Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Lassan kúszik fölfelé a tej ára

Csongrád megye - A magas takarmányárak miatt drasztikusan emelkedő tejárakra számított mindenki: termelő, feldolgozó és a fogyasztó is. De csak lassan kúsznak fölfelé az árak. Miért?
– A tej árát sokkal jobban befolyásolja a kereslet és a kínálat, mint az előállítás költsége – jelentette ki Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. – Mindig vannak hullámhegyek és hullámvölgyek: most éppen fölfelé mennek az árak, mivel az egész Unióban kevesebb a tej, nagy a kereslet. Az áremelkedési periódus idejét éljük. – A drágulás mértéke azonban nem lesz drasztikus – folytatta a szervezet vezetője, aki a Pusztavámi Tejszöv Zrt. elnök-vezérigazgatója –, mivel a kereskedők „szinten tartják" az árakat. Nagy valószínűséggel egy 5-10 százalékos, 10-20 forintos áremelkedés jöhet, aminek az lesz a következménye, hogy eltűnnek a szuperolcsó, 150 forint alatti ultratartós, úgynevezett UHT tejek.

Az ára alapján az UHT-tej nem lesz versenytársa a magyarnak. Fotó: Frank Yvette
Az ára alapján az UHT-tej nem lesz versenytársa a magyarnak. Fotó: Frank Yvette

A fokozatos drágulást Horváth Gyula, a nagymágocsi Farmer Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette. A 600 tehenet tartó gazdaság vezetője szerint az elmúlt hónapokban kis lépésekben, 1-1 forinttal lettek magasabbak a termelői árak, most a nyers tej literjéért alapárként 86 forintot kap az Alföldi Tej Kft.-től. Erre jön még pár fillér és forint attól függően, milyen a beltartalom, és mekkora a támogatás. Az éves átlagár számításai szerint 86 forintra jön ki, ezen belül a novemberi 93 forint volt.

139 forint a legolcsóbb

Internetes ár-összehasonlító portálok segítségével megnéztük, az országban hány forintért lehet a legolcsóbban literes, dobozos tejet vásárolni. Jelenleg egy Németországban gyártott UHT tej kerül a legkevesebbe, 139 forintba. Friss tejet pedig a legkedvezőbb áron egy hipermarketben vehetünk meg, 165 forintért. Ugyanott magyar UHT tejet 229 forintos áron kínálnak.

– A téli hónapokban mindig több tejet vásárolnak az emberek, és ez tükröződik az árakban is – mondta Horváth Gyula, aki szintén nem a drága takarmányt teszi felelőssé a drágulás miatt. – Ha viszont nem kapnék támogatást, veszteséges lenne a gazdaság. A takarmány magasabb költségeit csak azzal a néhány forint támogatással tudom ellensúlyozni.

Az egyszerű ember számára nehezen érthető, hogyan lehet 150 forint alatti tejárakat kihozni a nagy áruházláncokban, amikor a termelőtől már 86-90-93 forintért veszik meg a nyerstejet. Csak a papírdoboz 30-40 forintba kerül, és akkor még nem számoltuk a szállítás, a feldolgozás, a munkabérek költségeit, valamint a 18 százalékos áfát. Forrásaink elmagyarázták: a külföldről származó, később olcsón eladható UHT tejet a feldolgozók akkor állítják elő, amikor eleve kevesebb pénzért jutnak a nyerstejhez, és éppen nem gyártanak mást. Mivel a tartós tejek 6 hónapig elállnak, képesek a kész árut egyrészt raktározni, majd sokat, nagy tételben, kedvező áron továbbadni. Az áruházláncok ezeket a készleteket beszerzési áron kínálják a vevőknek, az elmaradt hasznukat pedig a magyar tejre teszik rá.

