Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Lengyel javaslatok az euróövezet megmentésére

Varsó szerint az EU integritásának védelmében kulcsszerep jutna az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének.
A költségvetési (fiskális) politika irányításának megerősítését, pénzügyi unió létrehozását és ennek révén az Európai Központi Bank mandátumának erősítését tartalmazzák egyebek között azok a javaslatok, amelyeket a lengyel kormány az euróövezet megmentése érdekében juttatott el az uniós országok nagyköveteihez.

A másfél oldalas javaslatcsomagról Mikolaj Dowgielewicz lengyel európai ügyi miniszter számolt be a lengyel televízió szombat esti híradójában.

A lengyel elnökség javasolja, hogy minden tagország részt vehessen a vitákban, de csak az euróövezet tagjainak legyen szavazati joguk. Ezt az elvet kötelezővé kellene tenni minden szinten, de különösen az euróövezeti csúcstalálkozókon és az eurócsoport találkozóin.

Varsó szerint az EU integritásának védelmében kulcsszerep jutna az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének. A 2012-es év vége előtt jelentést kellene készíteniük a végrehajtott reformokról.

A tervezet részletesen taglalja, hogy Varsó szerint mire terjedne ki az Európai Bizottság és az Európai Parlament hatásköre. Az Európai Bizottságnak védelmeznie kellene az unió egészének integritását, és segítenie az euróövezet és az azon kívüli uniós tagországok politikája koherenciájának megőrzését. Az EU integritásának megőrzését "a gazdasági kormányzás erősítésének folyamatában" felügyelnie kellene az Általános Ügyek Tanácsának is, az euróövezet elnökének pedig öt nappal a csúcstalálkozó előtt a tanács tagjai elé kellene terjesztenie a csúcs napirendjét.

Az euróövezeti csúcstalálkozókon elfogadott döntéseket és reformjavaslatokat el kellene juttatni az Európai Tanácshoz és az előkészítő testületekhez (COREPER, EFC), amelyeknek lehetőséget kell adni arra, hogy azokhoz véleményt fűzzenek, illetve kifejthessék álláspontjukat. Ezenfelül folyamatosan tájékoztatni kellene a Tanácsot az euróövezeti csúcstalálkozók előtt és után zajló munkálatokról.

Donald Tusk miniszterelnök az európai üzleti vezetők - a BusinessEurope Elnökeinek Tanácsa - pénteki varsói találkozóján jelezte, hogy Lengyelország saját javaslatokat tesz az uniós szerződések reformjára vonatkozóan az EU december 9-i kormányfői csúcstalálkozóján. A lengyel miniszterelnök meggyőződése szerint Európának új szerződésre van szüksége. Európában olyan gazdasági rendszert kellene kiépíteni, amelyben az euróövezet és ennek nyomán az egész unió irányítása javulna. Automatikus mechanizmusokat kellene bevezetni, amelyek révén ellenőrizni lehetne a pénzügyi fegyelem elveit megsértő tagországokat. Nem lehetséges a közös valuta fennmaradása eltérő pénzügyi fegyelmi szintek és felelősségek mellett - figyelmeztetett. Lengyelország az európai gazdasági és pénzügyi igazgatás megerősítését javasolva egyúttal határozottan kiáll az egyesült Európa és az unió további bővítése mellett - mondta Tusk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: az árbevétel alapján kellene kiszabni a bírságokat

A Jobbik javaslata szerint az árbevétel alapján kellene megállapítani a cégekre kivetett bírságokat,… Tovább olvasom