Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Magyar gázkazánt vesznek az altajiak

Makó - Makón, Verpeléten és Budapesten készült kazánokat vett egy altaj köztársaságbeli cég. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó országban állami támogatással vezetik a háztartásokba a gázt, mint nálunk 25 éve. A magyar gyártó előnyösebb ajánlatot adott nyugati cégeknél, és abban bízik, hogy az üzletnek lesz folytatása.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egykamionnyi, 140 ezer eurót érő gázkazán-szállítmány utazik a napokban az Altaj Köztársaságba. A nagyjából magyarországnyi területű vidék az Oroszországi Föderáció része, alig több mint 200 ezren lakják. Az állam ott most támogatja a gáz bevezetését, a beruházás több céget is érdekelt, így a Vara-FÉG Kft.-t, amely végül egy altaji–magyar vegyes vállalat megrendelésére legyártott és a napokban elküld egy kamionra való, 140 ezer eurót érő kazánszállítmányt. Vara Árpád, a magyar vállalkozás ügyvezető-tulajdonosa azt mondja, a keleti országban ugyanaz játszódik le most, mint nálunk húsz-huszonöt éve. A városi távfűtésből is többen kilépnek, önálló gázfűtésre állnak át. A magyar cég sikeres bekapcsolódása a gyártott kazán típusának köszönhető. A modulos készülékkel könnyebb takarékosan fűteni és meleg vizet készíteni, mint más, blokkégős típusokkal.
A magyar ajánlat egyúttal árban is versenyképes volt. Vara Árpád abban bízik, ennek az üzletnek lesz folytatása. Az utóbbi időben az altaji
megrendelés teljesítésén dolgoztak a cégnél hatvanan. A kft. tavaly kazah megrendelésre is szállított, de az a kapcsolat még függőben van.

Nagyüzem a makói csarnokban. Most itt is az altaji kazánokon dolgoztak. Fotó: Frank Yvette
Nagyüzem a makói csarnokban. Most itt is az altaji kazánokon dolgoztak.
Fotó: Frank Yvette

A Vara-FÉG-nek Budapesten, Verpeléten és Makón van üzeme. Vara Árpád budapesti géplakatos 1991-ben alapított saját vállalkozást, jó ideig beszállítója volt a FÉG-nek, látta, mi zajlott le a gázkészülékgyárnál a privatizáció alatt. Háromszor ajánlották fel neki, vegye meg az üzemet, végül 2008-ban megvásárolta. Megnyerve a pert, amelybe jogutódként belecsöppent, elérte, hogy cége használhassa az 1891 óta létező FÉG márkanevet. Azt vallja, egy fűtőkészülékeket készítő magyar cégnek van keresnivalója a piacon, mert bár vannak jó nyugati készülékek, újonnan nagyon olcsó áron, az alkatrész azonban gyakran irreálisan drága ezekhez. Abban bízik, egyre több magyar vásárló rájön erre – addig is keres és talál is piacot az áruinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengeteg adóról mondott le az állam tavaly

Akár nullszaldósra is hozhatta volna a kormány tavaly az államháztartást, hiszen az 598,6 milliárd… Tovább olvasom