Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Lázár: mindenkinek jó a fix árfolyamon való végtörlesztés

A Fidesz-frakció által javasolt megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából - mondta Lázár.
A Fidesz-frakció által javasolt megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett, és jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes fizetéssel csökken az ország deviza-kitettsége - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szombaton az MTI-nek. A frakcióvezető előző nap jelentette be: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét.

A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s amennyiben elfogadja a javaslatot, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják.

Lázár János az MTI megkeresésére elmondta: a Fidesz azért hozta meg döntését, hogy segítsen a bajbajutottakon. A frakció javaslata azoknak is segít, akik az árfolyam-ingadozás miatt a jövőben kerülnének kilátástalan helyzetbe vagy jelenlegi, megfeszített teljesítőképességük végső határára. Most végre megfordulhatunk a lovon, és előre nézhetünk - fogalmazott.

A politikus kiemelte: ezzel a megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett. De jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes fizetéssel csökken az ország deviza-kitettsége, azaz biztonságosabb helyzetbe kerülünk mindannyian, miközben más országokban a bizonytalanság csak fokozódik - mutatott rá.

A frakcióvezető kiemelte: míg az MSZP és az LMP a bankok oldalán áll, a Jobbik pedig egyáltalán nem érti, hogy miről van szó, a Fidesz egyértelműen, visszafordíthatatlanul és megmásíthatatlanul letette a voksot az emberek mellett.

Kifejtette, hogy a bankrendszer fontos eleme egy gazdaságnak, a probléma azonban az, hogy már-már semmi sem fontos, csak a bankrendszer. Az emberek jelentős kockázatot vállaltak annak idején a hitelek felvételénél, azonban úgy tűnik, hogy a bankok semmilyen kockázatot nem vállaltak. Egy jó szerződés azonban arról szól, hogy mindkét fél vállal kockázatot - mondta -, az nem lehet, hogy az egyik fél csak veszít, míg a másik csak nyer. Ha mi, adófizetők a bajban segítettünk a bankokon, akkor most elvárhatjuk, hogy együtt segítsünk az embereken - húzta alá.

A frakcióvezető kijelentette: a mi feladatunk elsősorban az, hogy szem előtt tartsuk azt a többszázezer családot, akik az ellehetetlenülés szélére kerültek, másodsorban pedig az, hogy figyelembe vegyük a pénzügyi szektor igényeit is. Az a kormány, amely nem figyel az emberekre, nem veszi észre az emberek nehézségeit, rosszul dolgozik. A szocialisták ezért buktak meg. Nekik csak a tőke volt fontos, az emberek sorsa nem - mondta Lázár János.

Olvasóink írták

  • 2. DMagóg 2011. szeptember 10. 20:07
    „Akik képtelenek a törlesztésre, miből fizetnének egy összegben? Ja, újabb hitelből? Melyik az a bank, amelyik a törlesztésre képteleneknek forinthitelt nyújt? A kormány beáll kézfizető kezesként?
    Jól járnak, akik képesek egy összegben kiváltani, de azok nem a fizetésképtelenek!

    A belső ellenfeleid is rájöttek, hogy nem kell nekik semmit tenni a bukásodért, csak rád kell hagyni (meg kell szavazni) a hülyeségeidet. Bebuksz magadtól!”
  • 1. tótkomlósi 2011. szeptember 10. 18:37
    „Viszont az ország lehúzhatja a redőnyt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb energiatámogatási pályázat indulhat

Várhatóan október közepén mintegy 3 milliárd forint keretösszeggel használati meleg víz előállítására napkollektoros támogatási pályázatot írnak ki. Tovább olvasom