Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poors

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól szerdán este a Standard & Poor's. Már két hitelminősítőnél vagyunk ebben a - bóvli - kategóriában.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A forint gyengült, majd erősödni kezdett

A forint pillanatokra jelentősebben gyengült, majd fokozatosan elkezdte ledolgozni veszteségét az után, hogy megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól szerdán a Standard and Poor's.

A bejelentés előtt az euró 303,91 forinton, a frank 249,13 forinton állt, majd az euró 306,22 forintig, a frank 250,98 forintig erősödött. Nem sokkal később, 20.50-kor ez eurót 305,15 forinton, a frankot 250,14 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.

Az S&P ugyanakkor levette az összes magyar adósosztályzatot a negatív előjelű felülvizsgálati listáról. A cég november 11-én jelentette be, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország szuverén besorolásait; ennek helyébe lép a Standard and Poor's szerda esti bejelentése alapján a negatív kilátás.

A hitelminősítő döntése nyomán a magyar szuverén adósbesorolást immár két nemzetközi hitelminősítő tartja nyilván befektetésre nem ajánlott kategóriában: a múlt hónapban a Moodyís Investors Service is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

Az S&P a szerdai leminősítést egyebek mellett azzal indokolta, hogy megítélése szerint továbbra is gyengül a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, részben olyan hivatalos intézkedések miatt, amelyekről a hitelminősítő úgy gondolja, hogy kérdéseket vetnek fel a felügyeleti szervek függetlenségével kapcsolatban, és bonyolultabbá teszik a működési környezetet a befektetők számára.

S&P: "gyengül a magyar intézményrendszer hatékonysága

Standard and Poorís a szerda este Londonban bejelentett magyar leminősítés indokai között említette azt a véleményét is, hogy az alkotmányban és egyes független intézmények - köztük a jegybank és az Alkotmánybíróság - működésében végrehajtott változtatások gyengítették Magyarország intézményrendszerének hatékonyságát.

A hitelminősítő felidézi, hogy miután tavaly módosult az MNB monetáris tanácsi tagjainak kinevezési eljárása, a hatóságok legutóbb olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely a Standard and Poorís megítélése szerint "még inkább kikezdheti" a jegybank függetlenségét.

A tervezet - ha törvénybe iktatják - az alelnökök kinevezési jogát, amely jelenleg az MNB elnökét illeti, a kormányra ruházná át - áll a leminősítéshez fűzött elemzésben.

A hitelminősítő indoklása szerint a tervezet azt is előírná, hogy az MNB vezetése előzetesen értesítse a kormányt értekezletei napirendjéről, amellett, hogy hétről kilencre emelné a monetáris tanács tagjainak számát.

A Standard and Poorís közölte: véleménye szerint az elmúlt egy évben hozott intézkedések - amelyek több szolgáltatási szektort érintenek - hátráltathatják a gazdasági növekedést azáltal, hogy csökkentik a bankok hitelezési, illetve a vállalatok beruházási készségét. Az SÚP szerint különösen a távközlési, energiaipari, pénzügyi és kiskereskedelmi szektorokra kirótt átmeneti adók gyakorolhatnak nyomást rövid távon a beruházásokra és a munkahelyteremtésre.

NGM: az S&P döntése az euró válságáról szól

A Standard&Poorís szerdán bejelentett döntése Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzatának megvonásáról nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól - hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Magyarország szenvedő alanya ennek a küzdelemnek, közvetve pedig az euróövezet válságának és az Unió elleni pénzügyi támadásoknak - mutat rá a szaktárca, egyben emlékeztet arra, hogy két hete a S&P az Európai Unió 15 országát tette negatív figyelőlistára, az euróövezet romló gazdasági teljesítményére hivatkozva.

A S&P mostani döntése jól láthatóan nem a magyar gazdaság és pénzügyi rendszer tényeinek értékelésén alapul, hanem a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása - mutat rá az NGM. Jól mutatják ezt álláspontja szerint a S&P által felhozott érvek (pl. szektorális különadók, külső eladósodottság), amelyek egyáltalán nem hordoznak új információt. Emellett a S&P szándékosan figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az elmúlt időszakban kedvező irányú változás következett be az értékelés alapjául szolgáló mérőszámokban - teszi hozzá.

