tranzakciós árakat. Az elmúlt másfél évben negyedévente átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a lakásárak, reálértékükből éves szinten átlagosan 9,5 százalékot veszítettek.

Az FHB Lakásárindex is mutatja, hogy Magyarországon a stabil emelkedést hozó években sem szálltak el a máshol tapasztalható mértékben az árak, s ennek következtében 2008-2009. között az ingatlanárak csökkenése is kisebb mértékű volt, mint más országokban. Nem volt lakáspiaci árbuborék - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Az FHB a módszertant, amelynek kidolgozásában saját munkatársai mellett külső - köztük MNB-s - szakértők is részt vettek, közzéteszi az interneten. Az indexnek egyébként olyan, nemzetközi szinten elismert mutatók szolgáltak mintául, mint például az amerikai SÚP Case-Shiller, a brit Halifax és Nationwide vagy például a német Hypoport.

Az indexet negyedévente publikálják. A nyilvános tájékoztatókon bemutatják az index alakulását, valamint az értékét befolyásoló piaci aktualitásokat, a bővebb, előrejelzést is tartalmazó verzió csak az előfizetők számára lesz hozzáférhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bloomberg a BusinessWeek átvételét tervezi

A Bloombergamerikai pénzügyi hírszolgáltató megvásárolja a pénzügyi nehézségekkel küszködő BusinessWeek című magazint. Tovább olvasom