Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lemondott Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke

Bejelentette lemondását Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke - közölte hétfőn a Svájci Nemzeti Bank.
Bejelentette lemondását Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke - közölte hétfőn a Svájci Nemzeti Bank.

A jegybank közleménye szerint Hildebrand azonnali hatállyal távozik a szervezet éléről.

Korábban erős kritika érte a jegybankelnököt azt követően, hogy felesége még a nyár folyamán mintegy félmillió dollárt vásárolt a svájci frank árfolyamrögzítése előtt három héttel, majd később - amikor megerősödött a dollár a beavatkozás hatására - nyereséggel eladta az összeget.
Az üggyel kapcsolatban felmerült a bennfentes kereskedelem gyanúja, a bankelnök azonban azt állította, hogy nem követett el jogsértést, és ezt egy független auditori vizsgálat is alátámasztotta. Mindamellett az SNB-nél közölték: egy külső könyvvizsgáló céget fognak megbízni azzal, hogy áttekintse a SNB-igazgatók 2009 és 2011 közötti pénzügy tranzakcióit.
A bejelentésre rövid időre jelentősen erősödött a frank az euróhoz képest. Négy óra körül 1,2142 frankon jegyezték az eurót a bejelentést megelőző 1,2140 frank után.

Hildebrand egy délutáni sajtótájékoztatón elmondta: a folyamatos, éles vita miatt döntött a távozás mellett. Az elmúlt évek monetáris politikájáról szólva kiemelte, hogy határozott lépések születtek az árstabilitás fenntartása érdekében.

A jegybanki szakember elmondta ugyanakkor, hogy az elmúlt három hét számára és családjának nehéz volt. "Lehetetlen igazolnom, hogy feleségem egyedül cselekedett. Erről csak az adott szavamban bízhatnak. Lemondásom szomorúsággal tölt el." - tette hozzá.

Hildebrand arról is tájékoztatott, hogy a svájci jegybankot ideiglenesen az alelnök Thomas Jordan vezeti majd. Az új jegybankelnök személyéről a kormány dönt majd.

Közleményben fejezte ki sajnálatát a lemondás miatt az SNB kormányzótanácsa is. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy elkötelezettek az euró frank árfolyamára bevezetett 1,20-as minimum árfolyamküszöb fenntartása mellett.

A svájci államfő korábban abbéli véleményének adott hangot, hogy nem kell lemondania a bankelnöknek: Eveline Widmer-Schlumpf - aki az ország pénzügyminisztere is - úgy látta: Hildebrand személyében olyan bankelnököt veszítene el az ország, aki "kiváló szakember, jó kapcsolati hálóval rendelkezik, és igen hasznos Svájc számára".

Olvasóink írták

  • 2. Qllancs 2012. január 09. 16:07
    „Miért ne vett volna a nej, --ha volt rá pénze, meg ő maga is bróker . Mint magánember azt vesz amit akar. Ki mit tud úgy ügyeskedik !
    Itthon nállunk hány politikus vett fel chf hitelt --3- 4 % os thm-re és tette be 8-12 % thm. betétbe !
    Sokan milliókat kaszáltak a hasznon. 2004--2010.ig.”
  • 1. racionalitás? 2012. január 09. 15:12
    „fityiszbagázs...sok-sok követendő példa...gooooooooooooooooooooooooooooo maldiv-szigetek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasított az Európai Bizottság: a Malév fizesse vissza az állami támogatást

A Malév számára nyújtott "összeegyeztethetetlen" állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot hétfőn az Európai Bizottság. Tovább olvasom