Az NGM hangsúlyozza: 2011-ben többlettel zár majd a költségvetés, 2012-ben egyedi intézkedések nélkül sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt. Emlékeztet arra is, hogy a kormány elődei rossz gyakorlatával szakítva már hivatalba lépésétől fogva a belső és külső egyensúlytalanságok csökkentésén dolgozik, és a romló európai gazdasági helyzet ellenére is sikeresen mérsékli az államadósságot. Az elmúlt egy év alatt hozott intézkedések eredményei már láthatóak - húzza alá a közlemény.

Mindemellett a kormány idejében érzékelve az eurózóna súlyosbodó válságát és az európai gazdaság lassulását, azonnal reagált a romló nemzetközi kilátásokra, és csökkentette a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. Az emiatt keletkező költségvetési hiány kezelésére pedig új kormányzati lépések meghozataláról döntött. Így továbbra is tartható a kormány által kitűzött hiánycél - érvel a szaktárca.

Az alacsony hiányszint hozzájárul az államadósság fokozatos csökkenéséhez, ezért joggal lehet arra számítani, hogy az idei, egyszeri, nagy mértékű adósságcsökkentések után is folytatódik az adósságráta mérséklődése - egy olyan európai környezetben, ahol sokkal inkább az adósságnövekedés a jellemző. A jelenlegi kedvezőtlen irányú elmozdulás az adósságrátában a forint árfolyamának átmeneti, a nemzetközi események által okozott gyengülésére vezethető vissza. Amint a forint árfolyamában korrekció következik be, az adósságráta újra gyors csökkenésnek fog indulni - mutat rá a közlemény.

