Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Látszik is meg nem is a rezsicsökkentés

Csongrád megye - Tíz százalékkal olcsóbb január elseje óta a gáz, a villany és a távhő. A napokban kipostázott számlák többsége viszont még a decemberi fogyasztás alapján készült. Februárban a többség még nem érzi a rezsicsökkentést.
Január elsejétől a kormány döntése értelmében 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz, villany és távhő ára. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára kijelentette: a végrehajtott lakossági rezsiköltség-csökkentés hatása először a januári fogyasztásról kiállított, februárban kibocsátott számlán érződik majd. A napokban megérkeztek az első 2013-as számlák, sokan mégsem azt kapták, amire számítottak. – Ez az igazi rezsicsökkentés – mutatott házuk udvarán az apróra vágott fára Dukai Mihály.

– Megjöttek a számlák, átnéztük, de a gázszámlán sem tüntették fel a 10 százalékos mérséklést. Pedig jó lenne, ha külön sorba kerülne a korrekció, másképp nehéz kitalálni, mi hogyan változott.

– Talán a következőn már rajta lesz – tette hozzá Dukai Mihályné. A házaspár a rezsicsökkentésről szóló hírek alapján úgy gondolta, februárban már kisebb számlát kapnak. – Mindegyik órát más időpontban kell diktálni, így bízunk benne, hogy márciusban valóban kisebb csekket kapunk. Azt nem tudjuk: az összes kiszámlázott tétel csökken, vagy csak egy-kettő? – kérdezett vissza az asszony.

Ez az igazi rezsicsökkentés – mutatott az apróra vágott fára Dukai Mihály. Fotó: Segesvári Csaba
Ez az igazi rezsicsökkentés – mutatott az apróra vágott fára Dukai Mihály.
Fotó: Segesvári Csaba

A delmagyar.hu-n arról kérdeztük olvasóinkat, hogy az elmúlt napokban kézhez kapott számlákon látják-e a rezsicsökkentést? Rövid idő alatt több mint 200-an válaszoltak. – Kiszámoltam, decemberben 50,86 forintot fizettem egy kilowattóra áramért, januárban már csak 45,01 forintot. Valóban csökkent az áramár – írta olvasónk. Legtöbben viszont arról számoltak be, hogy még nem látják a 10 százalékos díjvágást. – Szinte biztos, hogy a januárban postázott számlák a tavalyi fogyasztás alapján készültek, a régi tarfiával. Elég nehéz most kihámozni, mit is fizetünk pontosan, mely időszak elszámolását tartalmazza a számla – osztotta meg tapasztalatát Várnai Szilárd. – A Szetáv most korrekt volt, külön papíron tájékoztatott a csökkentés mértékéről és az új lakossági árakról. A gáz ára is csökkent, de ezt a számlából kellett kibogarászni – tudtuk meg olvasóinktól.

Rezsicsökkentési zöld szám

Január 15-étől érhető el a rezsicsökkentési zöld szám. Az ingyenesen elérhető 80/205-386-os információs vonalon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken 8 és 14 óra között fogadják a hívásokat. A zöld szám célja a lakosság tájékoztatása, a témát érintő általános kérdések megválaszolása – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

 
Meglepetés éri azokat a fogyasztókat, akiknek az éves leolvasásuk éppen január elejére, közepére esik. – Egész évben egyenletesen 5000 forintot fizetünk, a 10 százalékos csökkentést így leghamarabb március elején „élvezhetjük" – mutatta EDF DÉMÁSZ-áramszámláját a panellakásban élő Katalin. Hasonlóan járt Attila is, igaz, ő a Magyar Telekomtól vásárolja az áramot. – A decemberi 6242 forintos számla után a januári 6280 forint lett. Kicsit meglepődtem, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentéssel együtt is nőtt a villanyszámla. Kiderült, január végén még a decemberi fogyasztást fizetem. Rezsicsökkentésről majd csak egy hónap múlva beszélhetünk – magyarázta a szegedi férfi.

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. legutóbbi hírlevelében kiemelte: az áram ára és a villamos energia szállításáért fizetendő rendszerhasználati díj is csökken, az áfa változatlan maradt. Az EDF DÉMÁSZ Kommunikációs Csoportja hozzátette, az egységárak összehasonlításával az ügyfelek maguk is meggyőződhetnek a díjcsökkentésről, de a számla végösszegében érzékelhető változást valójában a februárban kézbesítendő részszámlák mutatják meg. Azok már teljes egészében az új díjszabás szerinti elszámolást tartalmazzák.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága lapunkat arról tájékoztatta, hogy „a jogszabályban meghatározott mértékben és időponttól, azaz 10 százalékkal és január 1-jével csökkent az energiaszolgáltatás díja. Ennek megfelelően a díjcsökkenés csak a január 1. utáni fogyasztást tartalmazó számlákon jelenik meg".

