Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Leminősítették Magyarországot

Egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait hétfőn a Moodyís Investors Service, az ország költségvetési helyzetének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos "növekvő aggodalmakra" hivatkozva.
A besorolások kilátása továbbra is negatív.

Dietmar Hornung, a Moodyís illetékes alelnöke a hétfői leminősítés után az MTI-nek elmondta: jóllehet a Moodyís "figyelemmel kíséri" a helyzetet, a magyar besorolásra érvényes negatív kilátás a következő 12-18 hónapra szól, és nem jelenti azt, hogy "azonnali" további leminősítés lenne várható.

Az SÚP a múlt hónapban megerősítette a magyar adósságra fenntartott besorolását, amelyre szintén negatív kilátás érvényes.

A Moodyís szerint a leminősítés indokai között szerepel az is, hogy Magyarország külső pénzügyi sérülékenysége nagyobb, mint a vele azonos besorolási kategóriában lévő országoké.

A nemzetközi hitelminősítő hétfői bejelentése szerint a devizában és forintban fennálló magyar államadósság osztályzata az eddigi "íBaa1"-ről két fokozattal, "Baa3"-ra változik.

A devizaadósi felső besorolási határ - ami az országban tevékenykedő kereskedelmi adósokra vonatkozik - szintén két fokozattal "Aa2"-ről "A1"-re, a deviza-bankbetéti besorolási plafon pedig ugyancsak két osztattal "Baa1"-ről "Baa3"-ra romlik.

A forintban kiadott kötvényadósság és a forintbetétek felső besorolási határát a Moodyís három fokozattal, "Aaa"-ról "Aa3"-ra süllyesztette.

A cég a Magyar Nemzeti Bankra külön megállapított devizaadósi osztályzatot a szuverén adóssággal együtt "Baa1"-ről "Baa3"-ra rontotta.

Indoklásában a Moodyís azt írta, hogy a leminősítés elsődleges oka a magyar kormány pénzügyi erejének "fokozatos, de jelentős" eróziója, mivel a hitelminősítő szerint a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik.

Dietmar Hornung, a Moodyís illetékes alelnöke elemzésében úgy vélekedett, hogy ennek következtében az ország strukturális költségvetési hiánya romlani fog.

Hornung a nyugdíjbefizetések rendszerének változtatásáról azt írta, még ha ennek révén teljesíthetővé válnak is a rövid távú költségvetési célok, a magánmegtakarítási rendszer gyengítésének hosszú távú kihatásai negatívak lesznek a közfinanszírozásra nézve, mivel a jövőbeni nyugdíjkötelezettségek felelősségét a kormány veszi magára.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard Ú Poorís, Moodyís Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban tartja nyilván, ám a Moodyís hétfői leminősítése nyomán közülük immár kettő a befektetésire ajánlott sáv alsó szélére sorolja a magyar adósságot. A Moodyís új adósosztályzata megfelel az SÚP "BBB mínusz" osztályzatának; a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB" besorolással listázza a magyar államadósságot.

Ha Moodyís vagy a Standard Ú Poorís tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország ezeknél a cégeknél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába.

Matolcsy: a Moodyís több dolgot nem vett figyelembe

"A Moodyís leminősítése nem jelentett meglepetést számunkra, de sajnálattal fogadtuk" - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek, a hitelminősítő hétfői bejelentésére reagálva. A miniszter szerint a hitelminősítő több dolgot nem vett figyelembe.

A Moodyís Investor Service hitelminősítő intézet hétfőn reggel egyszerre két fokozattal minősítette vissza a magyar államkötvények besorolását: "Baa1" kategóriából a "Baa3" kategóriába, negatív kilátással. A besorolás egy fokkal áll a "bóvli" kategória felett. A hitelminősítő intézet az államháztartásnak tulajdonított hosszabb távú kockázatokkal és a forint külső sérülékenységével indokolta a visszaminősítést, és egyúttal további visszaminősítést is kilátásba helyezett.