Mivel az S and P mostani döntése valójában az Uniót gyengítő lépéssorozat része, Magyarország elemi érdeke, hogy minél távolabb tartsa határaitól az euróválságot kísérő negatív tüneteket. Ehhez továbbra is fegyelmezett költségvetési politikára, adósságcsökkentésre és a növekedés motorjainak felpörgetésére van szükség - hangsúlyozza az NGM.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában, azzal kapcsolatban, hogy a Moodyís előzőleg megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, azt mondta, hogy hol az egyik, hol a másik uniós tagállamot minősítik le, és "ez időnként bennünket is elér". Hozzátette, hogy ez ráadásul mindig összekapcsolódik spekulációs támadásokkal, ami Magyarország esetében is így történt, és úgy készül, hogy december közepe után néhány nappal lesz egy újabb támadás.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. billan 2011. december 23. 12:34
  „78. Lackó50 2011.12.23. 11:04
  "... Bejelenteni, hogy ebben az esetben államosítjuk újra a bankokat és a magyar energia szektort... Egyszerűen közölném, hogy a visszafizetéseket egyenlőre felfüggesztem, mert a befektetők nélkül a gazdaságot nem tudom felpörgetni..."
  Valóban jó ötlet. Hiszen azt mindenki tudja, hogy a befektetők csak úgy özönlenek azokba az országokba, ahol államosítások zajlanak. Észak-Korea, Kuba, Venezuela és a mi keleti blokkunk is arról híres, hogy az államosítások után nagy jólét van/volt...
  (Ugye nem tévedek nagyot, ha Jobbik szimpatizánsnak tippellek? A kedvenc szerszámod pedig a faék lehet...)”
 • 77. Lackó50 2011. december 23. 11:04
  „Fenyegetnek? A választ nagyon egyszerűen meg lehet oldani. Bejelenteni, hogy ebben az esetben államosítjuk újra a bankokat és a magyar energia szektort. Ettől már Barrosonak is felakadna a szeme. Egyszerűen közölném, hogy a visszafizetéseket egyenlőre felfüggesztem, mert a befektetők nélkül a gazdaságot nem tudom felpörgetni és nem lesz miből a kölcsönt visszafizetni. Csőd? Így is lehet nevezni. De meg lehet említeni azt is, hogy az EU-n kívül is létezik még világ. Nem kötelező nekünk a süllyedő hajón kivárni még a hullámok betakarnak. Nem csak itthon kell keménynek lenni, hanem a külpolitikában is. Ha nem fizetünk, mit fognak csinálni? Nem kapunk több banánt? Tudunk mi itt még annyi almát termelni, hogy ne legyen szükségünk az ő banánjukra.”
 • 76. Pimpa42 2011. december 22. 23:54
  „"Ja, van még egy malacperselyünk"
  Tartok tőle, hogy nemsokára jönnek majd az önkéntes nyugdíjpénztárak, egészségpénztárak, a devizaszámlák zárolása, majd a forintszámláké.
  Közben meg az útlevelek bevonása, nehogy már csak úgy elmenjen máshová az állampolgár.”
 • 75. billan 2011. december 22. 22:38
  „71. vidékipolgár 2011.12.22. 18:07
  "Valahogy "szerencsére" véletlen mindig voltak olyan emberek (csoportok) akik az elmúlt 20 évben vagy már korábban is véletlenül mindig adtak ennek a rossz adósnak kölcsönt..."
  Ez így van - adtak kölcsön, amíg megvolt bizalom. Aztán az egyik állampapír aukción nem tudtak már eladni magyar államkötvényt. Nem vették meg az amerikaiak. A zsidók sem. A kínaiak sem. Japánok sem. Arabok sem. Az ausztráloknak sem kellett. Indonézeknek sem. Dél -Afrikaiaknak sem. senkinek a világon. A jobboldali magyarokon kívül senki nem hitte már, hogy a Magyar Állam még mindig olyan jó adós. Mert 20 éve folyton csak növeli az adósságát, amikor meg törleszt egy picit, akkor azt meg a 18 éve koporsóra (magánnyugdíjpénz) kuporgatott malacperselyből teszi. Azt is csak részben, mert egy részéből még mulat egy jót...
  Igen a görög állam is kapott kölcsönt elég sokáig. Csak egyre magasabb kamatra. Ahogy fogyott a bizalom úgy emelkedett a kamat. Szeptemberben már 50 %-os kamatot fizettek, amit nálunk már uzsorának hívnak.
  Na, ez kezdődött el nálunk is...
  Ja, van még egy malacperselyünk: a Nemzeti Bank valutartartaléka... bár már az sem sokáig...”
 • 74. magyarock1 2011. december 22. 20:04
  „Nem kell komolyan venni ezt a szabadkőműves leminősítő bagázst.”
 • 73. santaclaus29 2011. december 22. 19:27
  „fityisz rajongó fényesnyelvűek.....hajrá!!!!!!!!!”
 • 72. lukrecia 2011. december 22. 19:02
  „Konszenzusban történt a dolog. A bejelentés határideje , csúsztatása, meg egyszerű tőzsdei manipuláció. A shortok már jó előre fel voltak véve a BUXban. A Ft párokban longot realizáltak- nak a következő napokban.”
 • 71. vidékipolgár 2011. december 22. 18:07
  „62. billan 2011.12.22. 14:39
  Nos én másképpen közelítem meg a dolgot.
  Valahogy "szerencsére" véletlen mindig voltak olyan emberek (csoportok) akik az elmúlt 20 évben vagy már korábban is véletlenül mindig adtak ennek a rossz adósnak kölcsönt és sajnos mindig ott voltak amikor a politikusaink a "nép nevében" meg "értünk,nekünk...stb" eladósították az országunkat többé kevésbé, hogy a következő ciklusra is meglegyen a hatalom.Voltak olyan politikusaink akik hagyták ezt sőtt ebből osztogattak a nyugdíjasoknak sokadik nyugdíjat, segijkét...stb. Az utóbbi 8-10 évben mind állami mind lakossági szinten elhatalmasodtak a hitelfelvételek. Mostmár nincs miből ígérgetni és az unokáink is adósrabszolgának születnek.
  Hogymegérte mindez ! Csak egy a bibi végül is itt mi a Magyar Nemzet jártunk a legsz@rabbul mert évtizedek óta nem volt az országunknak egy olyan vezetője amelyik ne a hatalomért, hanem a démoszért tegye azt amit tesz és felelőséggel bátran megmondta volna a frankót lesz ami lesz!
  Na ez a hatalomvágy netovábbja ami itt folyik most!”
 • 70. N.P. 2011. december 22. 18:02
  „W666W
  "A kormány másodszor fordult a lakossághoz és kérdezte meg, hogy készek-e visszafizetni az Icesave magánbankban elhelyezett brit és holland magánszemélyek megtakarításait, bankbetéteit." - szóval az izlandiak nem az államadósságot, hanem egy magánbank tartozásait nem akarják visszafizetni. Mecsoda különbség....”
 • 69. TheAZ 2011. december 22. 17:41
  „Idézet:

  Mert hát mit épített az Orbán-kormány? Semmit. Hét százalékos gazdasági növekedést ígértek, egymillió új munkahelyet, mindenkinek nagyobb fizetést, és mindezt úgy, hogy közben az adók is csökkennek. Ti pedig bevettétek...

