Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Magyar kereskedőházak nyíltak Afrikában

Az MNKH szerint a külgazdasági együttműködés elindítása mérföldkő Magyarország és a két afrikai állam között,

Magyar kereskedőház nyílt Namíbiában és Zambiában.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) kommunikációs igazgatója péntek hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány Déli nyitás stratégiájával összhangban nyitották meg csütörtökön egy időben a két kereskedőházat Afrika "két kiemelkedő fejlődést mutató országában", így e célpiacokon is elérhetővé válhatnak a "kiváló minőségű magyar termékek és kapcsolt szolgáltatások".

Az MNKH szerint a külgazdasági együttműködés elindítása mérföldkő Magyarország és a két afrikai állam között, hiszen korábban csupán érintőlegesek voltak a gazdasági kapcsolatok.

Zambia az elmúlt évtizedben elsősorban a rézbányászatnak, a mezőgazdaság térnyerésének és a világ legnagyobb felszín alatti ivóvízkészletének, Namíbia pedig különleges természeti adottságainak köszönhetően erőteljes gazdasági növekedésbe kezdett - jelezték.

A tájékoztatás szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a zambiai fővárosban, Lusakában tartott megnyitó beszédében szükségesnek nevezte a jelenlétet a fejlődő afrikai országokban. Mára Zambia és Namíbia is jelentős felvevő piacot jelenthet az agrártechnológiához, a mezőgazdasághoz, az infrastrukturális fejlesztésekhez, a vadgazdasághoz, valamint a könnyűiparhoz kapcsolódó termékeket és kapcsolt szolgáltatásokat nyújtó hazai kis- és középvállalkozásoknak - mondta.

"Az együttműködés első lépéseként a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében az elkövetkezendő három évben a két országból összesen 60 ösztöndíjas diák érkezhet Magyarországra, az általuk meghatározott felsőoktatási szakokra" - idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettest.

Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese a tájékoztatás szerint úgy nyilatkozott, hogy "Zambia és Namíbia e térségben gazdasági vezető szerepet fog betölteni, így az elkövetkezendő időszakban a magyar termékek és szolgáltatások piaci jelenléte külgazdasági szempontból stratégiai kérdés".

A közlemény szerint a két kereskedőház megnyitásával egy időben magas szintű tárgyalások kezdődtek többek közt a zambiai vadgazdálkodási struktúra magyar módszer szerinti megújításáról, egy ötezer állat befogadására képes sertéstelep és a hozzá kapcsolódó tangazdaság, vágóhíd, húsfeldolgozó- és csomagolóüzem létrehozásáról, illetve egy helyi kommunális szintű fejlesztési program megvalósításáról is. A tervek közt szerepel továbbá gabonatárolók, silók és műtrágyagyárak felépítése, mezőgazdasági berendezések kivitele, a zambiai Nakondéban egy kereskedelmi és ipari park kialakítása, illetve magyar élelmiszeripari termékek és egészségügyi eszközök, gyógyszerek exportja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 2-án éjfélig lehet pályázni trafikok működtetésére a hatodik pályázati körben

Az ötödik pályázati körben 77 településre 88 koncessziós helyet hirdettek meg. Tovább olvasom