Matolcsy György rámutatott: a jelenlegi értékelés nem vette még figyelembe azt, hogy Magyarország 2010-ben az unió ötödik legalacsonyabb államháztartási deficitjével rendelkezik, és a jövő évi 3 százalék alatti hiány szintén az unió ötödik legalacsonyabb hiánya lesz.

A hitelminősítő értékelése a miniszter szerint azt sem vette figyelembe, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol csökken az államadósság mértéke.

A következő értékeléskor Matolcsy György szerint azt is érdemes lesz majd figyelembe venni, hogy Magyarországon a folyó fizetési mérleg rendszeresen többletet mutat, ami szintén jó hír.

"Szükségesnek látjuk, hogy jövő tavasszal egy strukturális reformcsomagot jelentsünk be, a Moodyís következő értékelésekor reményeink szerint már ezt is figyelembe veszi majd" - mondta a miniszter.

Orbán Viktor kormányfő júliusban, az Új Széchenyi Terv bemutatóján azt mondta: lesz még egy-két leminősítés. "Ezek kétségkívül nem kellemes dolgok, de csak időleges zavarokat okoznak" - hangsúlyozta akkor a miniszterelnök.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. frakk 2010. december 07. 13:02
  „Nem véletlenül történt a leminősítés ! Mszp közeli körök, ezzel is nehezíteni akarták a refinanszírozást. Nekik egy céljuk van, valahogy visszajönni a hatalomba, mert a csöcs kiesett a szájukból, és kevés a bevétel. Ha anarchia árán tudnak visszajönni akkor ezt a lépést fogják előidézni. A Moody s -nak innen telefonáltak ki bizonyos körök, hogy jól időzítve azonnal tegye meg ezt a lépést.”
 • 64. N.P. 2010. december 07. 12:28
  „620829 2010.12.07. 08:50

  Azt ugye tudjuk( tőletek), hogy te és frakk zseniális közgazdász lángelmék vagytok, ellentétben velünk.
  Légyszi keress rá, mennyi a devizahitel - nem a lakossági, hanem az üzleti szektorban! Szép kövér összeget fogsz találni!

  frakk 2010.12.07. 08:32

  "Np: A gyurcsány által felvett IMF hitelek törlesztő részleteit 2010 utolsó negyedévétől kezdődően kell meg kezdeni visszafizetni. " - ez ki előtt volt titok?? A magyar kormány ennek refinanszírozására akar 5 milliárd dollárnyi kötvényt kibocsátani, amire az engedélyt meg is kapta.
  Viszont a leminősítés ennek kondícióit jelentősen rontja!”
 • 63. troppauerhummer 2010. december 07. 11:29
  „Moodyis leminősítés?? Csak a nagy spekulánsok által irányított támadás! Egyébként mikor kezdik el üldözni Őket?? Nem a Wiki leaks a közellenség, hanem ezek a mocskok!
  Annak pedig hogy itt tépjük a szánk nincs jelentősége, mert a média tájékoztat és többnyire elhallgat. Mint ahogy tette ezzel a kezdeményezéssel is:
  http://envezettem.blog.hu/2010/11/30/kedd_van_robbantsunk_bankot”
 • 62. 620829 2010. december 07. 09:50
  „ALBERT !

  kEMÉNY SZVAK.....van aki dolgozik és van aki gondolkodva és sokat tanulva pénzt is keres......ezért az utóbbiért nem kell még megharagudni-TANULNI-TANULNI.....és persze egy kis alázat is kell a pénzpiacok iránt!Magyrhon csak egy kerekítési számocska a nagy pénzforgatagban......azért lehet játszani!.....én most fogadnék bárkivel-hogy március végéig lesz mégb a chf 220 felett és 200 alatt is..........na mi következik ebből?
  AKI TUDJA A VÁLASZT-AZ GAZDAG IS LEHET!”
 • 61. ALBERT 2010. december 07. 09:43
  „Ki nem sz...a le őket! A befektetők azért fektetek be, és fektetnek be hogy kivigyék a profitot, azért áll az orszá ilyen sz...., ha rajtam múlna az összes spekulánst,bunkos bottal verném ki az országbó, és vissza államosítanák mindent, gáz,víz áram, bankok, nagykereskedelem.”
 • 60. 620829 2010. december 07. 08:50
  „N.P.