  ... vissza is kell jönniük. ... mindazoknak, aki valóban hiszik a demokráciát, a többpártrendszert, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a parlamentarizmust, a kultúra szabadságát, a szociális piacgazdaságot.

  Teljes cikk:
  http://greczy.blog.hu/2011/12/22/fidesz_szavazok_ezt_akartatok”
 • 68. pistimolnar 2011. december 22. 16:54
  „18.saturnus! Ez borzasztóan szomorú, de sajnos amit írtál ez a mai magyar valóság!
  40.rosenrot! De mennyire igazad van!”
 • 67. csillogás 2011. december 22. 15:59
  „"...hogy az alkotmányban és egyes független intézmények - köztük a jegybank és az Alkotmánybíróság - működésében végrehajtott változtatások gyengítették Magyarország intézményrendszerének hatékonyságát." Most akkor miről is szól? Nem MO-ról? Szijjártó?”
 • 66. W666W 2011. december 22. 15:39
  „olvasok olvasok és rájöttem nem csak 10 millió szöv kapitány országa vagyunk, hanem 10 millió közgadzászé is..
  Csdak arra lennék kíváncsi, hogy vajon mit tennének azok akik itt annyirra tudják a TUTIT.mind a bal és mind a jobboldalon..Hol voltatok szavazók amikor az EU ra szavazott mindenki ?? Hol ?? hiszen akkor is lehetett tudni hogy csak azért engednek az EU ba hogy a régi országok tudják a szemetüket hova lerakni mind kaja és a többi és azt is lehetett tudni hogy ki lesz árusítva az ország..Mit akar itt mindenki..Nincs mezögazdaságunk az értékeink javarésze víz villany gáz FRANCIA !!! és más KÜLFÖLDI kézen van ..Megszünt a cukorgyártás nincs ipar ha van azt is KÜLFÖLDIEK KEZÉBEN LÉVŐ cégek csinálják gyakorlatilag az EU ba való belépés után itt maradtunk csupasz seggel és akarjuk játszani a Janit hogy milyen kemény gyerekek vagyunk ??
  egyszerüen le kell húznia rólót és megtagadni a hitel visszafizetést ahogy IZLAND csinálta majd kilépni az EU ból azt kész

  Rosszabb már akkor sem lehetnek mint most van hogy megfojtanak a JUDEAIAK ...”
 • 65. Ebgondolat 2011. december 22. 15:18
  „A kormány tovább kekeckedik, egyre közelebb az államcsőd! Az IMF így egy vasat se fog adni, akinek van esze, mielőbb külföldi bankba menekíti a pénzét, így lenyúlni való már végképp nem marad!

