Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Magas elvárások, alacsony lehetőségek a nyugdíjjal szemben

A magyarok a jelenlegi jövedelmük átlagosan 85 százalékával lennének elégedettek, ha most vonulnának nyugdíjba - derül ki egy kutatásból.
Az Aegon megbízásából 12 országban elvégzett kutatás szerint a jelenlegi jövedelmük átlagosan 72 százalékát elérők lennének elégedettek nyugdíjas korukban a megkérdezettek, az átlagos érték országonként eltérő, ám figyelemre méltó, hogy éppen Magyarországon a legmagasabb, 85 százalékkal - közölte az Aegon Magyarország Zrt. szerdán.

A legalacsonyabb rátát az Egyesült Királyságban mérték: ott az érintettek a jelenlegi jövedelmük átlagosan 61 százalékával is elégedettek lennének, ha most vonulnának nyugdíjba.

A válaszadók mindössze 19 százaléka vélekedik úgy, hogy nyugdíjas korára maradéktalanul eléri majd jövedelmi céljait, és 14 százalék gondolja azt, hogy van esélye a megcélzott jövedelem háromnegyedének elérésére.

Az is beszédes adat, hogy a megkérdezettek 39 százaléka egyáltalán nincs tisztában azzal, mekkora jövedelemre számíthat majd nyugdíjas korában.

A kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi az is, hogy a felmérésben résztvevők mindössze 14 százaléka teljesen biztos abban, hogy nyugdíjas korában az igényeinek megfelelő életszínvonalon élhet, és további 30 százalék azok aránya, akik ezt - többé kevésbé - biztosítottnak látják.

A felmérés szerint a lakosság a nyugdíjcélú megtakarítások növelése legfőbb eszközének a fizetésemelést látja. Ezt 53 százalék jelölte meg, míg a második leginkább hasznosnak tartott ösztönző - a hosszú távú megtakarítások több adókedvezménnyel történő támogatása - már csak 37 százalékot kapott.

A megtakarítás legfőbb akadályának a pénzhiányt tartják a megkérdezettek, 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára jelenleg ez a legfőbb akadálya az előtakarékosságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint szerdán

Az eurót délután fél ötkor 289,85 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben. Tovább olvasom