Olvasóink írták

 • 16. csonakos 2012. december 18. 14:46
  „Aki annyira tejellenes és úgy gondolja tudja a tutit annak a következő cikket ajánlanám a figyelmébe; http://mno.hu/tudomany/szetbombazza-a-tej-a-raksejteket-1125402
  Ugye, a tej a rák ellen is jó!”
 • 15. queenmargareth1 2012. december 18. 14:19
  „igyunk, készítek én forralt bort!:)
  Teljesen igaz, hogy amit én iszok: nem tej!Lehet, ha igazi tejet innék, mint gyermekkoromban, ki is készülnék:)
  De az igaz, hogy múlt hét hétfőn még volt a Tesscóban 150 ft-os tejféleség, most hétfőn pedig NEM VOLT CSAK KALOCSAI MINTÁS TEJ!!!199 ft-ért!1,5%-os.Ja, volt más tej is, de én a legolcsóbbat vettem mindig, na most ez a legolcsóbb a Tescóban, igazi kalocsai mintás magyar?! tej...
  Most már értem, miért is tudott Albániába menni a feta sajt vas vagonokban, két hétig átlag 40 fokban:)”
 • 14. p!b 2012. december 18. 10:01
  „Mustang: Te aztán tudod ...”
 • 13. Mustang 2012. december 18. 08:19
  „lassan? vagy az újságíró tájékozatlan v "lassan" adagolják a népnek a problémákat:
  TESCO 2012.11.01. elsőáras TESCO 2,8% tej 165 ft
  2012.12.10. 189ft
  ez 14,5%-os emelés...

  aki meg azt írja, h a tej egészségtelen, az egyszerűen olyan szinten buta, h arról nem is érdemes írni :)”
 • 12. mgabca 2012. december 17. 18:53
  „A tej egészségtelen! Ennyi. Az interneten ilyeneknek is utána lehet nézni!

  "Ha tejet iszik, a fogyasztás előtt mindig forralja 10 másodpercig.
  Ne vásároljon 2% alatti zsírtartalmú tejterméket. Semmilyen élettani hatásuk nincs.
  Csak a 2% zsírtartalom feletti tejből képes az epe kiválasztani a kálciumot, és zsír szükséges a felszívódó kálcium kiválasztásához.

  2%-nál alacsonyabb tejzsír nem aktiválja az epehólyagot, étkezéskor nem ürül ki az epetartalom.

  Gyermekkorom és a rendszerváltás emléke kisért, amikor ezt a cikket olvastam.
  A fiatalok még nem, a középkorúak talán emlékeznek "a tej, élet, erő, egészség" reklámokra, amely tv-ben, rádióban és utcai plakátokon súlykolta belénk a szöveget.

  Jött a rendszerváltás, vele a magyar tejipar kivásárlása. Az azóta csődbe ment Parmalat reklám tartalmazta a jelenetet: Asztal szélén egy ultrapasztőrözött dobozos tej. Jött a nagyapa bottal, szeretett volna inni egy pohárral. A gyerek elkapta előle, a nagypapa visszasétált, amerről jött.

  Remélem a nagypapa még él, a gyermeknek lehet, hogy mára tömérdek egészségügyi problémája van.

  A legtöbb ember a tejipar reklámjain nőtt fel. Hiába van egyre több bizonyíték, hogy a tej nem is annyira egészséges, az emberek még ma is meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről. Az egészséghívő emberek abbahagyják a tejivást és más alternatívákat választanak.

  7 indok a (bolti) tehéntej elkerülésére

  1) A tejtől nem lesznek csontjaink egészségesek, nem akadályozza meg a csonttörést és a csontritkulást. Gyermekápolók által készített egészségügyi tanulmány szerint a tejtermékek inkább növelik a csonttörések kockázatát, mint megvédenék csontjainkat.
  Ázsia és Afrika azon országaiban, ahol nem fogyasztanak nagymennyiségű tejtermékeket, a legalacsonyabb arányú a csontritkulás.

  2) A tej nagyon jó kálciumforrás, ezt gondolja a legtöbb ember. A tej pasztőrizálása elpusztítja az összes tápanyagát. A spenót, a tahini és a kelkáposzta, illetve más leveles zöldségek sokkal jobb kálciumforrások.

  3) A tejet az aknével hozza összefüggésbe legalább 3 széleskörben elvégzett tanulmány, melyet az amerikai dermatológiai újság közölt. A kutatások azt mutatják, hogy a tejet ivók között 44%-kal nagyobb az esély az akne kialakulására.

  4) A tejtermékek növelhetik a rák kockázatát. A kutatások során felmerült, hogy a nagyobb mennyiségű tejtermék fogyasztás 30-50%-kal növelheti a férfiak prosztatarákját. Testünk inzulinszerű növekedési-1 faktoráról (IGF-1) úgy tudják, hogy rákot idéz elő a megnövelt tejfogyasztás hatására.

