Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Lengyel árusokat kaptak el: Nagybanikon bukkanhat fel ismeretlen zöldség

Csongrád megye - Még nem árasztotta el a térséget a külföldi dömpingáru, amit az embargó miatt nem vihetnek Oroszországba, de a hatóság talált már a piacokon ismeretlen eredetű gyümölcsöt és zöldséget.
Razzia a piacon: 1732 kilogramm

Összesen ennyi ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglalt le a hatóság a szegedi Mars téri, illetve a dorozsmai nagybani piacon szerdán tartott ellenőrzésen.

– Folyamatosan küzdünk a helyi piacokon kívül és belül is az illegális kereskedőkkel: a hatósági ellenőrzések nagyobb része ugyanis arra koncentrál, hogy a regisztrált vállalkozásokra készítsen ellenőrzési tervet. A feketekereskedőket nehezebb megtalálni is, hiszen ők a nyilvántartásokban nem szerepelnek – mondta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára azzal kapcsolatban, van-e valamilyen fülesük az országba dömpingáron érkezett zöldségről vagy gyümölcsről. – Úgy tudom, az eredet nélküli termékeket elsősorban koncentráltan, a nagybani piacokon igyekszik megtalálni a hatóság.

Fotó: Frank Yvette
Több mint egy tonna ismeretlen eredetű paradicsomot foglaltak le a nagybani piacon.
  Illusztráció: Frank Yvette

Pataki Andrea szerint a kiskereskedők optimális ár-érték arányra törekszenek a zöldségnél és a gyümölcsnél, az ár mellett a minőség a szempont. Meg is kapják, mivel túlkínálat van a magyar piacon. A hatósági ellenőrzések miatt az eredet igazolására is szükségük van. Tehát ha egy legális hazai vállalkozás az ismeretlen eredetű olcsóbb lengyel termékekkel kereskedne, akkor komoly kockázatot vállalna.

A Csongrád Megyei Kormányhivataltól csattanós válasz érkezett arra a kérdésünkre, hogy a megyét elérte-e a „szeméthullám". Szerdán volt ellenőrzés, amelynek következtében összesen 1732 kilogramm ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglalt le a hatóság. „A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága a NAV-val közös ellenőrzést tartott a szegedi Mars téri, valamint a dorozsmai nagybani piacokon. Az ellenőrzés során a nagybani piacon lengyel rendszámú teherautóról lengyel nyelven beszélő árusok értékesítettek zöldséget, gyümölcsöt. A lefolytatott ellenőrzés során az alábbi áruk eredetét hitelt érdemlően igazolni nem tudták: 415 kilogramm kaliforniai paprika, 1067 kiló paradicsom, 100 kiló körte, 90 kiló lila hagyma, 40 kiló zeller, 20 kiló lila káposzta. A vonatkozó eljárásrend szerint mint ismeretlen eredetű, ebből következően nyomon követhetetlen és teljes mértékben jelöletlen árut a hatóságunk a Szegedi Vadasparkkal kötött megállapodás alapján megsemmisíttette" – közölték.

Embargóhatás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint nőtt a környező országokból származó, ismeretlen eredetű zöldségek és gyümölcsök mennyisége a magyar piacon, amióta Oroszország beviteli embargót rendelt el uniós élelmiszertermékekre. A hatóság tonnaszám vonja ki a forgalomból a hazai ellenőrzéseken fennakadt dömpingárut – írták közleményben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödött a forint

A délelőtt fél tíz körüli mélypontról folyamatosan emelkedett a forint értéke. Tovább olvasom