Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Lezárult az E.ON földgázüzletágának megvásárlása

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. összesen 281 milliárd forintot utalt át hétfőn.
Lezárult az E.ON földgázüzletágának megvásárlása, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. összesen 281 milliárd forintot utalt át hétfőn - jelentette be a társaság vezérkara kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A vételár 260 milliárd forint volt, ami magában foglalja a két - a tároló és a kereskedő - társaság mintegy 110 milliárd forint értékű részvényeit, a társaságok átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet - közölte Kóbor György, az MVM vezérigazgató-helyettese.

Emellett az MVM átutalt további mintegy 20 milliárd forintot a két társaságnál meglévő készpénzállomány és adókövetelés ellentételezésére.

A vállalatok Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. néven magyar tulajdonban működnek október 1-jétől.

Az MVM Zrt. a tranzakciót részben saját, részben külső forrásokból finanszírozta.

A két új céggel az MVM Csoport a legnagyobb nemzeti tulajdonú vállalatcsoporttá válik, míg Közép-Európában a huszadik legnagyobb céggé növi ki magát - közölte Baji Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Az MVM középtávú stratégiájának megfelelően belépett a gázpiacra, illetve a távközlési piacra is. Ma a gázüzletág minden jelentős szegmensében képviselteti magát, az infrastruktúrától a kereskedelemig - emlékeztetett Baji Csaba.

A társaságcsoport jövő évre várható árbevétele meghaladhatja az 1300 milliárd forintot. Tavaly 767 milliárd forint volt a nettó árbevétel, az adózás előtti eredmény pedig elérte a 97 milliárdot, a társaságcsoport eddigi legsikeresebb éve volt a 2012-es - ismertette az elnök-vezérigazgató.

Az állami tulajdonú cég a nemzetközivé válás és a hazai gazdaság szolgálatán túl a rezsicsökkentéshez csatlakozva a lakossági igényeket is tudja szolgálni - fogalmazott Baji Csaba.

A Magyar Földgázkereskedő Zrt. látja el földgázzal szinte az összes magyar gázszolgáltatót, így közvetve minden lakossági fogyasztót. A Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti tárolója biztosítja a vállalkozások, illetve a lakosság ellátásának biztonságát - közölte Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

A mostani tranzakcióval az MVM többségi tulajdonosának, az államnak jelentősebb beleszólása lesz a magyarországi közép- és hosszú távú gázárak alakulásába - emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette, hogy a csoport mielőbb megkívánja kezdeni a tárgyalásokat a Gazprommal a gázszállítási szerződésekről.

A Magyar Földgázkereskedő Zrt. igazgatóságának elnöke Králik Gábor lett, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatói feladatait Fritsch László látja el.

A sajtótájékoztatón elhangzott prezentációk, illetve a háttéranyag szerint az E.ON csoport 2006-ban, mostani árfolyamon számolva megközelítőleg 270 milliárd forintért vásárolta meg a MOL Földgáztároló Zrt. és a MOL Földgázellátó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját, és több más beruházás mellett további 32 milliárd forint értékű beruházással bővítette a zsanai föld alatti gáztároló kapacitását.

A tárgyalások megkezdése óta számos vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása során. A vagyonértékelések alapján, piaci feltételek függvényeként a társaságok értéke meghaladhatja a 400 milliárd forintot.

A Magyar Földgázkereskedő Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország ellátását. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás.

A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az legnagyobb kapacitású zsanai, hajdúszoboszlói, pusztaedericsi és kardoskúti földgáztárolót.

A két vállalat megvásárlásán túl az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zárás után vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely jelenleg az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2013. október 01. 18:51
    „...és végül is mennyi lett az elbocsátott dolgozók száma?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint kedden

A kora reggeli 297,55 forintról délután négy órára 296,15 forintra csökkent az euró jegyzése kedden. Tovább olvasom