  5) A világ lakosságának kb. 75%-a érzékeny a laktózra, így nem képesek teljesen megemészteni a tejtermékeket. A laktáz nevű enzim szükséges a laktóz emésztéséhez, termelődése a legtöbb embernél 5 éves kora körül leáll.

  6) A tejtermékek teljesen telített zsírok, ezeket a szívbetegségekkel hozzák összefüggésbe. Japánban nagyon alacsony a szívbetegek száma, és az A2 nevű új-zélandi cég kutatási eredménye szerint a tejben levő protein lehet az összefüggés oka.

  7) Különböző betegségekkel küzdő emberek állapota jelentős javulást mutat, miután abbahagyták a tejtermékek fogyasztását. A tejtermék által okozott problémák az ingerlő bélmozgás, allergiák, üreg problémák (arc, homlok) és fülfertőzés.
  "”
 • 11. kontrapista 2012. december 17. 15:24
  „10.queenmargareth1
  Inkább iszom veled kettesben néhány forralt bort a Szécsényi téren, azután.....”
 • 10. queenmargareth1 2012. december 17. 14:38
  „kalocsai mintás tej a tescoban 200 ft. ez a legolcsóbb, volt a 145 ft-os, hát megszüntették.Most szép dobozban + 50 ft-ért megvehető uaz.
  kontrapista meg igyon tejet, sokat!”
 • 9. azmegszeged 2012. december 17. 11:19
  „Iható tejet olyan 250 Ft/l alatt képtelenség előállítani, ami ez alatt van az ipari hulladék.”
 • 8. kumisz 2012. december 17. 10:39
  „Biztosa ennek is gazdaságélénkítő hatása lesz:) ( vagy hasmenés )
  Tőlem egyébkét meg kúszhat!
  Off.”
 • 7. Falcao 2012. december 17. 10:01
  „Nem szoktam tejet inni már évek óta és élek. Nem voltam orvosnál sem. Persze attól másnak lehet rá szüksége.”
 • 6. Linka11 2012. december 17. 09:59
  „Sokkal nagyobb hír lenne, minek nem ment fel az ára az elmúlt négy évben !!??”
 • 5. kontrapista 2012. december 17. 09:00
  „3.gyukolac
  A tej fogyasztása meggátolja a vas felszívódását, ami végzetes is lehet. A leírtakat alátámasztom saját esetemmel : a tej teljes kizárásával a vashiányos vérképem rövid időn belül a normál szintre mozdult.”
 • 4. istvang58 2012. december 17. 08:11
  „A TEJ NEVŰ FEHÉR KOVALMÁNY AMIT A BOLTOKBAN ÁRULNAK AZ NEM TEJ.”
 • 3. gyukolac 2012. december 17. 07:59
  „Kb. 100-120 éve terjedt el a tej rendszeres fogyasztása a nyugati civilizációban. Sajnos nem tudjuk a gyermekkor (csecsemőmirigy felszívódása ) után rendesen megemészteni minden alkotóelemét, mivel nem ennek az emésztésére lett kitalálva az ember. Úgyhogy kerüljétek a tejet és minden tejterméket (a kemény sajtok rendben vannak).

  A kálciummal ne törödjetek, a húsban van elég, fedezi a szükségletet.

  Ne hallgassatok a népegészségügyi propagandára!

  Zöldség, gyümölcs, húsok, tojás és magvak. Ha így táplálkozol, nem kell orvoshoz járnod!!!”
 • 2. Egyolvasó 2012. december 17. 06:57
  „Lassan kúszik fölfelé a tej ára

  Nem baj, a lényeg az, hogy emelkedik.”
 • 1. f.gabriella 2012. december 17. 06:29
  „Ebben az országban minden emelkedik,csak a fizetés nem.Legfeljebb ebből sem veszünk annyit,mint régebben.Leszokunk szépen lassan mindenről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a lakossági energiaárak csökkentéséről szóló javaslat

A kormány döntött a lakossági energiaárak 10 százalékos csökkentéséről - olvasható a Magyar Közlöny… Tovább olvasom