Hogy jön ki a 10 százalékos csökkentés?
A földgáz esetében a lakossági fogyasztók alapdíja tíz százalékkal, a megajoule-onként (MJ) fizetendő gázdíjak pedig 8,2 százalékkal mérséklődnek. Utóbbit azonban kiegészíti az, hogy az egyetemes szolgáltatás keretében vételező lakossági fogyasztók mentesülnek a földgáz biztonsági készletezési díjának megfizetése alól, ami további 1,8 százalékos csökkenést jelent. A mérő nélküli (tűzhelyátalány) fogyasztók is 10 százalékos csökkenést tapasztalnak majd. A villamos energia esetében a lakossági fogyasztók elosztói alapdíja 10 százalékkal, a forgalomarányos rendszerhasználati díjak elemenként különböző mértékben (átlagosan 12,7 százalékkal), a tisztán az energiáért fizetendő egyetemes szolgáltatási árak árszabásonként szintén különböző százalékos mértékben (átlagosan 8,8 százalékkal) csökkennek. Mindezek átlagaként adódik a 10 százalékos árcsökkenés. A távhő esetében a 2012. november 1-jén alkalmazotthoz képest csökken 10 százalékkal minden díjtétel – olvasható a Magyar Energia Hivatal honlapján.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. X_Y 2013. február 06. 18:14
  „Rezsicsekkentés :)”
 • 32. Anmari51 2013. február 06. 17:09
  „Amari51
  Tisztelt Fórumozók!
  Áramszolgáltató Ügyfélszolgálati munkatárs javaslatát megosztom mindenkivel. Olyan szerződésem van áram és gázszolgáltatónál, hogy minden hónapban a tényleges fogyasztást jelentem és fizetem amit fogyasztottam. Utóbbi időben előfordult, hogy EDF-DÉMÁSZ a számlán jelzett fogyasztás bejelentés időponttól eltérően megállapított egy átlagolt fogyasztást leszámlázta. Első alkalommal reklamáltam, mert több KWh lett elszámolva mint a tényleges fogyasztás amit a számla érkezésekor ellenőriztem. Elfogadták, sztornózták, új számlát küldtek a tényleges fogyasztásomnak megfelelően. A következő hónapban megint átlagolt fogyasztást számláztak ki, pontos óraállással elmentem az Ügyfélszolgálatra érdeklődni minek köszönhetem, hogy 30 éve csoportos beszedési megbízással fizetek és most a szerződéstől, illetve a számlán megadott dátumtól eltérően áttértek az átalány számlázásra.
  Most jön a lényeg azt javasolta a munkatárs, ne a számlán közölt időpontban jelentsem az óra állását, ha nem minden hónap utolsó napján. Így tettem január 31-én és február 5-én meg is érkezett az áramszámla, igen ez még meg van bontva, mert részben decemberi, részben januári fogyasztást számláztak le, de bizonyára ez után nem lesz gond, mert elfogadtam a hölgy tanácsát. Ezentúl mindig hó utolsó napján közlöm az óraállását a szolgáltatónak nem lesz plusz dolga, reményeim szerint nekem meg nem lesz több bosszúságom. Így is van minden évben egy a szolgáltató által helyszínen egyúttal fogyasztót és villanyórát ellenőrizve rögzítik az óraállását és az ilyen elszámoló számlák azért szoktak némi nehezen követhető adatokat tartalmazni.”
 • 31. queenmargareth1 2013. február 06. 14:39
  „na, megkaptam a hőtáv számlát, kiderült hogy 3x annyi vizet fogyasztottam, mint egy éven keresztül, így nincs 10 %, mert behozta!!!most 8 ezer forinttal fizetek többet, úgyhogy heti egyszer mosok, és tusolok, kb 5 percig.”
 • 30. macs 2013. február 06. 12:06
  „Kezdem elhinni, hogy tényleg szükség volt az oktatás állami kézbe vételére, mert a magyar lakosság a számláján se tud eligazodni! :-D
  Bocs, de akinek nem inge, ne vegye magára! :-)”
 • 29. kispacni 2013. február 06. 09:32
  „27.

