Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Legyen résen! Karácsonyi átverések az interneten

Az informatikai biztonsági szoftvereket fejlesztő angol McAfee karácsonyi átverésekre figyelmezteti az internetezőket, ezeknek a leggyakoribb formája most az, hogy a gyanútlan felhasználó egy hamis iPad nyeremény-ajánlatot kap, majd hitelkártyaszámát megadva, csalás áldozata lesz.
A szerdán Budapesten sajtótájékoztatón ismertetett csalások másik gyakori formája, hogy egy közeli hozzátartozó, barát nevében segítséget kérnek a csalók, s a gyanútlan felhasználó átutalja a támogatást például a külföldön rekedt ismerősnek.

A bűnözők hamis ajándékutalványokat, üdvözlőkártyákat, nem létező szálláshelyeket is eladnak az interneten, de nem riadnak vissza attól sem, hogy otthon végezhető jól fizető munkát ígérjenek, vagy adakozásra kérjék az embereket. A pénz megszerzésén kívül fontos céljuk az is, hogy bizalmas banki és egyéb adatokat szerezzenek meg az áldozatoktól.

Veszélyes lehet az is, ha valaki ünnepi dalocskát, képernyővédőt, vagy karácsonyi animációt tölt le az internetről, mert ezekkel együtt rosszindulatú program is települ a számítógépre. Ehhez hasonlóan óvatosan kell használni a hotelek és a repülőterek ingyenes internetet hálózatait (wi-fi) is, mert a nyílt rendszereken keresztül a csalók bizalmas adatokhoz is hozzájuthatnak.

A tájékoztatón Tóth Árpád, a McAfee magyarországi képviselője elmondta: a bűnözők egyre célzottabb és összetettebb támadásokat intéznek az informatikai rendszerek ellen. A sérülékenységet pedig az is növeli, hogy sok vállalati informatikai biztonsági rendszer nincs jól beállítva, s a réseken bejutnak a hálózatba a csalók.

Egyre jobban támadják a mobil eszközöket is, ezen belül kifejezetten az iPhonokra is fejlesztenek vírusokat és csaló szoftvereket.

A McAfee tapasztalata szerint az idén a harmadik negyedévben az új rosszindulatú programok száma elérte az eddigi csúcsot, volt olyan nap, hogy 60 ezer új károkozó jelent meg.

A cég az első háromnegyed évben 14 millió egyedi rosszindulatú programot azonosított, egymillióval többet, mint egy évvel korábban.

Az idén a legkifinomultabb támadás az amerikai vállalatokat 70 millió dollárral rövidítette meg: ukrán bűnözők banki visszaigazoló sms-eket szereztek meg, s csaltak felhasználásukkal.

Tóth Árpád elmondta, hogy a McAfee az idén a magyar piacon dollárban számolva 15-20 százalékos bevétel növekedést ér el, ami jónak tűnik, de csak az elmúlt évhez képest, mivel az idén még nem érik el sem a 2007-es, sem a 2008-as abszolút összegű bevételt.

A piacról elmondta: az idén a közbeszerzések jelentősen visszaestek, s év végén sem költenek többet a kormányzati és az állami intézmények, mint korábban.

A jövőt illetően a szakember bízik a piaci fellendülésben, s abban, hogy az informatikai biztonság növelése érdekében az intézmények is vásárolni kezdenek 2011-ben.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake*** 2010. december 15. 16:44
    „,,Az idén a legkifinomultabb támadás az amerikai vállalatokat 70 millió dollárral rövidítette meg: ukrán bűnözők banki visszaigazoló sms-eket szereztek meg, s csaltak felhasználásukkal."
    A vezetőjük meg egy 22 éves kiscsaj volt. Aha, ismerjük ezt a hoaxot is. Egy rendszerhiba miatt milliók tűntek el a számlákról, majd rájukkenték, ugyanis így nem kell kártérítést adniuk. Az is bebizonyosodott, hogy a csaj nem tudott volna hozzáférni az adatokhoz, mivel sem technikája sem tudása nem volt hozzá. Érdekes hogy azonnal az FBI kezdett el nyomozni és egy hónap alatt elítélték, holott egyetlen gépen sem találtak semmilyen terhelő bizonyítékot.”
  • 1. flexsnake*** 2010. december 15. 16:40
    „,,Veszélyes lehet az is, ha valaki ünnepi dalocskát, képernyővédőt, vagy karácsonyi animációt tölt le az internetről, mert ezekkel együtt rosszindulatú program is települ a számítógépre."
    települhet! de nem települ mert nyilván van vírusírtója ami jelzi. Ez is egy hülye cikk aminek semmi értelme.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menni vagy maradni - Jön a magánnyugdíj kalkulátor

Az első, teszt jelleggel lefuttatott számítások azt mutatják: igen kevés embernek érheti meg… Tovább olvasom