Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Magyar bankokat minősített le a Fitch

Négy magyar bank különböző osztályzatait minősítette le csütörtökön a Fitch Ratings.


Négy magyar bank különböző osztályzatait minősítette le csütörtökön a Fitch Ratings.

A lépés előzményeként a nemzetközi hitelminősítő a múlt héten az addigi "A mínusz"-ról két fokozattal "BBB"-re rontotta a kereskedelmi adósokra külön érvényben tartott magyar besorolási országplafont.

A Fitch ezt a felső osztályzati korlátot a magyar szuverén adósbesorolás múlt heti visszaminősítésével egy időben rontotta. A besorolási országplafon két fokozatú leminősítése - és így a szuverén besorolás feletti, eddigi három fokozatú különbség két fokozatúra csökkentése - tükrözi a Fitch Ratings aggályait a kormány "nem szokványos gazdaságpolitikájával" kapcsolatban - állt a múlt heti intézkedéshez fűzött akkori indoklásban.

A Fitch csütörtöki londoni bejelentése szerint a banki leminősítések keretében a cég a CIB Bank Zrt., valamint a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (KÚH) hosszú futamú adósosztályzatát ugyancsak "BBB"-re módosította "A mínusz"-ról, negatív kilátással. A hitelminősítő emellett a CIB, a KÚH, az Erste Bank Hungary Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. támogatási osztályzatát az eddigi legjobb, 1-es szintről 2-esre rontotta.

A Fitch szerint a CIB és a KÚH osztályzataira érvényes negatív kilátás megfelel a "BB plusz" szintű - befektetési ajánlású kategória alatti - szuverén magyar adósosztályzat negatív kilátásának. A Fitch Ratings közölte, hogy a magyar államadós-besorolás további leminősítése esetén valószínűleg visszaminősítené e két bank osztályzatait is.

A banki leminősítésekhez fűzött csütörtöki londoni elemzésében a Fitch Ratings közölte azt is, hogy fenntartja negatív kilátását a magyar bankszektor egészére. A cég szerint ez tükrözi a devizahitel-kitettségből eredő magas kockázatokat, a recessziós környezetet - a Fitch 0,5 százalékos visszaesést vár az idén a magyar gazdaságban -, valamint a bankokra kirótt különadók és a devizaalapú hitelek végtörlesztése okozta jelentős veszteségeket.

A hitelminősítő szerint az euróval és a svájci frankkal szembeni közelmúltbeli mélységi forintárfolyam-rekordok nyomán tovább növekedhet a nem teljesítő kinnlevőségek aránya.

A kormány és a bankok között a devizahitelesek megmentése érdekében létrejött decemberi megállapodás rövid távon kedvező hatással lehet a háztartások törlesztési képességére és korlátozhatja az újonnan nem teljesítővé váló kinnlevőségek arányának emelkedését, anélkül azonban, hogy összességében csökkennének a háztartások adósságterhei - áll a Fitch Ratings csütörtöki elemzésében.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2012. január 12. 17:01
    „Ezek nem is magyar bankok,CIB,Erste,Raiffeisen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni elemzők: kissé gyorsulhatott a magyar infláció decemberben

Londoni elemzők szerint a forint gyengesége és a jövedéki adók emelésének áthúzódó hatása miatt kissé gyorsulhatott decemberben a magyarországi infláció. Tovább olvasom