Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Leminősítette Magyarországot a Fitch Ratings

Leminősítette, de továbbra is a befektetésre ajánlott alapsávban tartja Magyarország adósosztályzatait a Fitch Ratings, amelynek véleménye szerint a kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából.
A bejelentés után meredeken emelkedett a magyar adósságtörlesztés-kockázatra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása a londoni kereskedésben.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön Londonban jelentette be, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről. A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re romlik.

Ezekre az osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Fitch a kereskedelmi adósokra külön fenntartott magyar osztályzati plafont az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra szállította le, a rövid futamidejű devizabesorlást pedig "F3" szinten megerősítette.

A Fitch Ratings csütörtöki lépése után a magyar államadós-osztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő - Standard Ú Poorís, Moodyís Investors Service, Fitch Ratings - a befektetésre ajánlott "BBB/Baa" osztályzati sáv alsó szélén tartja nyilván, egyaránt negatív kilátással. Ha bármelyikük innen tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati sávba.

A csütörtöki leminősítéshez fűzött londoni elemzésében a Fitch Ratings azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy középtávon érdemben romlott Magyarország alapszintű költségvetési pozíciója, és a viszonylag magas köz- és küladósság, valamint a bankokkal szemben fennálló hazai devizaalapú adósság sebezhetővé teszi az országot a negatív sokkoktól.

A Fitch szerint a magyar gazdaság az utóbbi években - a 2004-2006-os időszakra jellemző "heveny költségvetési fegyelmezetlenség", majd a globális pénzügyi válság súlyos hatásai után - jelentős kiigazításon ment át az IMF vezetésével összeállított nemzetközi támogatási csomag révén, és komoly előrehaladást ért el a gazdaság kiegyensúlyozásában. A Fitch 2010-re a hazai össztermék (GDP) fél százalékának megfelelő magyar folyómérleg-többletet jósol a 2006-ban mért 7,6 százalék helyett, és előrejelzése szerint az államháztartási hiány a GDP-érték 3,8 százalékára csökken a 2006-os 9,4 százalékról.

Az elemzés szerint biztató az is, hogy megindult a gazdasági kilábalás.

A Fitch Ratings azonban úgy tartja, hogy a Fidesz-kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából. A cég számításai szerint e tervek a GDP-arányos alapszintű költségvetési mérlegkilátást 4 százalékponttal ronthatják a 2011-2012-es időszakban. Jóllehet az államháztartási főszámok alapján a hiány jövőre 2,9 százalékra csökkenhet, emögött azonban a nyugdíjreform visszafordításából eredő, a GDP-érték 3,2 százalékára tervezett bevételek állnak.

Mindemellett a személyi és a társasági adók végleges csökkentésének költségvetési mérlegköltsége a GDP-arányában jövőre 2,5 százalékpont lesz, és 2013-ra ez a mérleghatás 5 százalékpont körüli szintre növekszik, miközben a bankokra, valamint a kiskereskedelmi, az energiaipari és a távközlési szektorokra kirótt átmeneti válságadók 2012-2014-ben a tervek szerint csökkennek.

Mindez a Fitch Ratings szerint jelentős államháztartási hiányt fog eredményezni, még abban az esetben is, ha a kormány végrehajt bizonyos kiadáscsökkentéseket és szerkezeti reformokat, és ha a növekedés üteme gyorsul. A hitelminősítő ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy "derűlátónak" tartja azt a kormányzati feltételezést, amely szerint 2013-ban már 5 százalékos gazdasági növekedés lesz Magyarországon.

A Fitch csütörtöki londoni elemzése szerint a nyugdíjreform visszafordítása és a koherens középtávú költségvetési stratégia hiánya aláássa a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalmat.

A bruttó közadósság-állomány jelenleg a GDP-érték 80 százaléka körül jár, miközben a Fitch által a "BBB" osztályzati sávba sorolt szuverén adósok esetében a bruttó államadósság-ráta tíz évre visszatekintő középértéke 35 százalék - áll az elemzésben.

Mindemellett a magyar kormánynak 2011-ben és 2012-ben magas, a GDP-érték 15 százaléka körüli refinanszírozási igényei lesznek, 2013-ban pedig az IMF/EU-hitelek törlesztési kötelezettségei tetőznek - hangsúlyozza a hitelminősítő.

A Fitch "aggasztó jeleknek" nevezte a nyugdíjreform visszafordítását, a főleg külföldi tulajdonú bankokat és cégeket terhelő "populista" adóintézkedéseket, a független költségvetési tanáccsal kapcsolatos változtatásokat, és azokat a kormányzati lépéseket, amelyek "a jegybank függetlenségébe történő beavatkozásnak tűnnek".

A hitelminősítő szerint leminősítéshez vezethet, ha a kormány nem tesz olyan hiteles középtávú költségvetési konszolidációs intézkedéseket, amelyek fenntartható pályára állítják vissza a közfinanszírozást. Kedvezőtlen hatása lehet a magyar adósságdinamikára és az adósosztályzatokra annak is, ha jelentősen emelkednének a kockázati felárak, vagy elmarad a tartós gazdasági fellendülés.

A CMA DataVison londoni adósságpiaci adatszolgáltató szakelemzői a leminősítés után az MTI-nek elmondták: a magyar CDS-díjszabás 10 millió euró magyar adósságra számolva évi 390 ezer euróra (390 bázispontra) szökött fel Londonban a 375 bázispontos előző záróról. Ez azt jelenti, hogy 15 ezer euróval drágult az alapegységnyi magyar adósságösszeg törlesztéskockázatának éves biztosítási díja a CDS-tranzakciók irányadó ötéves futamidejére.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. december 27. 08:50
  „pl. A Kinaiak nem ezt ,,kötvény ára " képletet használják. Meg is vették fél Amerikát !

