Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Ma van a Tisztes Munka Világnapja

Az idén a világnapon 465 rendezvényt tartanak világszerte, 75 országban.
A szakszervezetek és más társadalmi szervezetek minden év október 7-én tartják meg a Tisztes Munka Világnapját, ebből az alkalomból világszerte a tisztességes és méltányos munkához való hozzáférést követelik minden ember számára, valamint olyan feltételek megteremtését, hogy a dolgozó emberek ne kényszerüljenek méltánytalanul a feketegazdaságba.

A tisztes munkát mint koncepciót a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére minden év október 7-én - idén már negyedik alkalommal - rendezik meg a világnapot és hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy a munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek, olykor embertelen körülmények között. Ezen napon Magyarországon is tartanak szakszervezeti rendezvényeket.

A Tisztes Munka Világnapja 2011. évi nemzetközi prioritásai közé tartozik a pénzügyi piacok szabályozására irányuló kampány a Pénzügyi Tranzakciós Adó (Financial Transaction Tax) bevezetésének támogatására.

További kiemelt célként kezelik az úgynevezett "precarious work", azaz a bizonytalan munkafeltételek problematikáját. A világnap szervezői szerint az atipikus foglalkoztatás formái a gazdasági válság hatására igencsak elterjedtek világszerte. Az atipikus munkaszerződések, limitált szociális védelem és törvényes jogosultságok, magas fokú munkahelyi bizonytalanság, alacsony bérek, hiányos munkaegészségügyi és munkabiztonsági feltételek jellemzik a foglalkoztatást.

Az idén a világnapon 465 rendezvényt tartanak világszerte, 75 országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 Csongrád megyei cég a legnagyobb 500 között

A HVG összeállította az 500 legnagyobb árbevételű magyar vállalat 2010-es toplistáját. Csongrád megyében nem sok változás történt a korábbi évekhez képest. Tovább olvasom