Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Magyar-arab üzletember találkozó Hajdúböszörményben

Az arab államok és Magyarország közötti kereskedelem volumene jelenleg 1,5 milliárd dollár, ebből 1,23 milliárd az ázsiai, 325 millió dollár az afrikai arab országokkal bonyolított kereskedelem eredménye - közölte Kállay Miklós, Magyarország Szaúd-Arábiába, Ománba és Jemenbe kinevezett nagykövete pénteken Hajdúböszörményben.
Ugyanakkor ebből az import mindössze 30 millió dollár, ami az 1980-as években még 400 millió volt - tette hozzá a diplomata a hajdúvárosban rendezett magyar-arab üzletember találkozón.

Kállay Miklós szerint Magyarország kitörési pontja lehet az arab országokkal való gazdasági együttműködés.

A nagykövetség jövő év január elsejétől az arab országok befektetési lehetőségeit tartalmazó adatbázist juttat el rendszeresen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához (MKIK), ami segíti a közvetlen kapcsolatfelvételt a magyar és az arab vállalkozók között - jelentette be a nagykövet.

Megítélése szerint a húsiparban a birka- és bárányexport területén, illetve a műszaki együttműködésben, a technológiai fejlesztésekbe való bekapcsolódásban vannak jó lehetőségeik a magyar vállalkozásoknak.

Muláj Abbász el-Kádiri, a Marokkói Királyság budapesti nagykövete a találkozón felhívta a figyelmet az arab országok közötti különbségekre.

Utalt a mostani zavargásokra, amelyeknek az az oka, hogy "az arab népek változást akarnak, több demokráciát, több szabadságot".

A vezető diplomata kijelentette: hálásak Martonyi János külügyminiszternek, aki ellátogatott Tunéziába és felajánlotta, hogy Magyarország megosztja a demokráciáról szerzett tapasztalatait az arab országokkal.

Jungbert Béla, a Külügyminisztérium afrikai és közel-keleti főosztályának vezetője hozzátette: az arab térség a magyar diplomácia homlokterébe került.

Kijelentette: az új magyar kormány hivatalba lépésével szemléletváltás következett be a magyar külpolitikában, ami abban is megnyilvánul, hogy a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, a magyar cégek érdekeinek képviselete még nagyobb hangsúlyt kap.

"Minden beruházó szándékú tőkét szívesen lát Magyarország, főként ami munkahelyet teremt, tudást hoz, tőkeerős és tartósan erősítheti a gazdasági kapcsolatokat" - tette hozzá a főosztályvezető.

Jungbert Béla megjegyezte: nagy az érdeklődés az arab világban a magyar felsőoktatás és a felnőtt továbbképzés iránt. Szavaival ösztönözte a budapesti arab nagykövetségeket: fordítsanak erre nagyobb figyelmet annak érdekében is, hogy "a konfrontáció helyett a tolerancia szelleme nyerjen teret".

A találkozón a marokkói, a katari és az iraki nagykövetség diplomatái ismertették hazájuk gazdasági helyzetét, a befektetési lehetőségeket, míg Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere a helyi vállalkozás-ösztönzésről tájékoztatta a vendégeket.

A magyar-arab üzletember találkozón bemutatkozott egy magyarországi arab és egy egyiptomi magyar vállalkozó is.

Riad Naboulsi Libanonból 1975-ben jött Magyarországra, Debrecenben orvosi diplomát szerzett, majd a rendszerváltásig orvosként dolgozott. 1990-ban lett vállalkozó: ma négy sajtgyára van hazánkban, ebből egy Hajdúböszörményben, ahol naponta 200 ezer liter tejet dolgoznak fel. Mint mondta: évente 20 ezer tonna sajtot gyártanak. Összesen 700 dolgozót foglalkoztatnak, ebből 230-at Hajdúböszörményben, ahol a közeljövőben megduplázzák a termelésüket - mondta az arab üzletember.

Bemutatta cégét Nagy Antal, a debreceni Dispomedicor Zrt. vezérigazgatója, az általa Egyiptomban alapított DispoAmecor vegyes vállalat elnöke is. Egyiptomi üzemükben injekciós tűket, fecskendőket és infúziós szetteket gyártanak. Mint kifejtette: az arabok kizárólag a legmodernebb technológiák és gyártósorok iránt érdeklődnek. Egyiptomban gyártott termékeiket korlátozás nélkül szállíthatják más arab és afrikai országokba - fűzte hozzá.

Miklóssy Ferenc, az MKIK arab tagozatának elnöke elmondta: tapasztalataik szerint a magyar vállalkozóknak kevés az információjuk az arab országokbeli befektetési lehetőségekről.

A kamara ezért rendszeresen szervez a hajdúböszörményihez hasonló üzletember találkozókat a jövőben - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GFK: Magyarországon alacsony a munkavállalók elkötelezettsége

Világszerte hiányzik a munkahelyek iránti elkötelezettség a fiatal alkalmazottakból, de… Tovább olvasom