  A devizahitelesek???????kit érdekelnek?????ki mondta-hogy vegyenek fel hitelt??????RÁADÁSUL ERŐN FELÜL!!!!!!....ÉS EZ A BAJ!!!
  menjen ncsak a chf-új csúcsra 230-ra...és vegyél majd még előtte 200 környékén chf-t és add el 15% nyerőben....keress rajta.....ha meg csúcson van shortold meg.......keressél rajta.....ez a lényeg!”
 • 59. frakk 2010. december 07. 08:32
  „Np: A gyurcsány által felvett IMF hitelek törlesztő részleteit 2010 utolsó negyedévétől kezdődően kell meg kezdeni visszafizetni. A felvétel óta eltelt egyezség alapján a türelmi idő most jár le érdekes módon. Ezzel is taposóaknát dobtak a Fidesz elé az elvtársak. gyurcsány felvette a hitelt (az ország államadóssága duplázódott 8év alatt) majd a visszafizetés a Fidesz kormányra hárul. Zseniális. Az Mszp-s internetcommandó meg osztja az észt.”
 • 58. N.P. 2010. december 07. 07:14
  „DobóI 2010.12.07. 06:10

  Gyurcsányék óriási felelőssége a jelen helyzet "előállításában" vitathatatlan, de "a magyar besorolásra érvényes negatív kilátás a következő 12-18 hónapra szól" ! Tehát nem Gyurcsány baromkodásait, hanem Orbán ámokfutását árazta be így a hitelminősítő!!!!!!”
 • 57. DobóI 2010. december 07. 06:10
  „55. hozzászólás N.P. 2010.12.06. 23:37

  Magyarázat kell, egysezrű a válasz, csak gondolkodnotok kellene (bár az a egyseknek a sok Győzike show nézése után nehezen megy): Medgyessy, Gyurcsótány "siker csapata" tette vékony jégre MO-t, ócsitotta le a forintot, szúrta el az Eurozónához történő csatlakozásunkat és deviza hitelekkel tömkelegével kecsegtetve csőbe húzta a lakosság egy részét. Igy IMF, Moody féle pénzügyi hiénák játékszereivé váltunk, mindent megtesznek azért, hogy ez igy maradjon!”
 • 56. PipiczGabor 2010. december 07. 01:31
  „Meg par ev csod lesz.Olyan jo kis orszagunk lesz mint amilyenek Delamerikaban vannak.Vekony reteg tobzodik, a tobbseg nyomorog.Koszonjuk nektek bal- es jobboldali politikusaok. A nyugat gyarmatava tettek az orszagot.”
 • 55. N.P. 2010. december 06. 23:37
  „frakk

