Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Magyar és szerb: két jó barát

Szeged - Közel 34 millió forint uniós pályázaton szerzett pénzt költhettek el arra a déli országhatár két oldalán másfél év alatt, hogy erősödjenek a gazdasági kapcsolatok a magyarok és a szerbek között. A szabadkai Csíkos Igor nyomdaipari cégének keres piacot nálunk, a szegedi Sárközi Szilvia a szaktudását ajánlja fel vajdasági cégeknek.
– Szeretnénk „átnyúlni" a határon, Magyarországon adnánk el a termékeinket: mindent, ami papírból van – mondta Csíkos Igor, a szabadkai Csíkos Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója. – Könyveket, tankönyveket, katalógusokat készítünk, Budapesten már jól ismerik a nevünket, a munkáinkat. Jó lenne, ha Szegeden is hasonló kapcsolataink lennének, és ebben a megyében „szélesedhetnénk" – magyarázta a fiatalember. Apja nyugdíjba vonulásával vette át a családi vállalkozást, amelyet képviselt szerdán Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál megtartott magyar–szerb határ menti uniós projekt zárókonferenciáján.

Sárközi Szilvia és Csíkos Igor is üzleti partnert keresett. Talán meg is találták. Fotó: Karnok Csaba
Sárközi Szilvia és Csíkos Igor is üzleti partnert keresett. Talán meg is találták.
Fotó: Karnok Csaba

– Budapesti központú, de szegedi székhelyű a cégem – mutatkozott be Sárközi Szilvia, a Certop nevű, tanúsítással foglalkozó kft. partnerkapcsolati menedzsere. – Többek között irányítási rendszerek tanúsításával foglalkozunk. Szerbia nem ismeretlen terep számunkra: Magyarkanizsára már betettük a lábunkat, van ott egy irodánk. A projektben ennek ellenére részt vettünk, mert mindenhová el kell menni, ahol kapcsolatokra lehet szert tenni. Ha megismernek bennünket, akkor Szerbiában közvetlenül hozzánk fordulhatnak az ottani vállalkozások.

34 millió

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program kifejezett célja volt az üzleti kapcsolatok számának növelése. Mintegy 34 millió forintból valósult meg, az összeg nagyobb része, 18,6 millió forint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a többi a projektpartner Szabadkai Regionális Gazdasági Kamarának jutott.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkaránál tegnap egy másfél évig tartó, a magyar és a szerb kis cégek „nemzetköziesedesét" elősegítő projektet zártak: a munkában közel 400 kis- és középvállalkozás vett részt – közölte Tráserné Oláh Zsuzsanna, a kamara titkára. – Az együttműködés időszakában szemináriumokat, üzletember-találkozókat rendeztünk. Ilyenkor derül ki, hogy a résztvevők sokkal kevesebbet tudnak a lehetőségekről, mint amit gondolnak. Szerbia hamarosan elkezdi az uniós csatlakozási tárgyalásokat, és érzékeljük, hogy nagyon sok téma foglalkoztatja őket – magyarázta a titkár.

A konferencián – amely a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Szabadkai Regionális Kamara közös rendezvénye volt – bejelentették: a határ menti projektek befejeződtek, 2015-ben lesz újabb lehetőség pályázni. A magyarok és a szerbek az első ilyen jellegű pályázatukat 2010-ben indították, azóta mintegy 200 projekt valósult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A monetáris tanács egyhangúlag döntött a kamatcsökkentésről

A monetáris tanács szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése az idén indulhat meg… Tovább olvasom