Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Magyar bankok kilátását javította a Fitch

Magyar bankok osztályzati kilátását javította csütörtökön a Fitch Ratings, annak folyományaként, hogy nemrégiben a magyar szuverén adósbesorolás kilátását is javította.
A nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban bejelentette, megerősíti a CIB Bank Zrt., valamint a K&H Bank Zrt. "BBB" szintű hosszú távú adóskockázati osztályzatát, a besorolások kilátását ugyanakkor az eddigi negatívról stabilra javítja.

A Fitch ugyancsak megerősítette az Erste Bank Hungary támogatási minősítését a jelenlegi 2-es szinten, az MKB ugyancsak 2-es támogatási besorolására viszont érvényben hagyta a folyamatban lévő, negatív kihatású felülvizsgálatot.

Ez utóbbi döntést a hitelminősítő azzal indokolta, hogy az MKB 98,08 százalékát birtokló Bayerische Landesbank a magyar bank eladását tervezi.

A Fitch Ratings a csütörtöki banki minősítési lépésekhez fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a CIB, a K&H és az Erste Bank Hungary továbbra is stratégiai jelentőséggel bír a külföldi tulajdonos bankok számára. A Fitch ezzel kapcsolatban hangsúlyosan említi, hogy 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben a három magyar bankérdekeltség összesen 501 milliárd forint új tőkejuttatásban részesült a tulajdonosok részéről.

A CIB és a K&H kilátásjavítása a Fitch Ratings csütörtöki indoklása szerint a magyar államadós-osztályzatok kilátásának december végi javításával függ össze.

A Fitch december 20-án megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva döntését, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

Magyarország államadós-osztályzatát egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's novemberben egy fokozattal rontotta, de a besorolás kilátását ezzel egy időben ez a cég is negatívról stabilra javította.

Jelenleg a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül így már csak a Moody's Investors Service tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást a magyar osztályzatokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták az új öteuróst

A módosításnak köszönhetően az új bankjegyek még biztonságosabbak lettek. Tovább olvasom