  Varga tényleg baromira szellemes. Csak valahogy a devizahitelesek nem szakadnak meg a röhögéstől....ja és persze mi sem, akiknek az országkockázati felárat majd ki kell fizetnünk!”
 • 54. studyfy 2010. december 06. 22:15
  „történész, az az érzésem, hogy félre értettél. Én csak azt akartam ezzel mondani, hogy ugyanazt a cselekvést - jelenleg a leminősítést - mennyire másképp ideologizálja meg az a tábor, amelyik ugyanezt még tavaly mélységesen elítélte. Magyarul: az a kormány, amelyik még tavaly ellenzékben volt, ugyanolyan felelőtlen, mint a jelenlegi ellenzék, amely tavaly még kormányon volt. Teljesen mindegy, hogy jobb- vagy baloldal, a lényeg, hogy az ő zsebük tele legyen. És hiába jön a nagy szakmai érvekkel frakk, achilleus. Pl. Járainak a milliós fizetést a FIDESZ állapította meg. Ugyan ez a pénz már Simornak - mert nem az ő kölykük - nem járt. De Járainak újból adtak felmentést, hogy újból kaszálhassa a milliókat. Röhej. De tudnék nem egy fordított példát is mondani, de ezt folyamatosan lehet hallani a bírósági tudósításokból.”
 • 53. frakk 2010. december 06. 21:58
  „Már xsak az a kérdés melyik megfogalmazás a hamis , és melyik a szellemes.?
  Egyébként Varga jogosan arra utalt , ezután a leminősítők kénytelenek lesznek a minősítéseiket pozitív irányba vinni:) Valóban szellemes a Varga.:)) A Moody s meg kénytelen lesz a mai hazugságait a jövőben egyre kedvezőbb színben jóvá tenni. A magyar barátok is el lesznek szomorodva:) Aczél , és Bolgár úr saját kardjába dől?”
 • 52. N.P. 2010. december 06. 21:20
  „Varga Mihály szerint ez a leminősítés tulajdonképpen hosszú távú felértékelést jelent!
  Ezzel a mondattal új kategóriát nyitott a politikusi hazudozás hazai történetében és egyszersmind ékes példát szolgáltatott az oximoron kifejezés magyarázatához.”
 • 51. mazsolaszolo 2010. december 06. 20:37
  „Nocsak? Országértékelés volt? Úgy látom, ezúttal nem a lázálmok, hanem a száraz tények alapján.
  És Az Ember, Aki Soha Nem Hazudik, És Mindent Tud erre mit lép?”
 • 50. frakk 2010. december 06. 20:20
  „"A Moody´s leminősítése miatti pánik szinte teljesen elmúlt a magyar részvénypiacon a zárásra,”
 • 49. történész 2010. december 06. 19:44
  „studyfy

  És akkor most jobb ? Na nem normális gondolkodás...nem azért emeltek pajzsra új komcsikat,hogy a régi malőr ne ismétlődjék meg??. Most már csak az az érve a csapatnak,hogy hát a múltban így meg úgy volt..És a tavaszi ígéret ??meddig kell azt hallgatnunk,hogy már I. István is el bas.. éls ezért emel a benzinen a kormány 8 forintot?? Nem azért mert a szokásos hozzánemértés miatt most is folyik a pénz a zsákból..”
 • 48. achilleus 2010. december 06. 19:35
  „47. hozzászólás studyfy 2010.12.06. 19:30
  Ez igaz! És nem volt igazuk? Mellesleg a jövő évi adósságmegújítás 4 milliárd eurós igényéről mikor szereztek ezek a minősítők tudomást? Tegnap??”
 • 47. studyfy 2010. december 06. 19:30
  „Kedves FIDESZ szimpatizánsok! A Gyurcsány-érában, mikor szintén történt leminősítés ugyanezen szervek részéről, mintha nem ez lett volna a véleményetek, mint most. Sőt ...!”
 • 46. achilleus 2010. december 06. 19:30
  „Ami pedig a befektetőket (PÉNZÜGYIEKET IS) illeti:
  "Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert 2010. december 3-i hatállyal nevezték ki egy év hat hónapra a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztossá. Az a feladata, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium, a vasútügyi minisztérium, nagyvállalatok, bankok, köztük a kínai jegybank, az Állami Fejlesztési és Reform Bizottság vezetőivel, illetve a kínai-magyar gazdasági vegyes bizottság társelnökével folytatott tárgyalásain segítse ..."

  ...bankok, köztük a kínai jegybank .... van a mudizon és a többi szarházin kívül is élet (Kína akkora valutatartalékokkal rendelkezik, hogy önmaga képes lenne a teljes pénzügyi igényt /talán szerényebb hozamokért/ de teljes egészében finanszírozni. És akkor esik be a székalá a nyugati-amcsi banda.”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyalások hétfőn az európai adósságszolgálati válságról

Hétfőn tárgyalnak az európai adósságszolgálati válságról, különös tekintettel Görögország,… Tovább olvasom