Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Magánnyugdíjpénztár: a törvény megsemmisítését kérik magánszemélyek

A magánnyugdíj-pénztári törvény soron kívüli megsemmisítését kérik magánszemélyek az Alkotmánybíróságtól a VDSZ múlt évi beadványát megismételve.
A magánnyugdíj-pénztári törvény soron kívüli megsemmisítését kérik magánszemélyek az Alkotmánybíróságtól a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének múlt évi beadványát megismételve - közölte a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kedden az MTI-vel.

A magánból az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés határideje - március 31. - előtt néhány nappal döntöttek arról, hogy megismétlik a tavalyi alkotmánybírósági beadványt, ám ezúttal a megváltozott jogszabályoknak megfelelően nem a szervezet, hanem magánszemélyek kérik a törvény soron kívüli, visszamenőleges megsemmisítését - jelentette be Székely Tamás, a VDSZ elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szakszervezet kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a törvény és annak betartatása súlyosan sérti az emberi méltóságot és az önrendelkezési jogot. Az önrendelkezési jogot az állami rendszerbe való visszalépéssel vagy maradással kapcsolatos eljárás során sértették meg, többek között a kötelezően személyes megjelenéssel járó nyilatkozattétel miatt.

A szervezet a strasbourgi bírósághoz készül, több ezer magánnyugdíj-pénztári tag megbízásából.

Az AB-hez címzett beadványnak fontos eleme néhány egykori pénztári tag írásbeli nyilatkozata, miszerint annak idején nem önként, hanem a "megfélemlítésre alapozott kormányzati kommunikáció hatására" döntöttek az állami rendszerbe való visszalépésről. A VDSZ közleménye úgy fogalmaz: "féltek - írják a nyilatkozatokban -, hogy a magánrendszerben maradva munkahelyi hátrányok érik őket, s hogy el fogják veszíteni a későbbi nyugdíjukat, de legalábbis annak jelentős részét. Az átlépésről való nyilatkozat módja, a személyes megjelenés, a hosszas sorban állás megalázó, az emberi méltóságot sértő módon zajlott - jelentik ki a nyilatkozattevők."

Székely Tamás a közleményben emlékeztet arra: a VDSZ 40 ezer olyan jogfenntartó nyilatkozatot helyezett ügyvédi letétbe, amelyben - a közlemény megfogalmazása szerint - "megfélemlített emberek hasonló okokra hivatkozva kijelentették, hogy kényszer hatására léptek vissza az állami rendszerbe, s a körülmények kedvező változása esetére fenntartják magántagsági viszonyukat".

A szakszervezet strasbourgi jogorvoslatra készül, mintegy kétezer panaszos "megbízásából". A hír hallatára ugyanis néhány nap alatt ennyi magánszemély állt a szervezet mellé, írásban csatlakoztak a tervhez, ügyükben a közelmúltban első lépésként Szabó Máté ombudsmannál tett panaszt a VDSZ - áll a közleményben.

A VDSZ elnöke emlékeztetett arra is, hogy szakszervezetük a közelmúltban törvényjavaslattal fordult a miniszterelnökhöz és a parlamenti frakcióvezetőkhöz: a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagok a megtakarításaikat illetékmentesen átvihessék az önkéntes nyugdíjpénztárba. A személyre szóló levelekre összesen egyetlen válasz érkezett, "megfontolandó" megjegyzéssel Lázár János frakcióvezetőtől.

Olvasóink írták

 • 7. USB 2012. március 28. 11:48
  „Ők a haszonélvezők:

  http://www.youtube.com/watch?v=kZV01JZOaoA”
 • 6. JungHeinrich 2012. március 28. 09:28
  „1. ...mivel az atlag magyar koztudottan penzugyi analfabeta, a "kotelezon" pozitiv ertelemben lehet a hangsuly, mivel kotelezoen tobb labon allt a nyugdija barkinek azaz biztosabb meg annak fenyeben is hogy a magannyugdijpenztarak pozitivumot az allam egyertelmu negativumot tud felmutatni. Az allam az aki eltozsdezte a nyugdijakat! Cafoljon meg barki ha nem igy van. Fel ev utan mar tobb szaz milliard tunt el az atlathatatlan rendszerben, mig a maganban pontos szamla es kimutatas van. Persze ez sem szazas,de az elobbihez kepest messze a legjobb :-( Amit a fidesz csinalt az kozonseges zsarolas es lopas !”
 • 5. bambinaXX 2012. március 28. 04:47
  „2! Nagyon egyetértek veled, több, mint pofátlanság, hogy vannak, akik jól jártak, mert biz. információk birtokában voltak..?! Kíváncsi vagyok, hogy a vissza-nem lépők között mennyi a fideszes, ill. képviselő. Ez a dolog úgy néz ki, mintha biz. személyek tudták volna, hogy nem muszáj visszalépniük, mert úgyis fognak kapni állami ny.díjat. EZ a kész átverés! Tisztességes(?) az lenne, hogy csak az kapna állami ny.díjat, aki visszalépett - mert így szólt az eredeti rendelkezés.
  4. Ez is igaz, sajnos..”
 • 4. Mozimasiniszta 2012. március 27. 21:42
  „Kötelezően befizetni magánszemélyek által "felügyelt,kezelt,működtetett" pénztárba ? !!!
  Nem mondom <moderálva>va jó biznisz volt Bába Juliskáéknak ! semmit se csinálni , csak várni mikor kezd csörömpölni a pénztárgép , néha a látszat kedvéért tőzsdézni egy kicsit ! vagy bejön , vagy általában nem, de sebaj annyi maradt hogy az ő havi 1-2 millájukat kifussa ! És akkor voltak olyan pénztárak ahol a tíz éves befizetéseknek egy huncut fillér hozama sem volt ! és voltak olyanok akik csak értetlenül nézték felfordított, üres markukat !”
 • 3. szentmiki 2012. március 27. 16:14
  „2. az állam vagy a biztosító nyelte le? nem "inkább", hanem <az is>”
 • 2. randika 2012. március 27. 15:47
  „inkább az a szemétség,hogy több száz ezer embert szinte megfenyegettek,ha nem lép át az állami nyugdíj rendszerbe akkor ha nyugdíjba kerül nem kap államit,csak a magánban összegyűlt pénzt,ami ellent mond annak amit tizen éve aláírtunk!!!! több millió forintomat elbuktam,és kaptam 9ezer ft-ot kézbe,a többit lenyúlta az állam hogy foltozgassa a hiányát,aztán meg bejelentették,csak kap azis állami nyugdíjat aki a magánba maradt!!!! na ebben hol az igazság????? eszem ágába nem lett volna kidobni a több milliót ha ez eredetileg is így lett volna előadva!!! hány bőrt tudnak még rólunk lehúzni???most jön az hogy mindenki fizessen a tüdeje méretéhez megfelelően levegővételi adót......mocsadékok”
 • 1. szentmiki 2012. március 27. 14:07
  „"A szakszervezet kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a törvény és annak betartatása súlyosan sérti az emberi méltóságot és az önrendelkezési jogot." Az nem sértett jogot, hogy kötelező volt belépni!!!!!!! Hihetetlen az emberi butaság.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a gabonát is veszélyezteti a szárazság

Már nem csak az őszi repcevetéseket érinti súlyosan, ha tovább tart a tavaly ősz óta tapasztalt… Tovább olvasom