  nie

  Ha havonta diktálsz, az EDF-Demasz számlájában pontosan benne van a te általad kifogásolt info. Pontosan rögzítve mindkét diktálás előző, és utolsó bediktálás dátuma, óraállása. Pontosan ki lehet számolni a 9 százalékos csökkenést. Ami 9 százalékos. Hogy ezt megérezzük az életünkben az más kérdés. De nem erről írtál.”
 • 28. alfa258 2013. február 06. 07:07
  „Hogy is van ez???? Azt mondta a forradalmár, hogy az "állam" kompenzálni fogja az energiaszolgáltatókat!!!!! Miből is????? Talán a narancsbanda befizeti a kasszába..????? Na ugye hogy nem!!! Ennek is meg lesz a böjtje, azonkívül aki nem látja, hogy ez már a kampány része, az finoman szólva is korlátolt gondolkozású.”
 • 27. nie 2013. február 06. 05:49
  „maximum alig drágult, a gáz, az áram és a távhő. A számlák érthetővé tétele a szolgáltatóknak nem célja, így fizet a nép- már aki . és ez a cél. Egy mindenki számára érthető számla, kész főnyeremény lenne, értene is a fogyasztó valamit. 1 KW óra x forint, elfogyott y KW, a számla x szer y, valamilyen díj,. De ez csak álom, mint a reszi valós csökkentése. amit mindenki meg is érezne”
 • 26. StencilAtya 2013. február 06. 02:15
  „ha valakinek nem csökkent akko az az emútnyócév miatt van.

  oszt jónapot.”
 • 25. roxper 2013. február 05. 21:22
  „Ma tankoltam 25l benzint, 428.9 Ft/l áron, összesen 10723 Ft-ért és rajta volt a nyugtán, hogy a végösszeg a fityisz kormány alatti 2740 Ft-os drágulást is tartalmazza.

  Meg vettem egy helyi pékségnél 1 kg kenyeret és rajta volt a blokkon, hogy az ár tartalmazza Európa legmagasabb áfáját és a fityisz kormány regnálása óta 90 Ft-ot drágult!”
 • 24. kispacni 2013. február 05. 20:46
  „21 folyt

  Hogy pontosítsak, a 11015106311 számú számlám alapján:

  december 22-én és január 22-én jelentettem:

  A számlámon a köv adatok vannak:

  december 22-december 31 közötti rész:

  kedveznényes A1 díjszabás X1 kWh: 20,840Ft (netto)
  általános A1 díjszabás: X2 kWh. 21,990 Ft

  január 1-január 22 között:

  kedveznényes A1 díjszabás X1 kWh: 19,090 Ft (netto)
  általános A1 díjszabás: X2 kWh. 20,130 Ft

  Szerintem ebből egyértelmű, hogy a Demasz érvényesítette az árcsökkenést január elsejétől.

  Ezenkívül persze szerepel a számlán Rendszergasználati alapdíj, meg egy relytéslyes Törvényben előírt továbbszámlázott díj, meg alapdíj. Nos ezek egyszer szerepeltek vagyis a teljes decembre 22-január 22 időintervalumra. Vagyis ezek nem csökkentek.”
 • 23. maci53 2013. február 05. 20:36
  „Szeged egyxy ősi komócsinista város.,itt soha nem lesz béke,itt ha színes üvegcserepekkel vakarnák a volt kommcsik heréit,akkor sem tetszene.”
 • 22. booo 2013. február 05. 20:32
  „Véleményem szerint nincs 10%-os reál csökkenés, ugyanis az élelmiszerek árai jelentősen emelkedni fognak!
  Látszatintézkedés az egész! Közelgő választások előtt a választók valagát akarják fényesre polírozni, de szerintem nem fog sikerülni!
  Ezt a 10%-os csökkenést valahol nagyon meg fogjuk fizetni!”
 • 21. kispacni 2013. február 05. 20:26
  „14, 17

  Ti olvasni tudtok vagy csak írni.
  Cipo99-nek írtam választ aki gyakorlatilag azt írta, hogy csak a narancs trollok hiszik el, hogy a Demasz érvényesítette a csökkenést vagy sem. Azt írtam, hogy a Demasz érvényesítette.ha 6-7 diktáltál akkor is érvényesitik. Csak azt a számlát nézd majd meg, amelyik a január elsejét is tartalmazza. Látni fogod, hogy ketté van bontva. Van egy kWh óra érték x (20,840 Ft) össeggel, és kWh y (19,090 Ft) értékkel. És az Y érték pont 9 %-al kevesebb mint x érték. Eygetlen dolog vitatható, hogy milyen értéken becsülték meg a január elsejei mérőóra lrtéket. Felhívtam a Demasz ügyfélszolgálatot, ahol megerősítették, hogy igen így kell értelmezni a számlát, mert ott ez így nem volt leírva.