  * Pénzáramlások:
  o A rendszeres kamatfizetések C, melyek minden egyes (1,2,...,T) időpontban esedékesek;
  o a névérték P, amely a kötvény lejáratakor, a T. időpontban esedékes.

  * Hozam: az elvárt (éves szintre átszámított) r hozam.
  o r az ugyanilyen kockázati besorolású kötvények piaci kamatlába

  A kötvény ára = P_0 = sum_{t=1}^T rac{C}{(1+r)^t} + rac{P_T}{(1+r)^T}.

  A minősítési kategóriákról ne is beszéljünk. Enyhén szólva szubjektívek !

  A legismertebb minősítő ügynökségek a Moody´s, a Standard & Poors és a Fitch Ratings.

  A Moody´s minősítési kategóriái Aaa, Aa, A, Baa, Ba, B, Caa, Ca, C, ahol Aaa a legjobb, a C pedig a legrosszabb minősítés. A Standard & Poors és a Fitch Ratings minősítési kategóriái AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D.

  Befektetési minősítésűnek nevezik a BAA (illetve a másik besorolás szerint BBB), vagy annál jobb minősítésű kötvényeket, míg bóvlinak (junk) nevezik a többi kötvényt.

  A fenti képlet azt fejezi ki, hogy mennyi pénzt kellene betenni a bankba r kamat mellett, ha a bankból éppen annyi pénzt szeretnénk kivenni, amennyit a kötvény az egyes időpontokban fizet.

  dodónak abban tökéletesen igaza van, hogy ez az értékelési szisztéma a ,,zsidó" gazdasági metodikát követi.

  De mi van a Távol kelettel ????????? Ötven év múlva annyi a ,,nyugati " szisztémának !”
 • 7. szilléri 2010. december 27. 08:34
  „Ezek a ,,pénzügyi szakemberek" szoktak olyan jó előjelzéseket adni, amelyek után az ellenkezője következik be.
  Dodónak van némi igaza lásd.
  wiki:
  The Fitch Group (technically, Fitch, Inc.)[1] is a financial corporation whose divisions include Fitch Solutions, an advisory firm offering products and services to the financial industry, established in January 2008 partly following the criticism on Rating Agencies; Algorithmics Inc., the risk management software vendor and research firm; and Fitch Ratings, Ltd.

  Fitch Ratings is an international credit rating agency dual-headquartered in New York City and London. It was one of the three Nationally Recognized Statistical Rating Organizations (NRSRO) designated by the U.S. Securities and Exchange Commission in 1975, together with Moody´s and Standard & Poor´s.

  The firm was founded by John Knowles Fitch on December 24, 1913 in New York City as the Fitch Publishing Company. It merged with London-based IBCA Limited in December 1997, and is majority-owned by Fimalac (From the French Wikipedia: Fimalac), a French holding company. In 2000 Fitch acquired both Chicago-based Duff & Phelps Credit Rating Co. (April) and Thomson Financial BankWatch (December). Fitch is the smallest of the "big three" NRSROs, covering a more limited share of the market than S&P and Moody´s, though it has grown with acquisitions and frequently positions itself as a "tie-breaker" when the other two agencies have ratings similar, but not equal, in scale.

  Stephen W. Joynt is Chief Executive Officer of the Fitch Group. Joynt also serves as Chief Executive Officer of Algorithmics, Inc. and as Chief Executive Officer of Fitch Ratings.”
 • 6. DélMagyarFan 2010. december 23. 16:56
  „dodó selejt kommentjeit már régóta nem kell komolyan venni. Szerencsétlen egy rézkábellopkodó c. értelmi szintjén mozog, csak ez még egy kis antiszemita trágyalével is le van öntve.”
 • 5. igazságkereső 2010. december 23. 16:54
  „Maguk a hitelminősítők is hiteltelenné váltak, jó lenne végre befejezni ezt a hókusz-pókuszt,mert ez már a látványtervezés kritériumait is túlszárnyalta! Az ötletelést be kellene fejezniük maguknak a hitelminősítőknek is, az egész hitelét vesztette éppen az ő hiteltelenségük miatt! Egyébként is virtuális ez az egész"móka" és a megrendelésekre történő leminősítést ideje lenne végleg befejezni!!”
 • 4. grizly5 2010. december 23. 16:42
  „Nincs itt semmi bosszú,csak nem azt csinálják amit kéne,a rosszabb utat választották,pedig a jó úton tuti oda érsz,a rosszon meg vagy-vagy!”
 • 3. grizly5 2010. december 23. 16:39
  „A dolog igen egyszerű,kiadásokat kell csökkenteni,nem pedig bevételt növelni,mert az el fog egyszer fogyni!”
 • 2. sziszka1 2010. december 23. 16:39
  „1. hozzászólás dodó 2010.12.23. 16:22

  mond meg ezt a CHF adósoknak! ennyit a .........”
 • 1. dodó 2010. december 23. 16:22
  „Kicsinyes zsidó bosszú a bankadó miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokkal tartozik egy cégcsoport az Emfesznek

Mintegy 3 milliárd forinttal tartozik az Emfesz Kft.-nek Pomázi Csaba több cége. Tovább olvasom