Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Leminősítette Romániát a S&P

Románia, London - Megvonta a hazai valutában fennálló román államadósság befektetési ajánlású osztályzatát kedden a Standard & Poor's, amely a román szuverén devizaadósságra eddigi is befektetési szint alatti osztályzatot tartott érvényben.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedd este Londonban közölte, hogy a hazai valutában kibocsátott hosszú és rövid lejáratú román államadósság besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról "BB plusz/B"-re rontotta, stabil kilátással. A cég a romándevizaadósságok ezzel azonos szintű osztályzatait megerősítette.

A Standard & Poor's a lépést osztályzati módszertanának felülvizsgálatával indokolta. E felülvizsgálat eredményeként szűkül a különbség a besorolással ellátott országok hazai valutában és devizában fennálló adósságainak osztályzatai között, tekintettel arra, hogy a hitelminősítő véleménye szerint az egyes adós országok kormányai a szélesedő piaci globalizáció hatására valószínűleg mind kevesebb késztetést éreznek a különbségtételre saját valutájukban és devizában vezetett adósságaik között adósságátrendezés esetén.

Ennek alapján a Standard & Poor's most azonos szintre hozta Románia hazai valutában és devizában fennálló adósságainak osztályzatait.
hirdetés

A lépéshez fűzött londoni elemzésében a Standard & Poor's annak a véleményének adott hangot, hogy Románia besorolásait alátámasztják a román gazdaság javuló alapmutatói, az államháztartás és a folyómérleg hiánya egyaránt csökken, és a gazdaságban kiegyensúlyozódási folyamat zajlik.

A román gazdaság azonban – jóllehet IMF-megállapodás is segíti – változatlanul sebezhető a külső sokkhatásoktól a magas, bár csökkenő külső adósság miatt, valamint azért is, mert a román bankrendszerben domináns súllyal vannak jelen a görög és az osztrák tulajdonos bankok – áll az S&P kedd esti londoni elemzésében.

Olvasóink írták

  • 2. petrov 2011. november 30. 07:29
    „Nyilván Romániát is megtámadták...ejnye-bejnye. (Pedig ők nem is folytattak gazdasági szabadságharcot.)”
  • 1. DobóI 2011. november 30. 05:00
    „Na ennyit az IMF hitel csodatévő hatásáról! IMF "segítség" egyenlő a totális lecsúszással, amelynek a vége az államcsőd...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóváhagyták a görög hitel újabb részletét

Ez a részlet összesen 8 milliárd euró értékű, de az eurózóna csak 5,8 milliárdot áll belőle, a… Tovább olvasom