  Ha te január 6-án diktátál akkor a te esetbne lesz egy x érték amely tarlamazza a december 6-december 31 fogyasztást, és egy Y érték amely a január1-január6 értéket. De ha esetleg mondjuk január 7-én még nem állt át a Demasz számlázási rendszere (ezt el tudom képzelni) akkor gondolom a február 7 -e után killítottban majd korrigálják. Én dec 22-én és jan 22-én diktáltam. Addigra már biztosan átt volt állítva a számlázási rendszerük, pont úgy ahogy az előbb említettem.
  Ennyi. És ha azt hiszitek azért mert esetleg Fidesz szavazó voltam, vagyok akkor ti vagytok trollok nem én :-)”
 • 20. queenmargareth1 2013. február 05. 13:48
  „11. expro 2013.02.05. 10:58 hú, az több, mint 10 %, én csak 6-ot kaptam, ez is hasraütés szerűen működik?”
 • 19. slemecske 2013. február 05. 13:27
  „Így van, ezt akartam írni....onnantól lényegesen egyszerűbb lesz. Az Elműs igazgató tegnap nyilatkozott erről...”
 • 18. macs 2013. február 05. 13:03
  „A további viták megelőzéseként ajánlom mindenki figyelmébe:
  A hétfői Magyar Közlönyben megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter azon rendelete, amely meghatározza az energiaszolgáltatók által a felhasználók részére kibocsátott számlák számlaképére vonatkozó követelményeket. A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
  Magyar Közlöny 18. szám (2013. február 4.)
  http://www.magyarkozlony.hu/”
 • 17. Dr.Tonyk 2013. február 05. 12:37
  „14. kispacni 2013.02.05. 11:14

  Ne magadból indulj ki! Nekem pl. 1-je és 6-a között kell diktálni...”
 • 16. papika56 2013. február 05. 12:26
  „T.Segesvári Cs. Önnek nincs számlája , hogy gőze sincs róla????
  Nem decemberi már a számla ..ha nem a jan. bediktált fogyasztás !!!
  A dec. fogyasztást ..jan. hóban fizettük ki !!
  Még a januári fizetendő számlák ..a héten jönnek. De van pl. olyan cég : pl. ASA ..aki már jan. 1 hetében megküldte az ezévi 1 / 4 éves számlát ---FELEMELVE a kukaszállítás díjját : 17 % al !!!! EZ pl. NŐTT! a többi kiderül a héten.
  De a Szegedi szemétdíj se kutya ! Önkorm, rendelettel ..társasházakban lakásonként kell fizetni 3300.-/ hó. És mindegy ,hogy a lakás 40 m2 ..és 1 fő lakja, v. 70 m2 és 5-6 lakják . Akkor is egyformán fizet !
  MIÉRT ?????”
 • 15. csonakos 2013. február 05. 11:38
  „14. kispacni 2013.02.05. 11:14
  Tudod ezzel az a gond ahány terület annyi diktálási idő! Van akinek 10-ig kellett diktálni és van akinek 25-ig! Ugye nem mindegy? A többi stimmel az e-számla gyorsan jön.”
 • 14. kispacni 2013. február 05. 11:14
  „5.

  Hiába próbálsz ellenhangulatot kelteni, de akik diktálnak, és e-számlájuk van, azok már láthatják a csökkenést, ugyanis ők gyorsan megkapták a januári számlát. A Az EDF Demasznál, ugyanis hó 21-25 között kell diktálni, vagyis utoljára január 21-25 között diktáltak, és ha e-számlás vagy, másnap megjött a számlas e-mailben. Sajnos ide nem tudom feltenni, de hadd mondjam el mi áll rajta.

  Két értéket ada meg:
  Az első a dec mondjuk 22-től (de aki 24-én diktált, akkor annak dec 24-tól) december 31-ig tartó értékre adtak egy (saccolt kilowatóra értéket a régi díjon , és van egy következő sor, amelyen a január 1 -január huszonakárhány szerinti fogyasztás díját, amelyet valóban a törvényben előírt csökkentett árral számoltak. Hogy mennyire osztották el izlésesen a január elsejei értéket, azon most nem csámcsogok. De betartották a törvényt.”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-Star: nem hagyták jóvá a hitelezők a társaság javaslatát

A társaság vállalta az egyezségi javaslat átdolgozását, így a fizetési haladék időtartama alatt… Tovább olvasom