Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Legszívesebben az autót foglalják le

Szeged - Interneten árverezi el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokat az ingóságokat, amelyeket adótartozás fejében foglalnak le a végrehajtók. A legnépszerűbb árverési tétel a gépjármű, amelyet a végrehajtó „az íróasztal mögül" is lefoglalhat.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hetven munkatársa szállta meg a Cserepes sori piacot a közelmúltban. Civil ruhában, magukat vásárlóknak kiadva ellenőrizték a nyugtaadási kötelezettséget, és szedték be a be nem fizetett adót – számoltunk be a razziáról. Az adóvégrehajtók az adózási kötelezettségüket elmulasztókat ellenőrizték, hét esetben foglaltak le ingóságokat. Az ingóságfoglalások során a lefoglalt áru 30 napig az eladónál marad, de nem értékesítheti, ám ennyi idő alatt rendezheti tartozását a NAV-nak. Amennyiben ez nem történik meg, a lefoglalt árut a NAV telephelyére viszik, és elárverezik az interneten.

– A lefoglalások hatással vannak az adózási magatartásra, de ezeknek nem feltétlenül az adóhátralékok azonnali kiegyenlítése, inkább a tartozás megfizetéséhez szükséges együttműködés kikényszerítése a legfőbb célja – tájékoztatott Jegyinák Attila, a NAV sajtófelelőse. A tartozás fejében lefoglalható termékek körét törvény szabályozza. – Gyorsan romló élelmiszer lefoglalható, de bizonyos alapvető berendezési és háztartási eszközöket, méltányolható mennyiségben a ruházatot vagy az állatok számára megfelelő mennyiségű takarmányt nem lehet lefoglalni. Ezek jellemzően olyan ingóságok, amelyek az adózók mindennapi normál életviteléhez szükségesek – magyarázta a szóvivő. Idén szeptember végéig a régióban kétezer-hatszáz ingóárverést indítottak.

– A vagyontárgyak elektronikus árverése az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó elektronikus árverési felületen történik, és a meghirdetett kezdő időponttól számított harmadik napon ér véget 21 órakor. Amennyiben a rendszerben egy órát meghaladó üzemzavar keletkezik, vagy ilyen történik a lezárulás előtti négy órában, az árverés huszonnégy órával meghosszabbodik. Ha a lezárás előtti két percben érkezik érvényes licit, az aukció automatikusan öt perccel hosszabbodik meg – mondta a sajtófelelős.

A lefoglalt használati eszközök közül a gépjárművek a legnépszerűbbek, de az árverési oldalon találtunk porszívót, iratmegsemmisítőt, női csizmát és kenyérsütőt is. – A végrehajtónak joga van a nyilvántartásból, még a helyszíni eljárást megelőzően, az íróasztalánál ülve lefoglalni az adós tulajdonában lévő járművet. Az ingófoglalások zömét ezért a gépjárművek teszik ki – mondta Jegyinák Attila. Az elektronikus árverésen való részvétel okmányirodai regisztrációhoz, valamint az adóhatóság internetes honlapjára történő bejelentkezéshez kötött. A nyertesnek nyolc napon belül kell megfizetnie a vételárat személyesen vagy átutalással. Ha nem veszi át új tulajdonát tizenöt napon beül, az adóhatóság pluszköltség fejében azt kilencven napig megőrzi neki. A lefoglalt és beszállított holmikról a végrehajtó készít fotót és részletes állapotleírást – ezt teszik közzé az elektronikus árverési felületen.

Olvasóink írták

 • 6. Zotya100 2013. november 11. 15:14
  „5. - Ennek mi köze a cikkhez?”
 • 5. igazságkereső 2013. november 11. 13:37
  „...de Gyurcsány és bajnai is jobban teljesített..! Meg is látszik,. hogy a fene vinné el a jo dolgukat, megnyomorítottak több millió embert uralkodásuk alatt, és még ráadásul a letűnt korok letűnt embereit csempészik vissza nem is oly rejtett módon.Lásd Lendvai Ildikó előretörését az M1 "Ma reggel" c. műsorában.Szükség van a "Vének tanácsára" el lehet szúrni azok nélkül is, meg is tették, nem kicsit, nagyon.Mi az hogy, nagyon is!! Szóval: kell ez nekünk ilyen mértékű és általuk végrehajtott kifosztás után?! Ugye előjön majd a józan ész?”
 • 4. KamuNeni 2013. november 11. 13:00
  „na es mi a cime ahol arverezik a cuccokat?? Van neki cime?? Online cime?? hun lehet mognezni mi van elado? Moglehet nezni valahol?”
 • 3. tupac 2013. november 11. 12:12
  „Sajnos még mindig vannak kivételek mint pl. a vásárhelyen a maczelka több százmilliós adótartozással.”
 • 2. grafika88 2013. november 11. 11:35
  „Na én is így jártam. Ma küldtek ki egy " Lefoglalási jegyzőkönyvet " ! Azt hittem leesek a székról !
  Az adó amivel tartoztam..5134.- de befizettem .igaz 1 héttel később mert akkor volt pénzem. Ez súlyadó ??? Kivonják forgalomból. és elviszi a végrehajtó !
  CSAK a kocsit már fél éve kivonattam a forgalombó ! Igaz ezt a Kormányhívatalban ..e levél viszont az önkormányzattól jött: A jegyző MIÉRT NEM NÉZ UTÁNNA ???? Már a műszakija is lejárt közben.
  Tehát ..tartozásom : NINCS ! még is lefoglalnának ????? a késve ..DE BEFIZETETT 5134.- ért..egy 1 millás autót ???

  SZÉGYEN gyalázat !!!

  Aki tényleg milliókkal..tíz--száz milliókkal tartozik ..na OTT NEM foglalnak le semmit. Sőt nem is csesztetik az adóst!
  Csak a kisembert nyomorgatják meg !

  Magyország jobban teljesít !!!!!”
 • 1. papsajt 2013. november 11. 08:36
  „Már akinél lefoglalnak, vagy behajtanak:
  http://hvg.hu/kkv/20131108_1000_milliardot_csalnak_el_a_legnagyobb_m”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzlet, másképpen: Szegeden is elindult a Bizalmi Kör

Üzlet, kapcsolatépítés, másképp, máshogy. Ez a Bizalmi Kör nevű – stílben maradva – vállalkozás, amelynek megalakult a szegedi magja is. Tovább olvasom