  http://nol.hu/gazdasag/giro-szasz__a_kormany_nem_vonja_vissza_a_jegybanktorvenyt”
 • 64. tams 2011. december 22. 15:09
  „"Dagadó erek, ordítozás, egy szétvert faxgép, szűkölő asszisztensek - életképek a kormányzati kommunikációs központból, miután kiderült, hogy a Fitch negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásának a kilátását.
  Elképzelésünk szerint amikor hírét vette a hitelminősítő lépésének, Szíjjártó Péter máskor komoly arca váratlanul felderült. A miniszterelnöki szóvivő gyorsan kikereste idei júniusi közleményét, miszerint a kormány reméli, hogy többen is követik a Fitch példáját, és negatívról stabilra javítják a magyar besorolást.
  Kijavította a dátumot meg az aktualitásokat, és a szöveget épp elkezdte átfaxolni az MTI-nek, amikor rohanva megérkezett Giró-Szász András.
  A kormányszóvivő őrjöngve tépte ki a papírt a gépből, fejhangon üvöltve, hogy nem hiszi el, ennyire senki se lehet ostoba! Ezután még mindig vöröslő fejjel egy sarokba lökte Szíjjártót, és élénk gesztikulációval kísérve magyarázni kezdett valamit, aztán legyintett, és elrohant nyilatkozni a Magyar Televíziónak.
  Az Este című műsorban aztán kifejtette, hogy a hitelminősítők nem végzik jól a munkájukat, és különben is, országminősítésre egyáltalán nincs is jogosítványuk. A Miniszterelnökségen a még mindig verejtékező Szíjjártó a műsort nézve egy székre rogyott és olvasgatni kezdte a hitelminősítők megbízhatóságát is érintő 2006-os fideszes közleményeket.
  A Veres Jánosról szólót, miszerint az ország romló adóskockázati besorolásai nem a kampányban elhangzó ígéreteket, hanem Gyurcsány-kormány hibás gazdaságpolitikát minősítik.
  Az Orbán Viktor költségvetési zárszámadási hozzászólásáról szólót, melyben a Főnök a Fitch 2005-ös leminősítését külső szakmai véleménynek nevezte, ami alapján a kormány időben észlelhette volna a bajt, és korrigálhatta volna a pénzügyi folyamatokat.
  A Gyurcsány kérjen bocsánatot-osat, benne a saját szavaival, amire annyira büszke volt: Gyurcsány magyarázattal tartozik azért is, hogy a kampányban miért mondták sikeresnek és dübörgőnek a magyar gazdaságot, miközben a Fitch Ratingsnek, Európa legnagyobb hitelminősítő intézetének szakvéleménye szerint a GDP arányos deficit tekintetében Magyarország a "világelső".
  És a Szocialistákat nem érdekli a valóság-ot, ahol a szívgyógyszerek drágulása csak tördelési okból nem került egy bekezdésbe a hitelminősítők figyelmeztetésivel.
  Ide-oda lapozott, a fejét vakargatva. Aztán felállt, és félrevonta Giró-Szász asszisztensét, hogy ha ő érti, ugyan magyarázza már el neki, hogy akkor most pontosan mi is van ezekkel a hitelminősítőkkel, mert ő kicsit össze van zavarodva."
  VISSZANYALT A FAGYI, A KONTÁROKNAK!!!”
 • 63. igazságkereső 2011. december 22. 15:01
  „#40. rosenrot 2011. 12.22. 10:12 Ott, Nálad az igazság, csak amilyen bugyuták és széthúzó vegyes nemzet vagyunk,sokan még azt sem értik,hogy miről írtál. Nemzetünk összetétele határozza meg a mindenkori cselekvőképességet és sajnos ezért nem is tudunk egyről a kettőre jutni.Ilyen széthúzó nemzet, ország nincs még egy, de .......a többit már nem írom le,mert nem szeretnék senkit megsérteni!!”
 • 62. billan 2011. december 22. 14:39
  „58. vidékipolgár 2011.12.22. 14:01
  "...
  Ezekután igenis büszkék lehetünk arra a teljesítményre, hogy létezünk és a nyakunkban egy bizonyos súlyt cipelünk és tartjuk az iramot!
  Légy Te is büszke!
  ..."
  20 év óta kormánytól függetlenül minden egyes megkeresett 100 Ft helyett 103-107 Ft-t költöttünk. (A különbséget hívják államháztartási hiánynak. )
  Ezeknek a különbségeknek (és kamatainak) az összege mára elérte az éves keresetünk 80 %-át. (Ezt hívják GDP arányos államadósságnak)
  Erre TE lehetsz büszke és nevezheted EZT sikernek, de ettől ez még NEM LESZ AZ...
  Hiába vizionálsz ellenséget, mert nincs ellenség, csak tanácstalan befektetők, akik néznek, nem értik mi folyik itt és éppen ezért IDE nem adnak több pénzt.”
 • 61. vidékipolgár 2011. december 22. 14:26
  „Nem hiszem, hogy mehetünk mert azzal az EU sem járna jól. Ezt követnék az Írek a Görögök akik a legszkeptikusabbak a Portugálok az Olaszok stb. és az eurót is húzhatjátok le. Bár ez egyáltalán nem bizos, hogy nem a 2012-es program! Üdvözöllek a Valóvilágban!”
 • 60. X_Y 2011. december 22. 14:15
  „59. vidékipolgár

  Csak Görögország eurozóna - ti meg egyelőre nemhogy az eurozónában van, de lassan már az EU-ban sem..

  Apró különbség...őket érdeke az EU-nak megmenteni amennyire lehet - Magyarisztán nyugodtan mehet le a klotyón - főleg egy ilyen fafejű barommal az élen.”
 • 59. vidékipolgár 2011. december 22. 14:05
  „A Görög az rossz adós, de mi nem!
  Ezért jutalomból el is engedték nekik a felét!”
78 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ecoline: kacsa a Magyarországot leminősítő Fitch-döntés híre

A magyar kormány nem tud olyan tervről, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását. Tovább olvasom