Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Londoni elemzők: Magyarország rövid távon finanszírozható

Magyarország rövid távon továbbra is finanszírozni tudja magát "a jelenlegi finanszírozási csatornákon" - vélekedtek legújabb helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén finanszírozási kilátásairól befektetők számára összeállított negyedéves prognózisában közölte: saját becslései szerint Magyarország az első negyedév végéig az idei egész évi bruttó finanszírozási igény 28 százalékát teljesítette, ami "nagyjából megfelel a célnak". Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) "kihasználta a javuló piaci kondíciókat", és erőteljes kibocsátásba kezdett, gyakran a meghirdetettnél több állampapírt értékesítve.

Magyarország azonban az idén még nem jelent meg a nemzetközi tőkepiacon, és visszatérése a külső adósságpiacra nem is valószínű addig, amíg a nemzetközi hitelezők - "különösen az EU" - arra a megállapításra nem jutnak, hogy az ország teljesítette az új IMF/EU-program "összes előfeltételét" - jósolták a Morgan Stanley londoni közgazdászai.

Más nagy londoni házak továbbra is látnak esélyt arra, hogy a megállapodás az IMF/EU-programról ebben a negyedévben létrejön.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői legújabb térségi előrejelzésükben közölték: változatlanul az a véleményük, hogy Magyarország júniusig egyezségre jut a valutaalappal és az EU-val egy 10-15 milliárd eurós, két évre szóló készenléti programról.

A JP Morgan szakértői az elemzésben ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy jóllehet Magyarország folyómérleg-egyenlege többletet mutat, ez a többlet azonban "apró" a következő évek külső finanszírozási igényeihez mérve.

A ház londoni elemzői kiemelték azt is, hogy a magyar bankszektor euróövezeti kitettsége a legmagasabbak között van a térségben, és máris jelentős méreteket ölt a külső finanszírozás kivonása. A JP Morgan adatai szerint a magyar bankrendszerből az elmúlt két évben kivont külső finanszírozások kumulatív értéke eléri a 10 milliárd eurót, ami a magyar hazai össztermék (GDP) 10 százalékának felel meg.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői befektetők számára összeállított, áprilisra szóló globális havi előrejelzésükben Magyarországgal kapcsolatban szintén azt jósolták, hogy a kormány az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról, és ezután megkezdődhet az eddigi jegybanki kamatemelések visszafordítása is.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben azt valószínűsítették, hogy ha a magyar kormány által beterjesztett javaslatok megfelelnek az EU által kért intézkedések "szellemiségének", akkor a hivatalos tárgyalások április vége felé megkezdődhetnek, és így lehetővé válhat a megállapodás véglegesítése a második negyedév végére.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői is két évre szóló, 10-15 milliárd eurós készenléti programra számítanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb adó jön? - Matolcsy 30 százalékos ÁFÁ-t emleget

A pénzügyi forgalmi adó bevezetése mellett foglal állást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a… Tovább olvasom